Bästa Luftfuktare – Bäst I Test – Ogteknik.se

Bästa Luftfukaren 2022 - Bäst I Test

Det finns en hel del saker som kan bidra till dålig inomhusluft. Exempelvis damm, matos, levande ljus och partiklar från plasta av fall är saker som kan vara en orsak till en dålig inomhusmiljö. Om man upplever att luften inomhus är dålig så är det en luftfuktare en bra investering.

Det är något som blir allt vanligare att ha i hemmet då man vill behålla en fräsch och bra luft inomhus. För att enkelt förklara hur en luftfuktare fungerar så kan man säga att den producerar ånga som absorberas i luften. Det enda man behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten för att själva fukt processen ska kunna starta.

 

 

I den här artikeln där vi går igenom allt du behöver veta när du ska köpa en luftfuktare. Avslutningsvis kommer vi att testa och recensera populära luftfuktare från bland annat Philips, Beurer och Wilfa för att sedan presentera vår topplista till bästa luftfuktaren 2022 bäst i test.

Bästa luftfuktare

Vår Topp 5 Bästa luftfuktare 2022 - Bäst I Test

Philips HU4813.10

1. Philips series 2000 HU4813/10​

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Beurer LB88

2. Beurer LB88

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Wilfa Luftfuktare HU 430CW 370MI

3. Wilfa Luftfuktare HU-430CW 370MI

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Beurer Luftfuktare LB 37

4. Beurer Luftfuktare LB 37

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Rubicson Luftfuktare 1 L

5. Rubicson Luftfuktare 1 L

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Hitta den bästa luftfuktaren

När man ska köpa en luftfuktare så är det ett viktigt att tänka på vissa saker. Eftersom att alla luftfuktare har olika räckvidd så är det bra att mäta ytan i rummet som du vill fukta och därmed välja en luftfuktare som klarar av den totala ytan. De skiljer också sig när det gäller kapaciteten som den klarar av för att göra luften fuktig. Om du exempelvis har väldigt torr luft så kan det vara en fördel att välja en luftfuktare som har en hög befruktningsgrad för att få så effektiv fuktning som möjligt. Vissa modeller har också olika lägen där du kan ställa in vilken fuktighetsnivå du vill ha.

 

Om du vill kunna styra luftfuktaren så att den till exempel endast går vissa tider på dygnet så kan en luftfuktare med timer vara ett bra val. Om du har planer på att använda luftfuktaren i sovrummet så är det ett bra att tänka på att köpa en tyst luftfuktare med låg decibel eller en som har ett nattläge, så att du inte störs av ljudet när du ska sova. Så var noga med att ha dessa saker i åtanke när du gör ditt val av luftfuktare så att ditt köp blir lyckat.

Olika funktioner på luftfuktare

Alla luftfuktare har olika funktioner och spännande finesser, vilken du bör välja beror främst på vilka behov du har och var du ska ha din luftfuktare. Något som blivit väldigt populärt på senare tid är luftfuktare med arom, vilket innebär att luftfuktaren, samtidigt som den fuktar luften, även ut ger en mild doft av varierande lukter så att ditt hem ska lukta extra gott.

Som tidigare nämnt så finns det ett luftfuktare med timerfunktion som är optimala för dig som inte vill ha igång luftfuktaren dygnet runt. Dessa luftfuktare kan aktiveras under de tider man själv vill och man kan ibland även ställa in intervaller då den ska vara igång. Vissa exklusiva luftfuktare går även styra via en mobilapp vilket gör att du kan stänga av och sätta på luftfuktaren även när du inte är hemma.

Andra vanliga funktioner bland luftfuktare är exempelvis viloläge, mätning av fuktighet grad i realtid, nattläge och automatisk avstängning.

Bästa luftfuktaren

Luftfuktare prisklasser

När man ska göra ett köp så är ofta priset en faktor som tas med i beräkningen, även när det gäller luftfuktare. Då det finns en mängd olika typer och märken på luftfuktare där alla kommer med olika funktioner så varierar såklart priset en hel del också. Normalt sett kan man räkna med att betala mellan 500 kr – 10.000 kr för en luftfuktare, men allt beror på luftfuktarens funktioner och kapacitet. Det är dock inte alltid det dyraste luftfuktaren som är de bästa utan det är mer än individuell fråga och vad som passar bäst för just ditt hem.

 

Som vi gick igenom tidigare så bör du tänka över var du ska ha din luftfuktare, hur ofta den ska användas samt vilka funktioner du behöver. Om du behöver en luftfuktare med fler funktioner som exempelvis timer, nattläge eller aromfunktion så får du räkna med att betala mer än om du endast ska ha en enkel och billig luftfuktare utan några speciella finesser. Kapaciteten på luftfuktaren påverkar också priset en del, en luftfuktare med högre kapacitet kostar i regel mer än en luftfuktare med låg kapacitet.

Fördelar med luftfuktare

Det finns många fördelar med en luftfuktare som har en positiv inverkan på luften i ditt hem. Att ha rätt luftfuktighet i hemmet är viktigt för en rad olika saker. Exempelvis så kan växter och möbler i hemmet påverkas av fel luftfuktighet, men även människorna i hushållet. För oss som bor i Sverige och har en vinter som ofta är både kall och lång så är det den period som påverkar oss mest när det gäller luftfuktighet. När temperaturen lägger sig under 0° så känner många av oss säkert igen att man kan få både torr hud och spruckna läppar, detta har med luftfuktigheten att göra. Därför är det en fördel att ha en luftfuktare i hemmet som kan jämna ut den torra luften och istället ge oss en behagligare luftfuktighet inomhus. Människokroppen mår bäst i en luftfuktighet mellan 40 till 50%. För att motverka dammbildning och spridning av virus och influensa partiklar som ligger kvar i luften bör fuktigheten alltså vara under 45%, vilket du enkelt kan åstadkomma med en luftfuktare. En annan fördel med luftfuktare är också att du är väl lag får en trevligare och behagligare inomhusmiljö när du har rätt luftfuktighet.

Luftfuktarens ljudnivå

Ljudnivån är en faktor som många tar hänsyn till när de ska välja en luftfuktare till hemmet. Men tack vare att det nästan alltid framgår i produktbeskrivningen eller i instruktionerna så är det lätt att ta reda på vilken decibelnivå luftfuktaren har. Om du inte är bekant med hur decibel mätas så finns det gott om information om detta online. Du kan även läsa om vilka ljudnivåer som anses vara acceptabla för denna typ av produkt.

 

Ljudnivån styrs av vilken typ av luftfuktare du väljer och här finns det olika alternativ som ger högre och lägre ljudnivåer.

En modell som generellt sett är mer tystgående är en luftfuktare av ultrasonisk modell, som också är väldigt miljövänlig vilket är viktigt för många i dag. En ultrasonisk luftfuktare fungerar på så vis att den skapar en dimma när vattenmolekylerna klyvs som sedan sprids genom vibrationer och därefter absorberas som ånga. Denna typ av fuktare är i regel lite dyrare, men det finns även billigare luftfuktare. Men om ljudnivån är viktigt för dig när du köper en luftfuktare så rekommenderar vi denna typ då den går väldigt tyst utan att störa och lämpar sig därför för att arbeta under längre stunder.

Luftfuktare bäst i test

Vattentankens volym

En annan sak som är viktig att tänka på är hur mycket vatten luftfuktarens tank rymmer. Detta kanske inte känns så viktigt för alla, men det är ändå något du bör reflektera över när du gör ditt val av luftfuktare då det kan förekomma ganska stora skillnader. Även om du inte är villig att betala flera hundralappar eller tusenlappar extra för en luftfuktare med stor tank så vill du kanske inte heller ha den med den minsta tanken som du behöver fylla på med jämna mellanrum.

Då många luftfuktare ger dig möjligheten att manuellt ställa in graden på luftfuktigheten så är även vattentanken av betydelse eftersom att mer vatten krävs när du vill göra luften fuktigare. Så om du planerar att ha en hög luftfuktighet så rekommenderar vi att du väljer en luftfuktare med relativt stor vattentank.

Att tänka på med en luftfuktare

När du ska köpa en luftfuktare så är det viktigt att du rengör den regelbundet så att den kan jobba så effektivt som möjligt och för att öka livslängden på den. Alla luftfuktare är olika och kräver därför olika mycket rengöring, men en bra tumregel är att rengöra luftfuktaren minst en gång i månaden för att undvika onödigt slitage eller att den går sönder samt att den kan fungera så effektivt som möjligt.

Håll en hälsosam fuktnivå inomhus

Som tidigare nämnt så sa vi att både växter och människor inte mår bra om luften är för torr, men finns det någon gräns för hur fuktig luft vi bör ha? Svaret är ja, det finns gränser för hur pass fuktigt vi bör ha i våra hem. Det finns dock ingen exakt angiven gräns för hur fuktigt eller hur torr luft människor bör ha, men vad vi vet så är en luftfuktighet på 40-50% någonstans där människan verkar trivas bäst.

 

Att ha en luftfuktighet på mer än 50% är inte rekommenderat eftersom att bakterier och andra baciller enklare kan få fäste i hemmet då.

Något annat som kan påverkas av att ha för hög luftfuktighet är hemmet. Man har sett negativa resultat i hus och bostäder där luftfuktigheten har legat runt 70% och därmed har mögel uppstått. därför är det viktigt att se till att luftfuktigheten inte kommer i närheten av det. Så vår rekommendation är att du siktar på att hålla en luftfuktighet som ligger runt 45% för att uppnå optimal fuktighet i hemmet. Ha detta i åtanke och inkludera även det funktioner och behov som du har för ditt hem när du ska köpa en luftfuktare.

Vår favoriter till bäst i test luftfuktare 2021

  1. Philips series 2000 HU4813/10
  2. Beurer LB88
  3. Wilfa Luftfuktare HU-430CW 370MI
  4. Beurer Luftfuktare LB 37
  5. Rubicson Luftfuktare 1 L

1. Philips series 2000 HU4813/10

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till luftfuktare? Då tycker vi att du ska köpa Philips Series 2000 luftfuktare.
Det här är en välgjord premium luftfuktare som kommer ge en behaglig miljö i hemmet så att du slipper torr hud samt minskar risken att virus och bakterier sprider sig i hemmet. Philips Series 2000 bidrar också till att bildas vilket är bra för dig som lider av astma eller allergier.
 
I den här luftfuktaren finner vi avancerad NanoCloud-teknik vilket innebär att förångningsteknologin drar in torr luft för att sedan lägga till vattenmolekyler som gör så att luftfuktaren sedan släpper ut fuktad luft till rummet. Till skillnad från luftfuktare som anvädner ultraljudsteknik så ger den här tekniken mindre bakteriespridning. NanoCloud-tekniken värmer inte upp vattnet vilket gör att du slipper oroa dig brännskador från varmt vatten eller het ånga. Tack vare sin effektiva 360° spridning så får du jämn fördelad fukt över hela rummet.
 
Philips 2000 Series HU4813 har inbyggda fuktsensorer som mäter luftfuktigheten. Du kan välja 40, 50 och 60% fuktighet där luftfuktaren automatiskt stänger av och på för att uppnå önskad fuktighet. Men kommer dessutom med tre olika fläkthastigheter på 300 ml/h för den snabbaste inställningen vilket gör att den här modellen perfekt för rum för 44m².
 
Om du önskar att ha luftfuktaren igång även när du sover så kommer Philips 2000 med nattläge och timer funktion. I viloläget ger den minimal ljudnivå där alla lamporna är släkta förutom hastighetindikatorn vilket gör att du kan sova med luftfuktaren igång. Tack vare timer funktionen kan du enkelt ställa in när luftfuktaren automatiskt ska stängas av.
 
Det är lätt att byta vattentanken och det kommer tydligt att visas på displayen när det är dags att fylla på vatten.  Det här är en välgjord och populär luftfuktare från Philips med alla behagliga och bekväma funktioner som man kan önska som hamnar överst på vår lista till bästa luftfuktare bäst i test 2022.
 

2. Beurer LB88

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig och prisvärd luftfuktare? Då rekommenderar vi Beurer LB88 som är en luftfuktare som passar både för stora och små rum. Den här modellen använder sig av ultraljudsteknik vilket både gör den energisnål vilket är bra ifall du vill spara in på elräkningen. Dessutom gör den här tekniken luftfuktaren mycket tyst vilket gör att den kan vara igång även när du ska sova eller vill ta en tupplur under dagen.
 
Beurer LB88 kommer med dubbla vridbara munstycken som ger en 360° effektiv spridning som passar både för små rum men också större rum på upp emot 48m².  Vill du ha doft till din luftfuktare? LB88 kommer med separat fack för aromdynor som du kan användas för att ge en mer väldoftande luft. Du kan justera mängden fukt i 3 olika nivåer med upp till 550 ml/h. Tanken är vältilltagen och rymmer hela 6 liter vilket på maxeffekt så ska vattnet räcka i hela 11 timmar. LB88 stänger sedan automatiskt av.
 
Enheten är både liten och lätt med mått på 19.5×29.5×28 cm med en vikt på bara 2,24kg vilket gör den enkel och smidig att flytta runt.
Beurer LB88 är en bra och prisvärd luftfuktare som kommer motverka virus och bakteriespridning i hemmet bidra till att du får mindre torr hud och tack vare sina bra egenskaper hamnar på vår andra plats för bäst i test luftfuktare 2022.
 

3. Wilfa Luftfuktare HU-430CW 370MI

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Vill du skapa en bättre och skönare inomhusmiljö för dig och dina växter? Wilfa Luftfuktare HU-430CW 370 MI kommer ge dina rum en bättre miljö så att du slipper torr och irriterad hud, kliande ögon men också bättre förutsättningar för dina växter, speciellt på vintern.
 
Det här är en välgjord och användarvänlig luftfuktare som kommer med upp till 370 ml ånga per timma och ska klara av rum upp emot 50m². Du kan även välja om du vill ha PTC-uppvärmning för varm ånga eller kall ånga. Samtidigt som du också han justera och styra riktningen på ångan ifall du vill ge lite extra kärlek till en växt. Vattentanken ligger på tilltagna 4.3 liter där den stänger av automatiskt när vattnet är slut.
 
Wilfa Luftfuktare HU-430CW 370MI kommer med en användarvänlig och spännande touch LED display. Här kan du ställa in önskad luftfuktighet för att sedan låta luftfuktaren automatiskt sköta resten. Dessutom kommer den med nattläge samt timer funktion i upp till 12 timmar. Ett stort plus är att den här luftfuktaren går att koppla upp emot wifi så att du kan styra den med hjälp av ditt nätverk (google assistans & amazon alexa).
 
Tack vare sina fina kvalitér och funktioner är det här en mycket bra och prisvärd luftfuktare som hamnar högt upp i topplista till bästa luftfuktare. 
 

4. Beurer Luftfuktare LB 37

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billigare luftfuktare med bara de enklaste funktionerna? Då är Beurer Luftfuktare LB 37 ett prisvärt alternativ. Med sin snygga och stilrena design smälter den här luftfuktaren bra in med resten av dina möbler. För att få en extra doft i rummet kan du även blanda ner aromolja i det separata facket. LB37 har en vattentank på 2 liter och ska klara av att ge en bättre luftfuktighet i rum upp emot 20m². När vattentanken är slut så stänger LB37 av sig automatiskt.
 
Den har ett praktiskt nattläge som gör att den även fungerar att använda i sovrummet när du ska sova. Det här är en enklare och billigare luftfuktare för dig som bara vill ha en på- och av knapp samt ett nattläge. Den kommer att ge dig en bra luftfuktighet som gör gott både för dig och dina växter.
 

5. Rubicson Luftfuktare 1 L

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Rubicson Luftfuktare 1 L är för dig som vill hitta en liten och smidig luftfuktare som inte ska ta så mycket plats. Trots sin mindre storlek så ger den ändå luft i fenomenal kvalité. Rubicson 1 l producerar fuktigare luft med hjälp av ultraljudsteknik som hjälper till att motverka torr hud och en bättre miljö både för dig och dina växter. Ångan kan dessutom doftsättas med hjälp av aromoljor vilket vi tycker är en högklassig funktion för en sån liten och billig luftfuktare.
 
Rubicson 1 l kan producera upp till 200ml/h med en 1 liters tank som räcker i ungefär 5 timmar samtidigt som den passar i en max rumstorlek som ligger på hela 35m² vilket vi upplever är bra för den här storleken på luftfuktare. Dessutom har den en timerfunktion på 1, 2 och 4 timmar som gör att luftfuktaren sedan stänger av sig automatiskt. Måtten är bara 12 x 23 cm vilken gör den här luftfuktaren perfekt för mindre utrymmen samt att flytta runt.
 

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa luftfuktare? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

 

Källa:
https://www.hemnet.se/artiklar/guider/2020/04/06/ratt-luftfuktighet-i-hemmet-med-en-luftfuktare

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 21

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.