Bästa Gaming Musmatta – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Komplett, Computersalg & Webbhallen

Bästa Gaming Musmatta 2024 - OGTeknik

Att ha en bra gaming musmatta är något som är viktigt om man vill kunna prestera på topp. Vi menar på att både datormus och musmatta går hand i hand när det kommer till att ha en riktigt bra utrustning och en starkt bidragande faktor till att förbättra spelupplevelsen. Men gamingmusmattor kan komma i olika material, storlekar och egenskaper som gör att det kan ibland vara svårt att hitta rätt musmatta för gaming. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig att hitta den bästa gaming musmattan.

 

Vi kommer inleda den artikeln med att presentera vår topp 5 lista, därefter går vi igenom vår köpguide där vi hjälper dig med tips och vad man bör tänka på så att man köper rätt musmatta. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt gå igenom vår topp 5 lista till bästa gaming musmatta 2024 där vi bland annat presenterar modeller som Razer Goliathus Extended Chroma och Steelseries QcK+.

Vår Topp 5 Bästa Gamingmusmattor

Razer Goliathus Extended Chroma

1. Razer Goliathus Extended Chroma

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Asus ROG Sheath

2. Asus ROG Sheath

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Steelseries QcK+ Musmatta

3. Steelseries QcK+

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Arrogant Tundra

4. Arrogant Tundra

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Logitech G 240

5. Logitech G 240

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad är en gaming musmatta?

En gaming musmatta är precis vad det låter som, en dator musmatta som är anpassad för gaming. När man sitter vid datorn och använder sin datormus så är musmattans primära uppgift att hjälpa musens sensorer att känna av användarens rörelser. När det kommer till just gaming så ställs det därför extra mycket krav på att datormusen verkligen kan läsa av rörelserna så snabbt och effektivt som möjligt för att förbättra prestandan och upplevelsen hos användaren. En gaming musmattan ska ge ett bra och optimalt glid, jämna ut ojämna bordsytor, skydda bordet och då gaming musmattor ofta kommer i svart färg så bidrar det även till att ta bort störande reflekterande ytor som glas eller mycket glansiga bord.

 

Vi menar på att musmattor för gaming är en billig och bra produkt, som även passar bra för vanlig datoranvändning både i hemmet och på kontoret då det bidrar till en bättre och effektivare datorupplevelse.

Kan man spela utan en musmatta?

Beroende på bordsyta så går det bra att använda datorn utan musmattan, men om man använder datormusen utan musmatta så finns risken att musens sensorer inte får full kontakt med underlaget vilket kan resultera i att sensorerna kommer släpa efter vilket påverkar upplevelsen negativt och speciellt när man spelar datorspel. Dessutom finns risken att man i förlängningen skadar både bordet och datormusen.

Datorer & Datakomponenter

Vad ska man tänka på om man vill köpa bästa musmattan för gaming

När man ska köpa gaming musmatta så tycker vi att det främst är material och storlek som avgör ens val, men det finns även andra saker som kan vara bra att ta en extra kik på.

Material

De flesta modeller kommer idag i tyg, men det finns även modeller i hårdplast, aluminium och glas men är inte speciellt vanligt när det kommer till gaming musmattor.

Mjuk Gamingmusmatta

Mjuka gamingmusmattor är tillverkade i tyg eller microfiberbaserat material. Det här är den vanligaste varianten på marknaden idag och oftast de valet som många professionella e-sportare använder då denna modell passar för snabba FPS-spel då det ger datormusen en bättre avläsning. En annan fördel med en gamingmusmattor i tyg är att de är mjuka och komfortabla vilket passar bra om man sitter mycket vid datorn. Ytterligare en fördel med mjuka modeller är att de är lätta att rulla ihop och packa ner ifall man behöver flytta eller transportera sin dator till t.ex. ett lan.

 

Nackdelen med mjuka musmattor är ifall man spiller läsk, energidryck eller liknande så har mjuka modeller förmågan att absorbera vätska lättare, men med de sagt så går det bra att skölja av och rengöra mjuka mattor.

Bästa musmatta för gaming

Hård Gamingmusmatta

Hårda musmattor är ofta tillverkade med en slät plastyta men kan också komma i aluminium eller glas, där baksidan är gjord av gummi för att på så sätt få fäste på bordet. Musmattor i hårdplast har fördelen att de ger ett bättre glid och mindre friktion vilket ger spelaren bättre precision för exakta rörelser speciellt på datormöss som använder sig av lasersensorer. En annan fördel är att plastytan skyddar bra ifall man spiller drycker som till exempel läsk eller energidryck.

 

Nackdelen med en hård gaming musmatta är att den får inte riktigt samma fäste på underlaget som en mjuk modell. Därför kan mattan ibland glida runt om man gör stora och kraftiga rörelser med datormusen. Dessutom är de inte lika komfortabla emot handleden i jämförelse med musmattor i tyg.

 

När det gäller modeller som är tillverkade i aluminum eller glas så är det inte något vi rekommenderar då dessa dels tenderar att tillhöra den övre prisklassen, men vi tycker inte heller att de skapar någon bra känsla när man sitter och spelar.

gaminsmusmattor

Storlek

Vi tycker att storleken på musmattan är en viktig faktor. Det finns inget värre än att spela sitt favoritspel och känna att ytan till att röra datormusen inte räcker till, vilket kan bli ett vanligt förekommande vid spel som kräver större och snabbare rörelser.

 

Dagens modeller kommer i flera olika storlekar och vilken storlek man vill ha är givetvis individuellt men vi rekommenderar ändå att hellre köpa en större modell än en mindre för att inte riskera att datormusen inte får plats vilket kan påverka ens spelprestation negativt. Mät gärna storleken på bordet så att man vet ungefär vilka ytor och förutsättningar man har. Att ha en stor gaming musmatta har fördelen att man även kan placera sitt tangentbord undertill vilket bidrar till att tangentbordet står stabilare på bordet. Vi tycker nästan att det är obligatoriskt för en ordentlig gaming station.

 

En annan sak som kan vara bra att tänka på ifall man gillar att använda sin dator med en lägre muskänslighet, så kräver det också större rörelser vilket resulterar i att man kan behöva en större matta. Det är helt enkelt bra att ha en stor musmatta ifall man spelar med låg DPI och behöver göra längre förflyttningar.

Bästa Gamingmusmatta

Design & Finesser

Att musmattan är snygg är en aspekt som kan vara viktig hos många. Idag kommer i stort sätt alla nya gaming musmattor i svart färg då det primära syftet dels är att ta bort störande och reflekterande ytor mot bordet, men den svarta färgen bidrar också till att vara minst distraherande när man sitter vid datorn. Det är inte speciellt uppskattat att färgen på ens musmatta ska störa när man sitter djupt koncentrerad och spelar. Många tillverkare brukar inkludera sin logga eller modellnummer på musmattan men de är ofta genomtänkt placerade på kanter eller liknande för att vara så diskreta som möjligt.

 

Tekniken går alltid framåt och även inom gaming så är det vanligt att tillverkarna smyckar sin utrustning med LED eller RGB-belysning. Det här har nu blivit ett allt vanligare förekommande även för gamingmusmattor. Det här har ingen praktiskt funktion utan det handlar mer om design och vad man spelare tycker är snyggt och som kan smälta in bra eller gå i samma design som sin övriga datorutrustning.

 

Sammanfattning - Musmatta Gaming

När man ska välja rätt musmatta för gaming så menar vi på att det är en ganska individuell fråga vad man trivs och är bekväm med, vi tycker inte att det finns något rätt eller fel. Vi rekommenderar att när man ska välja modell så handlar det mest om framförallt materialet men också storleken, dessutom är det alltid kul om musmattan är snygg och stilren. Nedan har vi sammanfattat några viktiga punkter som vi tycker att man ska ha i åtanke för sin eventuella investering.

1. Razer Goliathus Extended Chroma

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en riktigt häftig RGB musmatta i tyg? Då rekommenderar vi Razer Goliathus Extended Chroma som hamnade överst på vår topplista. Det här är en stor och väl tilltagen gaming musmatta i tyg där måtten ligger på hela 92 x 29,4 x 0,3 cm vilket ger en stor och bred modell där man både kan få plats med datormusen och tangentbordet. 
 
Den här modellen är anpassad både för optiska möss och lasermöss där botten är tillverkat i gummi vilket bidrar med hög friktion som gör att mattan ligger still och inte ska störa spelupplevelsen ifall man behöver göra större rörelser med datormusen. Razer Goliathus Chroma kommer med snygga RGB färger som lyser upp mattan men som vi även tycker bidrar till en bättre helhet med sin övriga gaming utrustning. Med Razer Chroma mjukvaran kan man ställa och över 16.8 miljoner olika typer av färger som även går att synrkoniseras med olika spel. Det här kräver att kabeln är inkopplad som följer med i köpet och som har en längd på 2.1 m
 
Vi tycker att den här modellen har allt när det kommer dels till prestanda då mattan och tyget håller hög kvalité men samt den spännande RGB belysningen som vi tycker bidrar till en bättre gaming station. Vi rekommenderar den här gaming musmattan till alla typer av användare oavsett spel eller nivå som vill ha en matta i god kvalité.

 

2. Asus ROG Sheath

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Asus ROG Sheath är en välgjord tyg musmatta för gaming men som vi menar på också går bra för kontorsmiljö. Den här modellen har en mycket yta som är mycket tätt vävd vilket bidrar till dels en jämn yta men som också bidrar till ett smidigt glid vilket alltid är önskvärt vid gaming. ROG Sheath kommer med halkskydd på undersidan som bidrar till att mattan inte glider runt. Dessutom är kanterna sydda vilket bidrar till att den inte fransar sig vilket i sin tur förlänger livslängden på modellen.
 
Måtten är 90 x 44 x 0,3 cm i en stor gaming musmatta som gör att man får plats med både musen och tangentbordet. Om man behöver transportera mattan så är den enkel att rulla ihop och få med i sin packning vilket är smart om man till exempel gillar att lana mycket eller vill kunna ta med musmattan till kontoret. ASUS ROG Sheath har ingen RGB belysning eller liknande vilket ger fördelen att den då blir helt trådlös.
 
Vi rekommendera en bred målgrupp den här modellen oavsett om man är seriöst gamer eller vill ha en musmatta som ger komfort och en bra respons till datormusen. Helt enkelt en bra gaming musmatta i medel prisklassen.

3. Steelseries QcK+

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Steelseries QcK+ är en välkänd och populär musmatta som började säljas redan år 2007 i Sverige. Den här modellen finns i flera storleksvarianter från small till xxl vilket ger mycket valmöjligheter beroende på hur stor bordsyta man har. Just den varianten vi väljer att prata om är large modellen som är 45 x 40 cm med en tjocklek på 0.2 cm, just den här storleken är mest bara till för att få plats med datormusen och inte tangentbordet.

 

Den här tygmattan är tillverkad med ett högt trådantal vilket bidrar till att ge mattan mycket låg friktion vilket resulterar i att förbättra datormusens prestanda och spelupplevelse. Greppet undertill är välgjort vilket bidrar till att mattan inte ska glida något. Vi har själva använt Steelseries QcK serie i snart över 10 år på samma modell vilket skvallrar lite om hållbarheten och vår nöjdhet i produkten. Tack vare sitt låga pris så tycker vi att den här är en billig gaming musmatta som därför blir mycket prisvärd i förhållande till kvalité.

 

Vi rekommenderar Steelseries QCK+ till alla användare som är på jakt efter en billig musmatta som fungerar både till gaming men också till kontoret.

4. Arrogant Tundra

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig men ändå stor gaming musmatta? Då rekommenderar vi starkt Arrogant Tundra. Det här är en väl tilltagen modell med textilyta som är optimerad både för optiska- och lasermöss. Ytan till den här modellen är 90 x 40 x 0.4 cm vilket är någon millimeter tjockare än konkurrenterna ovan, men som bidrar till en hög friktion. Tack vare sin stora yta så går det även bra att få plats med tangentbordet under musmattan. Undertill har modellen en gummibeläggning vilket bidrar till att mattan inte ska glida runt. Kanterna är sydda för att skydda mattan och öka livslängden.

 

Arrogant Tundra saknar dock både RGB belysning och vi upplever modellen i sig ganska tråkig om man vill hitta en snygg gaming musmatta. Däremot om priser är en avgörande faktor och man vill hitta en stor gaming musmatta som även fungerar på kontoret så rekommenderar vi den här billiga och prisvärda musmattan. Arrogant Tundra är även smidig att rulla ihop ifall man behöver packa ihop sin utrustning eller ta med den till kontoret.

5. Logitech G 240

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Logitech G 240 är enligt oss en billig och prisvärd musmatta för gaming, som kommer i en mindre storlek på 34 x 28 cm där tjockleken ligger på låga 0.1 cm vilket ger en mycket tunn och smal musmatta. Vi tycker att det här är en välgjord modell i tyg som bidrar till låg friktion som in sin tur bidrar till en bra prestanda till datormusen. Undertill har Logitech lagt på en gummibas vilket hjälper till att hålla mattan på plats. Det här är helt enkelt en bra och billig modell som vi tycker passar allt ifrån spel till kontor där man behöver en enklare modell som bidrar till god prestanda.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gamingmusmattan? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer och komponenter

Vanliga frågor om gaming musmattor

En gaming musmatta är precis vad det låter som, en dator musmatta anpassad för gaming och att ge den bästa prestandan samt känslan till gamingmöss.

Det beror lite på vilken bordsyta man har, men generellt sätt så kommer prestandan att påverkas negativt då datormusens sensorer riskerar att inte få full kontakt med underlaget vilket kommer resultera i en eftersläpning

Priset varierar såklart med kvalitén och storleken men ofta kan man hitta en billig gaming musmatta för bara några hundringar medans mer exklusiva och välgjorda modeller kan gå upp emot tusen kronor.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 21

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *