Bästa Gaming Tangentbord – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Computersalg, Webbhallen & Komplett

Bästa Gaming Tangentbord 2024 - OGTeknik

Att hitta det bästa gaming tangentbordet kan vara ibland vara krångligt, det är dock ofta en av de mer avgörande faktorerna för att få den bästa spelupplevelsen. Men för att kunna välja rätt gaming tangentbord så gäller det att veta vilka typer av modeller det finns att välja mellan, vad man ska tänka på och vad skillnaden är mellan dessa. Många väljer idag att spela snabba tävlingsinriktade spel och då gäller det att ha ett tangentbord som reagerar så snabbt som möjligt, på så sätt kan du öka sina chanser till att plocka hem fler vinster.

 

Men så är man kanske är en av dem som hellre spelar spel som inte är lika tävlingsinriktade eller kräver snabba reaktionstider, då kanske det är viktigare att ha en modell som istället prioriterar komfort och som känns bra när man klickar ner tangenterna och som är lite tystare så att man inte väcker sambon. Men i slutändan tycker vi att det handlar mycket om personliga preferenser.

 

För att göra det enklare när man ska kika efter ett bra tangentbord för gaming så har vi därför valt att skapa den här artikeln där vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland alla olika modeller. Vi kommer gå igenom olika specifikationer och hårdvara i ett tangentbord som kan vara bra att känna till så att man investerar i en modell som kan passa. Avslutningsvis så kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa tangentbord för gaming 2024 där vi bland annat pratar om Steelseries Apex Pro, Razer Blackwidow V3 och Logitech G Pro Gaming.

Vår Topp 5 Bästa Tangentbord Gaming

apexpro2

1. Steelseries Apex Pro

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

blackwidow

2. Razer Blackwidow V3 Pro

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

deltacorgb1

3. Deltaco Gaming RGD

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

logiteh

4. Logitech G Pro Gaming

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

duckmini

5. Ducky One 2 mini

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Vad ska man tänka på när man köper ett tangentbord för gaming?

Det finns en uppsjö av olika gamingtangentbord, och för att minimera utbudet litegrann så tycker vi att man redan nu behöver fundera på vilken budget man har samt vilken prisklass man kan tänka sig att ligga på. Man behöver dessutom fundera över vilka egenskaper som man själv tycker är viktigt i ett gaming tangentbord. Det kan vara allt från prestanda och funktioner, till komfort eller utseende. 

 

De olika prisklasserna kan sträcka sig allt från 200 kronor till 3000 kronor och självklart finns det de som klarar sig med ett lite billigare modeller, men vanligtvis tappar man både prestanda, funktioner och även design när man väljer en modell av den lägre prisklassen. Är man en person som tycker om att spela mycket så tycker vi att man hellre ska kika på en mer exklusiv modell än ett billigt gaming tangentbord då det kan ha negativ inverkan på spelupplevelsen.

 

När man vet vilken prisklass som gäller så är det bra att fundera på ifall man vill ha ett mekaniskt tangentbord eller inte, om det ska vara trådat eller trådlöst. Det kanske är så att utseendet är det viktigaste eller möjligtvis komforten. Att fundera på storleken kan också vara en viktig del då det finns allt från stora till små tangentbord, har man till exempel ett litet skrivbord  så kan det vara bra att ha ett mindre tangentbord för gaming. Men vill man ha fler knappar och fler funktioner brukar ett större gaming tangentbord vara att föredra.

keyboard3 1 scaled 1 1

Mekaniskt gaming tangentbord eller inte?

När man sitter och spelar så brukar en avgörande faktor vara reaktionstiden från det att man trycker ner sina tangenter tills att det händer på skärmen, här pratar vi millisekunder och vill man bli bäst i spel där reaktionstiden är avgörande så kan dessa millisekunder vara avgörandet mellan vinst och förlust.

 

Här finns det två stycken olika grundtyper av tangentbord, mekaniskt eller membran tangentbord. I dom allra flesta fallen så väljer gamers ett mekaniskt tangentbord då dessa har många fler fördelar för just spel. Fördelen med de mekaniska tangentborden är just det att dom har mekaniska brytare, detta ger en bättre känsla, en snabbare reaktionstid och en mycket bättre kvalité vilket även förlänger livslängden.

 

Det finns även olika typer av mekaniska brytare, en av det stora skillnaderna här är själva känslan när man trycker ner tangenterna, det kan till exempel kännas lite mer som ett klick vid varje nedtryckt tangent, eller så kan det vara ett mildare klick, vilket också bidrar till ett lite tystare tangentbord. Vissa modeller har även möjligheten att ställa in aktiveringslängder, vilket betyder att man kan välja hur långt ner man behöver trycka tangenten innan den reagerar.

Utseende

I dag har det allra flesta modellerna bakgrundsbelysta tangenter, vissa med en fast färg som till exempel röd eller blå, men en stor del av gaming tangentborden är belysta med RGB färger. Det innebär att man kan själv välja hur den ska lysa, vilka färger, eller om man vill att det ska lysa på något specifikt sätt efter de spelen man spelar. När man väljer ett RGB tangentbord så finns det runt 16 miljoner färger att välja på vilket ger en härlig variation och som vi menar på bidrar till en roligare spelupplevelse. 

 

Gaming tangentbord kan finnas i olika typer av material såsom plast eller aluminium, vanligtvis så är plasttangentborden lite billigare och aluminiumtangentbord i en lite högre prisklass. Det finns även vissa tangentbord som har en display som kan visa allt från statistik i spel till rörliga GIF bilder, dessa modeller tillhör vanligtvis den högre prisklassen.

Komfort

Komfort kan vara en viktig del när man ska välja en modell som passar. Som gamer händer det ju att man sitter vid datorn ett längre tag och då gäller det att ha ett så komfortabelt gaming tangentbord som möjligt så att man minskar risken för problem med fingrar, händer, handleder eller axlar. Fundera på om det kan vara viktigt att till exempel ha ett handledsstöd, eller möjligheten att justera vinklingsgraden på tangentbordet.

 

Då det även finns större och mindre tangentbord så kan vissa av dessa variera i hur nära tangenterna sitter varandra. Är man van med en större modell och sedan väljer att köpa ett mindre, så kan det behövas en liten inlärningskurva för att snabbt kunna hitta till rätt tangenter igen vid stressade situationer. Detta gäller självklart om man går från ett mindre tangentbord till ett större också, men det är långt ifrån alla som märker av detta.

Trådat eller trådlöst gaming tangentbord?

Ska man ha trådat eller en trådlöst modell? Vi tycker att det vanligtvis är bäst att ha ett tangentbord som inte är trådlöst, då ett trådlöst gaming tangentbord ibland kan försämra reaktionstiden mellan tangenttryck och dator. Men det finns även trådlösa gaming tangentbord som är bra om man verkligen vill slippa kablar överallt. Det är dock extra viktigt då att veta att den trådlösa modellen man köper är ett bra funktionellt tangentbord, dessa brukar oftast tillhöra en lite högre prisklass.

 

Ett trådlöst tangentbord kan vara bättre när man använder till exempel en laptop att spela på eller sitter framför tvn men tänk även då på att tangentbordet har en batteritid så glöm inte att ladda detta. Om man har en trådlös modell som behöver laddas så görs detta vanligtvis via en USB-kabel som man helt enkelt kopplar in i ett USB-uttag på sin dator. De trådlösa tangentborden har vanligtvis en medföljande bluetooth dongel, det är denna som gör att datorn och tangentbordet kan skapa en trådlös kontakt mellan varandra. Vi tycker att det kan vara klokt att ta en extra titt på batteritiden om man kikar efter en trådlöst modell.

 

Vi tycker att trådade modeller är mycket bättre framförallt för att responstiden är mycket snabbare och är därför något som vi rekommenderar om man vill ha en bättre prestanda och stabilitet när man spelar.

chris j davis PT 9ux0j x4 unsplash scaled 1

Kompatibilitet

I det allra flesta fall så kommer modellerna med en tillhörande mjukvara som vi tycker att man bör installera. Denna mjukvara är viktig för att få den bästa upplevelsen. Det är här som man kan ändra hur man vill att sitt tangentbord ska fungera vad som ska hända när man trycker på vissa knappar eller vilka färger man vill ska lysa.

 

Vissa modeller är även kompatibla med vissa spel vilket innebär att när man spelar dessa spel kan tangentbordet lysa en specifik färg när man är till exempel död eller levande i spelet, belysningen kan blinka om man behöver ladda om vapen eller liknande, allt detta ställs in i just mjukvaran. Det här tycker vi är en mycket rolig och spännande funktion som verkligen bidrar till en bättre spelupplevelse.

1. Steelseries Apex Pro - Bästa Tangentbord Gaming

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Letar du efter det perfekta tangentbordet när det kommer till spelande och kontorsarbete? Då är Apex Pro från Steelseries precis det du söker. Det Kommer med RGB-belysta tangenter med olika färgalternativ och ljusstyrka vilket gör att du enkelt kan anpassa det är ett efter dina behov. Skulle denna RGB-belysning störa så kan du enkelt stänga av dessa.

 

Apex Pro har snabba mekaniska omkopplare och en garanti för minst 100 miljoner tangenttryck. Tack vara dess magnetiska sensorer så ger det en riktigt snabb svarstid om man jämför med traditionella mekaniska omkopplare och det kan även justeras till så lågt som 0,4mm. Vi har aldrig tidigare testat ett tangentbord med denna snabba responstid.

 

Apex Pros hölje är väldigt robust, det är gjort av metall och garanterar en lång livstid. Helheten skriker kvalité och steelseries har verkligen steppat upp när de skapade denna produkten. Om du är seriös med ditt spelande så kan vi på OG Teknik verkligen rekommendera denna modell. Även om prislappen är i den högre prisklassen så är det väl spenderade pengar, du kommer verkligen inte att bli besviken!

 

2. Razer Blackwidow V3 Pro

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar :

Blackwidow V3 Pro är ett tangentbord från Razer som kommer i trådlös version. Detta är perfekt för dig som vill slippa en massa sladdar och enkelt kunna placera tangentbordet där du vill ha det. V3 Pro lämpar sig utmärkt både för spel och andra sysslor på datorn. Det kommer med 3 olika anslutningsmöjligheter och du får en riktigt bra mångsidighet som även ger den mycket bra spelupplevelse. När det kommer till gaming så kan trådlösa tangentbord anses lite kontroversiellt men tackvare Razer Hyper Speed så får du en responstid som om det var var trådbundet. Inte nog med detta, skulle du ändå vara kräsen så kan du enkelt plugga in det i datorn via USB.

 

Blackwidow V3 Pro är också utrustat med multimedia-knappar vilket gör att du enkelt kan exempelvis höja och sänka ljudet direkt från tangentbordet samt starta och stoppa musik och videos på datorn. Om du letar efter ett grymt tangentbord för gaming eller bara vardagsanvändning så kan vi verkligen rekommendera Blackwidow V3 Pro från Razer. Lite åt det dyrare hållet med här får du verkligen ett tangentbord utav hög kvalité.

3. Deltaco Gaming RGB 60%

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar :

Deltaco Gaming RGB är ett populärt tangentbord som är ett billigare alternativ än många andra men som fortfarande fungerar riktigt bra. Knapparna har inbyggd RGB-belysning som kan ställas in i olika färger och ljusstyrka vilket gör att du kan anpassa den precis som du vill och enkelt använda det även i mörker.

 

Oavsett vilken typ av spel du gillar så är denna modell både pålitligt och smidigt. Deltaco Gaming RGB här är ett tangentbord med mekaniska brytare, Anti-Ghosting och N-Key Rollover. Då tangentbordet är mindre i storlek så får du även mer skrivbordsyta över till annat, vilket såklart är en fördel. Om man jämför med många konkurrenter så ligger detta tangentbord väldigt lågt i pris, men detta är dock inget som du bör skrämmas av då kvaliteten fortfarande är väldigt hög och tangenterna är hållbara och ger ett bekvämt knapptryck.

 

Tack vare den slimmade designen så får du mycket plats över på ditt skrivbord. Deltaco har verkligen fokuserat på att optimera ytan och denna otroligt lätta modell kan du ta med dig till nya platser hur lätt som helst. Det kan verka oroväckande och ovant med denna storlek men det är ingenting vi på OG Teknik har upplevt som negativt, snarare tvärtom. Letar du efter ett billigt tangentbord så är detta helt klart en av de bästa kandidaterna.

4. Logitech G Pro Gaming

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Detta tangentbord från Logitech har en kompakt design utan numerisk knappsats vilket innebär att det tar betydligt mindre plats på skrivbordet och är mycket anpassat för just gaming. Det kommer med RGB-upplysta tangenter som kan ställas in både gällande färg och ljusstyrka så att du kan anpassa det precis som du vill ha det. Självklart går dessa att stänga av  om så önskas.

 

Logitech G Pro Gaming är utrustat med GX-Brytare som ger mycket bra prestanda, hållbarhet och lyhördhet vilket är ännu en anledning till att det är perfekt för just gaming. Tack var det anpassningsbar belysning och animationer så kan du markera viktiga knappar med hjälp av Logitechs G-HUB programvara. Perfekt när du ska spela på LAN och flasha inför polarna.

 

Logitech G Pro Gaming är även utrustat med gummifötter i alla hörn vilket hjälper dig att hålla tangentbordet på plats när du spelar intensivt. Du kan även anpassa tangentbordets vinkel i 3 olika steg så att du kan få det till just den positionen du tycker är bekväm.  När du har långa sessioner är det viktigt att tänka på ergonomin så att du inte skadar handlederna.

 

Tack var att Logitech G Pro Gaming är så pass kompakt så innebär det att det är väldigt enkelt att flytta på och ta med. Strömsladden är även löstagbar vilket innebär att du får mer utrymme för musrörelser och kan placera den där du vill.

 
 Vi på OG Teknik är mycket nöjda med detta lite mer kompakta tangentbord och skulle verkligen rekommendera det till dig som ofta spelat tillsammans med dina kompisar eller ofta är på resande fot.

5. Ducky One 2 mini

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Ducky One 2 Mini är ett mycket litet och kompakt tangentbord som är anpassat för gaming och perfekt för dig som vill ha så mycket skrivbordsyta som möjligt över. Tangentbordet har ingen numerisk knappsats vilket gör att du endast har de tangenterna som är nödvändiga för gaming. Precis som med Logitechs G Pro Gaming och Deltacos tangentbord kan det tyckas verka ovant med denna storlek men detta är något vi kunde vänja oss vid väldigt snabbt.

 

Det kommer med RGB-Upplysta tangenter där du kan ställa in både färg och ljusintensitet för att anpassa det just efter dina behov och önskemål. Ducky One 2 Mini har fått mycket bra betyg gällande bekvämligheten vid knapptryck samt att det har en mycket snabbt svarstid vilket också gör det väl anpassat för spel.

 

Ducky One 2 mini har även ett speciellt makro system som lagras helt i tangentbordet, oberoende av någon som helst yttre mjukvara. Ducky One 2 är utrustat med MX Cherry brytare och tangenter har mycket hög kvalitet i PBT-plast vilket garanterar en hög kvalitet och en lång livslängd på både tangentbordet och knapparna.

 

Så för dig som vill ha ett tangentbord som är minimalistiskt och ger dig mer utrymme på skrivbordet men som också är anpassat för gaming så kan vi definitivt rekommendera Ducky One 2 mini till dig. Just för att det är så pass kompakt som det är så får du i stället mer utrymme över på ditt databord för musrörelser, vilket är extra viktigt när du spelar spel som går snabbt. 

Gillade du vår artikeln om att hitta det bästa tangentbordet för gaming? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & komponenter

Vanliga frågor

Det är såklart smak och tycke där det finns både för- och nackdelar med respektive val.

Trådat gaming tangentbord tycker vi generellt sätt är bäst då man slipper risken med en fördröjning mellan tangenttryck och dator medans ett trådlöst gaming tangentbord är mer praktiskt och man slipper synliga kablar.

Priset varierar såklart med kvalité och det finns billiga gaming tangentbord precis som mer exklusiva modeller med bättre prestanda, komfort och funktioner.

För ett billigt gaming tangentbord så kan det kosta ett par hundringar medans dyrare modeller kan kosta en bit över 1000kr.

Den största skillnaden är att gaming tangentbord oftast har mekaniska eller magnetiska brytare som är mer noggranna vilket skapar en bättre prestanda för just gaming. Dessutom har gaming tangentbord mer justeringsmöjligheter, ofta fler knappar och ett utseende som passar bättre till just datorspel.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 21

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *