Bästa Gamingskärm – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Komplett, Sharkgaming, Computersalg & Kjell & Company

Bästa Gamingskärm 2024 - OGTeknik

Sitter du ofta och spelar vid datorn? För att få en riktigt bra spelupplevelse handlar det inte bara om hur bra dator man har, utan det ska även gå hand i hand med kvalitén på datorskärmen, detta blir extra viktigt när det kommer till gaming. Därför finns det specifikt framtagna datorskärmar som är anpassade för just datorspel även kallat för gamingskärm. Men det finns många olika modeller ute på marknaden och det är mycket som skiljer de åt både när det kommer till kvalité men också prisklass och framförallt storlek. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt vass gamingskärm.

 

Vi kommer inleda med att berätta om olika modeller, vad som skiljer de åt och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt spelskärm. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa gamingskärmen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från populära märken från Samsung, Asus och Acer.

Vår Topp 4 Bästa Gamingskärmen

Samsung Odyssey G9 C49CG950

1. Samsung Odyssey G9 C49CG950

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Acer Predator XB273UGX

2. Acer Predator XB273UZ

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

ASUS TUF Gaming VG279QM 27

3. ASUS TUF Gaming VG279QM 27"

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Asus TUF Gaming VG24VQR 165 Hz Välvd 23,6”

4. Asus TUF Gaming VG24VQR 165 Hz Välvd 23,6”

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad är en gaming skärm?

En gaming skärm som namnet avslöjar är en datorskärm som är mer anpassade för just datorspel. Olika modeller kan prioritera olika egenskaper där vissa modeller prioriterar prestanda och snabbhet medans andra modeller fokuserar mer på bildkvalité. Med rätt spelskärm så kommer det att bidra till att skapa en bättre upplevelse men kan också göra att spelprestationen blir bättre.

 

Om man har en dålig datorskärm så finns risken att skärmen inte hänger med i spelet vilket kan påverka resultatet negativt. Det är inte heller speciellt kul att ha en förstklassig dator med ett jätte fräsigt grafikkort som inte kan presenteras på ett bra sätt för att skärmen är för dålig.

Bästa Gamingskärmen

Hur hittar man bästa datorskärm för gaming

När man ska hitta en riktigt vass gamingskärm så rekommenderar vi att man först och främst bör redogöra för sig själv vilken budget man har för att på så sätt bestämma vilken prisklass som skulle passa. Därefter så rekommenderar vi att man funderar ut vilken storlek som skulle fungera vilket ofta går hand i hand med prisklass då större skärmar tenderar att hamna i den övre prisklassen. Nedan har vi listat några bra saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en datorskärm för gaming.

Storlek

Som med alla bildskärmar så kan gamingskärmar komma i olika storlekar som mäts i måtten tum. Idag är de vanligaste spannet ofta mellan 24 – 32 tum medans det finns större varianter upp emot 50 tum. Många väljer även att kombinera och köpa 2 separata mindre gamingskärmar vilket möjliggör spel på ena skärmen medans man till exempel kan surfa eller titta på serier på den andra.

 

Storleken på skärmen går ofta i samma riktning som priset där större modeller ofta är i en högre prisklass. Med det sagt så är kvalitén ofta bättre på större skärmen och självklart bidrar en stor spelskärm till en bättre spelupplevelse.

 

Självklart måste skärmen få plats på skrivbordet så det kan vara en god idé att alltid mäta skrivbordsytan, då det inte är speciellt kul att köpa en modell som inte får plats. I produktbeskrivningen brukar det alltid stå måtten på enheten.

Upplösning

När man kikar på gamingskärmar så kommer man förmodligen att komma i kontakt med begrepp som 1920x 1080, HD, 4k m.m. och det ska vi givetvis hjälpa att reda ut. Upplösningen på en skärm mäts i antalet pixlar på bredden och höjden. Om enheter har fler siffror så betyder det att bilden får mer tydlighet och skärpa vilket är önskvärt när man spelar.

 

Idag kommer de flesta nya modeller i 3 olika upplösningar men det finns såklart undantag.

Uppdateringsfrekvens

En datorskärm har en uppdateringsfrekvens som mäts i Hertz (Hz) vilket är ett mått på bildrutor per sekund eller frames per second (fps). Gamingskärmar brukar ofta besitta en högre frekvens än traditionella datorskärmar för att på så sätt kunna matcha snabba spel. Det här bidrar till att snabba rörelser i spelet inte blir suddiga utan bilden förblir skarp och tydlig. Vi tycker att man bör gå för en skärm som minst har 144 Hz och allt där över kan vara överflödigt om priset är en avgörande faktor.

Gamingskärm Bäst I Test

Responstid

Responstid handlar om hur snabbt det tar för en pixel att byta färg där en lägre siffra innebär att bilden uppdateras snabbare. En snabb responstid bidrar till mjukare övergångar och därmed en bättre upplevelse. Även här brukar gamingskärmar ha en bättre responstid än vanliga datorskämar. Vi rekommenderar att responstiden inte ska vara högre än 1 ms för att få den bästa spelupplevelsen.

Curved Välvd Gaming skärm

Idag blir det allt vanligare med datorskärmar som är curved eller välvda, men inte bara för just datorer utan även tv apparater. Vi menar på att det finns både för och nackdelar med välvda gaming skärmar. Fördelen är att de bidrar till en mer omgivande och även effektfull spelupplevelse medans nackdelen är att de inte är helt praktiska på skrivbordet och priset ofta går upp något.

 

Om man väljer en datorskärm som är curved eller inte, så menar vi på att det är en individuell fråga och kanske lite överflödigt, speciellt om man har en begränsad budget.

Panel

När det kommer till paneltyper så är det här någon som vi menar på är sekundärt och kanske inte det viktigaste parametern när man ska välja en gamingskärm men däremot finns det ett par olika typer som vi ändå nämner och kan vara bra att känna till.

 

IPS – Står för ”In Panel Switching” och ger en mycket bra färg och betraktningsvinkel som bidrar till ett bättre känsla i spelet.

 

VA – Står för ”Vertical Alignment” som tillsammans med IPS är den vanligaste paneltypen. Den besitter liknande egenskaper som IPS med skillnaden att den kan producera en högre kontrast mellan det ljusaste och mörkaste inställningen.

 

TN – Det här är tekniken har oftast mycket hög uppdateringsfrekvens kombinerat med en låg responstid på bekostnad av aningen mättade färger och sämre betrakningsvinklar. Med det sagt så är TN bland de billigaste när det kommer till gamingskärmar.

1. Samsung Odyssey G9 C49CG950 - Bästa Gamingskärm Curved

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Om du vill hitta det bästa när det kommer till gamingskärmar kan vi starkt rekommendera Samsung Odyssey G9 C49CG950. Det här är en 49 tums 1000R välvd datorskärm med ett 32:9 bildförhållande som kommer med en 5120 x 1440p upplösning. Upplösningen består av en mix mellan QLED, HDR1000 och DQHD som ger mycket hög kvalité när det kommer till detaljer, djup och framförallt färger.
 
Odyssey har en ”Picture-by-Picture” funktion som möjliggör att man kan visa två bildkällor i full upplösning samtidigt. Det här gör att man kan placera fönster där man önskar och man tillåts att till exempel ha spel på ena sidan och film, serie eller surf på den andra vilket ger samma funktioner som att ha två separata skärmar fast mer sammansatt och man sparar yta på skrivbordet.
 
Uppdateringsfrekvensen är hela 240 Hz med en responstid på höga 4 ms vilket kommer bidra till en bättre spelupplevelse, speciellt vid snabbare fps spel där man är i behov av en snabb uppdateringsfrekvens. Paneltypen är av VA och skärmen i sig går självklart att vrida, luta och justera höjden. Välvningen är av det mer avancerade 1000R vilket bidrar till en bättre omslutning vilket i sin tur resulterar i en bättre effekt i spelet. Skärmen är AMD FreeSync Premium Pro kompatibel vilket innebär att grafikkortet synkas med skärmen för att optimera prestandan mellan dator och bildskärm.
 
Måtten på skärmen är 56,84 x 42,05 x 114,76 cm där vikten är 15,6 kg. Då skärmen är av den större storleken kan det vara klokt att mäta skrivbordsytan en extra gång för att få en uppfattning hur stor plats Odyssey G9 kommer att ta.
 
Vi rekommenderar denna curved gamingskärm till användare som vill hitta det allra bästa och framförallt en riktigt stor spelskärm. Priset kanske inte är den viktigaste parametern utan man är mer ute efter att få den bästa spelupplevelsen med hög upplösning, bra uppdateringsfrekvens och responstid för att klara de mer snabba spelen.

2. Acer Predator XB273UZ

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en mycket fin andra plats hittar vi Acer Predator XB273UZ som är en 27 tums gamingskärm som kommer med vad vi tycker är en förstklassig prestanda. Med sin respons på låga 1 ms och uppdateringsfrekvens på höga 270 Hz så är det här en optimal skärm för gaming och framförallt snabbare fps spel. Därför blir det här en mycket bra skärm för användare som söker det allra bästa när det kommer till e-sport.
 
Bildförhållandet är 16:9 i en 2560 x 1440p QHD upplösning. Givetvis är den AMD FreeSync Premium kompatibel vilket innebär att grafikkort och skärmen synkar med varandra för att optimera spelupplevelsen. Paneltypen är av AS-IPS vilket bidrar till bättre färg och betraktningsvinkel som ger en bättre känsla.
 
Skärmen är som nämnt 27 tum vilket kanske är något mindre men där man istället har valt att fokusera på prestanda. Måtten är 56,1 x 30,72 x 62,9 cm vilket är ganska lågt och frigör mycket yta på skrivbordet så man kan ha plats för annat alternativt 2 skärmar. Den här skärmen väger dessutom lite (4 kg) vilket gör den praktisk och enkel att flytta runt ifall man ska på lan eller behöver byta rum.
 
Vi rekommenderar den här skärmen till seriösa användare som vill ha det bästa när det kommer till prestanda hos en gamingskärm och kan uppoffra något mindre skärmstorlek.

3. ASUS TUF Gaming VG279QM 27"

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en något billigare spelskärm som ändå har en bra prestanda för gaming? Då tycker vi att vår tredjeplats ASUS TUF Gaming VG279QM är ett bra val då vi menar på att man får en fin prestanda och mycket skärm för pengarna. Denna gamingmonitor är på 27 tum med en repons på 1 ms och en uppdateringsfrekvens på hela 280 Hz vilket vi tycker är väldigt bra för den här prisklassen. Skärmen är dessutom kompatibel med G-Sync vilket är ett system som låter grafikkort och bildskärm kommunicera med varandra för att skapa den bästa upplevelsen.

 

Den här IPS-skärmen kommer i 27 tum, Full HD 1920 x 1080 med en ”Dynamic Shadow boost” funktion vilket bidrar till bättre detaljer i mörka områden. Asus har utvecklat tekniken ”extreme low motion blur” vilket skapar en bättre skärpa i rörelser och eliminering av tråkig utsmetning vilket är önskvärt speciellt på snabba fps krävande spel.

 

Dimensionerna är 61,9 x 21,1 x 50,6 cm där vikten är på låga 5.6 kg vilket ger en lätt och praktisk gamingskärm att flytta runt. Stativet kan tiltas hela +33° till -5°.

 

Vi rekommenderar den här skärmen till användare som vill hitta en något billigare gamingskärm men som ändå vill ha en bra prestanda som klarar av snabbare spel.

 

4. Asus TUF Gaming VG24VQR 165 Hz Välvd 23,6”

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig curved gaming skärm? Då vill vi tipsa om denna modell från ASUS Tuf gaming i deras VG24VQR. Vi tycker att trots sitt låga pris så kommer den här gamingskärmen med mycket bra prestanda. Det här är en välvd gaming skärm med 23,6 tum som kommer med en 1920x 1080p upplösning i full HD 16:9 som är utrustad med AMD freeSync Premium. Skärmen en mycket snabb uppdateringsfrekvens på 144 hz och responstid på 1 ms. Uppdateringsfrekvensen kan dessutom överklockas till 165 Hz.

 

VG24VQR har många bra inbyggda funktioner samt förinställningar för olika spel samtidigt. Körkningen är 1500R med en möjlighet till höjdjustering om 150 mm samt ett praktiskt ställ som kan tiltas från +23° till -5° med vridbara möjligheter ±62°. Det här innebär att man verkligen kan anpassa skärmen beroende på bord och stol för att få en riktigt bra ergonomisk position.

 

Vi tycker att det här är en bra billig curved skärm anpassad för gaming som kommer till ett bra pris där man får en god prestanda för pengarna. Därför tror vi att den här skärmen passar bra till användare som sitter en del framför datorn, vill ha bra uppdateringsfrekvens och responstid till t.ex. FPS-spel men som ändå inte vill öppna upp hela plånboken.

 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gamingskärmen? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer och komponenter

Vanliga frågor om gamingskärmar

  • Storlek
  • Upplösning
  • Frekvens
  • Responstid
  • Curved/Välvd eller Platt
  • Panel
  • Full HD – 1920 x 1080p
  • Quad HD – 2560 x 1440p
  • 4K/Ultra HD 3840 x 2160p

En gamingskärm bidrar till en bättre prestanda som är mer anpassade för just datorspel vilket i sin tur leder till en bättre spelupplevelse

Vår Topp 4 Lista Gamingskärm Bäst I Test 2024

Utgången modell

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Med sin respons på låga 0.5 ms och uppdateringsfrekvens på höga 270 Hz så är det här en optimal skärm för gaming och framförallt snabbare fps spel. Därför blir det här en mycket bra skärm för användare som söker det allra bästa när det kommer till e-sport.
 
Bildförhållandet är 16:9 i en 2560 x 1440p QHD upplösning. Givetvis är den G-sync kompatibel vilket innebär att grafikkort och skärmen synkar med varandra för att optimera spelupplevelsen. Paneltypen är av IPS vilket bidrar till bättre färg och betraktningsvinkel som ger en bättre känsla.
 
Skärmen är som nämnt 27 tum vilket kanske är något mindre men där man istället har valt att fokusera på prestanda. Måtten är 44,1 x 30,72 x 62,9 cm vilket är ganska lågt och frigör mycket yta på skrivbordet så man kan ha plats för annat alternativt 2 skärmar. Den här skärmen väger dessutom lite (6,63 kg) vilket gör den praktisk och enkel att flytta runt ifall man ska på lan eller behöver byta rum.
 
Vi rekommenderar den här skärmen till seriösa användare som vill ha det bästa när det kommer till prestanda hos en gamingskärm och kan uppoffra något mindre skärmstorlek.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *