Bästa Soundbar – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Hi-fi klubben, Computersalg, Komplett, & Kjell & company

Bästa Soundbar 2024 - OGTeknik

Tekniken går framåt och framförallt inom ljud och bild. Dagens TV apparater blir tekniskt bättre och tunnare. Tyvärr så menar på att med takt att tv apparaterna blir tunnare så prioriteras inte ljudet på samma sätt som bildkvalitén och prestanda. Därför blir det allt vanligare med externt ljud och att köpa en soundbar är någon som blir allt mer populärt. Men det finns en hel djungel med olika modeller och parametrar man ska tänka på.

 

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta en riktigt bra soundbar. Vi kommer inleda med att berätta vad en soundbar är och hur de skiljer sig från ett hemmabiosystem. Sedan kommer vi berätta vad som kan vara bra att ha koll på och vad man ska tänka på vid ett eventuellt köp. Avslutningsvis så kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa soundbar 2024 där vi bland annat pratar om populära modeller som Bang & Olufsen Beosound Stage, Sonos Beam (Gen 2) och Sony HT-X8500.

Vår Topp 4 Bästa Soundbaren

Bang & Olufsen Beosound Stage

1. Bang & Olufsen Beosound Stage

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Sonos Arc

2. Sonos Arc

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Sonos Beam (Gen 2)

3. Sonos Beam (Gen 2)

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Sony HT-X8500

4. Sony HT-X8500

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad är en soundbar?

Som tidigare nämt så blir tv apparaterna idag allt smalare vilket blir på bekostnad av mindre högtalare som inte hänger med på samma sätt i tekniken. Därför blir det allt vanligare med en extern soundbar som primär ljudkälla. Men vad är en soundbar för något? Det här är ett slags allt i ett ljudsystem som producerar hög kvalité utan att ta upp jättemycket yta eller plats med en massa kablar som förstör intrycket i rummet. Dessutom är dagens soundbars mycket slimmade, snygga och kamouflerande i designen för att passa bättre med tv apparaten.

 

En soundbar består oftast av två till sju högtalare i en och samma enhet som kan producera en surroundteknik. Med den här tekniken så kan en soundbar tillverka ett ljud som studsar emot rummets väggar och på så sätt framkalla ett nästan kopmlett surroundsystem. Till skillnad från traditionella ljudsystem eller tv-ljudet med en enkel högtalare så kommer ljudet i stort sätt bara framifrån.

 

En soundbar kan oftast styras både med hjälp av bluetooth eller WiFi där vi rekommenderar WiFi anslutningen då det skapar en mer stabil uppkoppling till skillnad från bluetooth som lätt kan störas ut av andra enheter i rummet. Många modeller går även att koppla ihop med andra högtalare vilket gör att man kan på så sätt skapa ett komplett surroundsystem.

 

Med det sagt så kommer inte en soundbar upp i riktigt samma surround känsla som ett renodlat hemmabiosystem, utan vi tycker att man kan kalla soundbaren som ett mellanläge i kvalité mellan tv-ljudet och ett hemmabiosystem med riktigt surround.

Bästa Soundbar

Soundbar eller hemmabio?

Ett hemmabiosystem eller hemmabioanläggning är en ljudanläggning som består av flera separata högtalare som ställs ut på flera ställen i rummet för att på så sätt skapa ett surround system. Fördelen med det här är att vi tycker att den här typen av ljudteknik skapar den bästa ljudupplevelsen.

 

Nackdelen med en hemmabioanläggning till skillnad från en soundbar är att det är många enheter och sladdar som ska dras runt i rummet. Har man inte rätt förutsättningar så kommer det förmodligen ligga osnygga kablar här och var, vilket inte alltid är önskvärt.

 

Om vi istället jämför med fördelarna med en soundbar är att de oftast är helt trådlösa och mer diskreta i sin design vilket gör att de passar bättre i rummet. Vill man ha åt den där riktiga surroundkänslan med en soundbar så går det ofta bra att köpa separata högtalare och koppla ihop systemet för att få de perfekta surroundljudet. Men vi rekommenderar att man gärna kollar upp innan man köper separata högtalare så att man vet att de är kopatibla och fungerar med varandra.

Hur hittar man en bra soundbar som passar för just mig?

När man ska köpa en soundbar är det en del faktorer som spelar in som bland annat prisklass. Därför kan det vara bra att redan nu fundera ut vilken prisklass som skulle passa och vilken budget man har. Nedan listar vi ett par funktioner som skiljer vissa modeller åt :

Vad är subwoofer?

När man kikar på att investera i en soundbar så kommer man förmodligen att komma i kontakt med begreppet subwoofer. Vi tar ett exempel, om man sitter på en biograf och det är ett ljud i filmen som känns som att hela rummet skakar. Det är tack vare en subwoofer som producerar basfrekvens mellan 20 till 50 Hz.

 

För att förbättra ljudupplevelsen, speciellt när man tittar på film så kan det vara en bra idé att investera i en soundbar med subwoofer. Det är helt enkelt en enhet som är konstruerad för att får mer kraft och framförallt bas. Det kan vara ganska viktigt var man placerar sin subwoofer, om man till exempel gillar att kolla på film så kan det vara extra effektfullt att ställa enheten nära eller till och med under soffan. Vi rekommenderar att man får pröva sig fram för att hitta en optimal placering i rummet.

Dolby Atmos

2012 lanserades ljudsystemet Dolby Atmos som blir allt mer populärt. Det här är ett 3D ljud som ska bidra till att få ljudeffekter även i höjdled. I en soundbar som är kompatibel med dolby atmos så är några av högtalarna riktade uppåt och tack vare sin smarta processor så kan man få ett ljud även uppifrån vilket bidrar till en häftig bioupplevelse i hemmet.

Antal kanaler

Du kanske har stött på begrepp som ”5.1 surround” eller ”3 kanals soundbar”, så vi måste såklart hjälpa att reda ut det här. Idag erbjuds de flesta filmer och program med 5 olika ljudkanaler. Dessa 5 kanaler är ljud från mitten, fram höger,  fram vänster samt höger- och vänster bak. En billig soundbar kan till exempel ha 3-kanals egenskaper vilket innebär att det är 3 högtalare som producerar ljud från mitten, vänster och höger. I ett 5.1 system så anger siffran 1 antalet subwoofers. För att enkelt sammanfatta det kan man säga att ju fler kanaler ett ljudsystem har desto mer kraftfullt och effektfullt blir ljudupplevelsen.

 

TV, Ljud & Bild

Bluetooth & WiFi

Många soundbars kommer med både bluetooth och WiFi anslutningar vilket gör att man kan ansluta sin telefon eller surfplatta till systemet för att spela upp ljud eller sin favoritmusik. Många soundbars är ofta kompatibla med populära musikappar som spotify eller airplay vilket gör det praktiskt och enkelt att streama den musiken man önskar.

 

Röststyrning

Nya modeller är ofta utrustad med röstassistans som Google Assistant eller Alexa för att göra det mer praktiskt i hemmet och ett enklare sätt att kunna styra sin enhet. Om man tycker att det här är en viktig egenskap så rekommenderar vi att kika en extra gång på produkten så att man vet att den är röstkompatibel och med rätt röstassistans då vissa modeller kanske bara är kompatibla med nåt enstaka röstsystem.

Soundbar Bäst i test

Ljudkvalité

Ljudkvalité är ju de som främst ska prioriteras när det kommer till en soundbar och det kan såklart skifta i kvalité mellan olika tillverkare. Vi rekommenderar att dels kika på en välkänd tillverkare men också kolla lite extra på antalet kanaler då fler kanaler i regel brukar betyda ett bättre ljud, detta är ingen garanti men oftast en bra fingervisning. Här spelar också prisklass in en hel del, en billig soundbar producerar helt enkelt inte lika bra ljud som en premium soundbar.

1. Bang & Olufsen Beosound Stage

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Överst på vår topplista finner vi Bang & Olufsen Beosound Stage. Det här exklusiva modellen har fått pris som ”best product 2020-2021” i EISA-utmärkelse för ”premium soundbar”. Beosound Stage har hela 11 stycken högtalarelement med varsin dedikerad förstärkare. I det här systemet så finns det 4 st baselement som bidrar till de djupa tonerna för att få ett fylligt och effektfullt ljud till rummet. Resterande element får en optimal fördelning mellan disktant och mellanregister som istället bidrar till en bra dialog. Det här gör att Beosound ger en förstklassig surround upplevelse i allt från serier, filmer eller trådlös musik via WiFi.
 
Med sin medföljande HDMI kabel kan man styra och reglera ljudet via tv fjärrkontrollen, där allt stängs av och sätts på i samband med att man slår på tv:n. Modellen i sig är 110 cm bred och finns i flera olika färger så att man verkligen kan anpassa och skräddarsy beroende på rum och vad man själv tycker blir snyggt och stilrent som smälter in bra med tv-möbeln.
 
Tack vare sin fina kvalité är Beosound Stage kompatibel med dolby atmos vilket innebär förmågan att ta emot 3D ljud och skapa en ljudkänsla även i höjdled. Med Chromecast build-in och AirPlay 2 så kan man enkelt streama sin favoritmusik via telefonen, surfplattan eller datorn. Självklart stöds systemet av de vanligaste musikapparna som Spotify och Youtube. Den här enheten är även bluetooth kompatibel så det går att streama musik via bluetooth om man inte vill använda sig av WiFi.
 
Måtten är 110,4 x 7,7 x 17,4 cm med en vikt på 8 kg där väggfäste medföljer. Vi rekommenderar denna soundbar till alla typer av användare som vill hitta det absolut bästa när det kommer till en soundbar. Med sitt högkvalitativa ljud kombinerat med smidiga, smarta funktioner i en elegant design så kommer den här modellen tveklöst överst på vår topplista.

 

2. Sonos Arc

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andra plats finner vi Sonoc ARC som är en premium soundbar från denna välkända ljudtillverkare. Denna soundbar drivs av 11 digitala förstärkarna varav 8 st styr basen samt mellanregistret och där 3 st styr diskanten för att få en förstklassig kvalité. Den här enheten är även kompatibel för dolby atmos vilket ger en 3D-surround upplevelse för både film och serier. Tack vare att denna soundbar drivs av sonos systemet så går det att kombinera denna soundbar med ytterligare trådlösa sonos-högtalare för att få ett surroundsystem.
 
Sonos Arc finns både i vit och svart färg som gör att man verkligen kan skräddarsy sin enhet så att den passar in i rummet. Måtten är 114,2 x 11,6 x 8,7 cm där vikten är på låga 6,25 kg vilket gör att den här soundbaren passar framförallt till tv apparater större än 55 tum. Som med många andra premium soundbars så kan Arc styras med hjälp av den vanliga tv-fjärrkontrollen för att göra det praktiskt för dig som användare.
 
En funktion som vi verkligen gillar är ”Night Sound” vilket är en inställning med låg ljudstyrka vilket passar ifall man till exempel har sovande barn som man inte vill störa.
 
Som med mycket annat av sonos utrustning så är även denna soundbar kompatibel med den kostnadsfria Sonos-appen som fungerar  för Apple/iOS men också för Android. Här kan man enkelt streama sin favoritmusik via de vanligaste streaming tjänsterna. Och det går enkelt att anpassa uppspelningen om man har flera sonos enheter i hemmet oavsett rum. Arc har även inbyggd röststyrning för Google-assistenten och Amazon Alexa.
 
Vi tycker att det här är en mycket välgjord soundbar som kommer upp i kvalité med de allra bästa men ändå vad vi tycker är ett något billigare pris, därför tycker vi att den här modellen passar till användare som söker en soundbar i medel / premium prisklassen. Ljudkvalitén är helt suverän och den har smidiga praktiska funktioner för att förgylla ett hem med bra ljud.
 

3. Sonos Beam (Gen 2)

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : På en tredje plats finner vi en något billigare soundbar från Sonos. Det här är deras Sonos Beam Generation 2 som kommer med liknande egenskaper som Sonos Arc vi presenterade ovan med skillnaden att den här enheten är något mindre till storleken på bekostnad av kvalité men därav ett billigare pris. Den här modellen är naturligtvis kompatibel med sonos appen vilket gör att det går att köpa till separata högtalare för att ytterligare förbättra surround känslan. Sonos Beam 2 är dessutom kompatibel med dolby atmos för att kunna få 3D-ljud med ljudinslag i höjdled vilket vi tycker är bra i den här prisklassen.

 

Sonos Beam gen 2 finns både i vit och svart färg som gör att man verkligen kan skräddarsy sin enhet så att den passar in i rummet. Måtten är 65,1 x 10 x 6,8 cm där vikten är på mycket låga 2,88 kg vilket är ganska kompakt för att vara en soundbar och det gör i sin tur att vi tycker att denna enheten passar bra även till mindre tv apparater. Som med många andra premium soundbars så kan Sonos Beam styras med hjälp av fjärrkontrollen för att göra det praktiskt för dig som användare.

 

En funktion som vi verkligen gillar är ”Night Sound” vilket är en inställning med låg ljudstyrka vilket passar ifall man till exempel har sovande barn som man inte vill störa.

 

Som med mycket annat av sonos utrustning så är även denna soundbar kompatibel med den kostnadsfria Sonos-appen som fungerar både för Apple/iOS och Android. Här kan man enkelt streama sin favoritmusik via de vanligaste streaming tjänsterna. Och det går enkelt att skräddarsy uppspelningen om man har flera sonos enheter i hemmet oavsett rum. Beam Gen 2 har även inbyggd röststyrning för Google-assistenten och Amazon Alexa.
 
Vi tycker att det här är en mycket välgjord soundbar som kommer upp i en mycket bra kvalité, men med sin kompakta storlek inte riktigt i samma nivå som de allra bästa men därav sitt billigare pris. Därför tycker vi att den här modellen passar till användare som vill hitta en bra soundbar i medel / budget prisklassen. Tack vare att denna soundbar är kompatibel med sonos smarta app så går det enkelt att i efterhand köpa till fler sonos enheter för att koppla in ett mer och mer avancerat system. Vi tror också det här kan vara en bra modell ifall man vill testa på konceptet med en soundbar till sin tv eller om man vill börja bygga ett bra ljudsystem till hemmet.

 

4. Sony HT-X8500

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Vi tycker att Sony HT-X8500 är en kraftfull soundbar som kommer i budget prisklassen. Den här modellen är utrustad med dubbla subwoofers för att ge en djupare bas vilket bidrar till en mycket härlig känsla speciellt när man ska titta på film. Med sin senaste teknik Verical Surround Engine simulerar HT-X8500 en teknik för riktigt surroundljud som också är kompatibel med Dolby Atmos för att få 3D ljud i höjdled. Att en soundbar i den här prisklassen är kompatibel med Dolby Atmos är inte helt vanligt.

 

Den här enheter kommer med 5 olika ljudlägen som passar beroende på om man ska se film, spela konsollspel eller sportlägen ifall man vill se sin favoritmatch. Dessutom finns musikläget för att förbättra kvalitén på sin favoritmusik men också nyhetsläget där man istället prioriterar en tydligare dialog.

 

Ytan ligger på 89 x 6,4 x 9,6 cm där vikten är på låga 3.1 kg där vi tycker att designen är snygg och slimmad vilket passar för många tv apparatet, men med det sagt så kommer den här modellen bara i svart utformande och inte i andra färger. Sony HT-X8500 är kompatibel med bluetooth 5.0 vilket innebär att man kan parkoppla ihop soundbaren med sin smartphone eller surfplatta för att spela upp sin favoritmusik.

 

Vi tycker att den här enheter passar till alla typer av användare som är på jakt efter en billig soundbar. Vi tycker att ljudet håller hög kvalité och ett extra plus i kanten är som sagt att den trots prisklassen ändå är kompatibel med dolby atmos. Med det sagt så känns det mest som att den här modellen är anpassad för enbart tv och den saknar mycket runt om kring funktioner. Därför rekommenderar vi den här modellen till användare som vill ha en soundbar där de mesta fokuset ligger i just tv-ljudet.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa soundbar? Läs gärna fler av våra artiklar om tv, ljud och bild.

Vanliga frågor om soundbar

Priset varierar såklart med kvalité och funktioner men en billig soundbar kan kosta ett par tusenlappar men ska man däremot ha en exklusiv modell så får man nog räkna med en bit över tiotusen kronor.

Det brukar stå i produktbeskrivningen

En subwoofer är en enhet för att ge med kraft och bas till ljudupplevelsen.

Utgången modell - Samsung HW-S66A/S67A

4.3/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig soundbar? Då vill vi tipsa om Samsung HW-S66A/S67A som är en billigare soundbar men som ändå ger ett mycket bättre ljud än tv apparatens egna inbyggda ljudsystem. Med sin HDMI ARC anslutning så startas och stängs soundbaren av i samband med att man slår på eller av tv:n där ljudregleringen praktiskt sker via tv-fjärrkontrollen.

 

Det här är en mindre enhet som är 76,4 x 6,8 x 12,5 cm där vikten är på låga 3 kg vilket ger en enklare modell men därav också ett billigare pris. Den finns i både svart och ljusgrått utförande så man kan välja utefter smak och tycke. Dessutom ingår ett smart väggfäste.

 

Samsung HW-S66A/S67A är kompatibel med AirPlay 2, Spotify Connect och även Bluetooth vilket gör det enkelt att streama sin favoritmusik via telefonen. Med Samsungs SmartThings app kan man även streama musik via Chromecast. Dessutom har den röststyrning via Amazon Alexa/Bibxy men det är tyvärr den enda röststyrningen den är kompatibel med.

 

Vi upplever att den här soundbaren saknar de där lilla extra i både styrka och bas men det är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen, dessutom har den inte heller 3D stöd för dolby atmos. Men med det sagt så tycker vi att det här är en mycket bra soundbar i budget prisklassen som vi tror passar till användare som helt enkelt vill ha en billig och praktiskt soundbar men inte behöver den absolut högsta kvalitén på ljud eller överflödiga tilläggsfunktioner.

 

Utgången modell-S66B/S67B

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vill du hitta en prisvärd soundbar med många funktioner? Då vill vi tipsa om Samsung HW-S66B/S67B. Trots sitt billigare pris så kan den här modellen med sina 7 inbyggda högtalare spela Dolby Atmos men även DTS Viritual:x-surroundljud som bidrar till ett mer livfull surround-upplevelse, vilket inte är helt vanligt i denna prisklass. Vi hittar bland annat inbyggd spotify, airplay 2 och bluetooth som gör att man enkelt kan streama sin favoritmusik direkt via sin telefon. Dessutom är röststyrning möjlig med hjälp av Amazon Alexa.

 

Den ansluts i TV-apparaten via HDMI-kabel men något speciellt med denna modell är att man kan ansluta soundbaren trådlöst via wifi och ändå få dolby atmos-ljud i rummet(med kompatibla apparater). Med SpaceFit Sound kan högtalaren på egen hand justera ljudet för att optimeras beroende på om man har ett större eller mindre rum. Men det gäller också för kompatibla apparater.

 

Det här är en kompakt och lätt modell som bara är 67 cm bred samtidigt som den bara väger 2.7 kg. Den finns både i vitt och svart utförande där det medföljer ett praktiskt väggfäste ifall man vill hänga upp den på väggen.

 

Om man tycker om samsung, deras appar samt att man vill ha en kompaktare soundbar som inte är i den översta prisklassen men som ändå kommer med god kvalité och funktioner så kan vi tipsa om S66B och S67B.

 

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *