Bästa Gamingstol – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Shark , CDON, Computersalg & Komplett

Bästa Gamingstolen 2024 - OGTeknik

Sitter du mycket framför datorn? Är du trött på att behöva sitta i en dålig obekväm datorstol? Varför inte investera i en riktigt komfortabel och ergonomiskt urformat gamingstol? Att ha rätt stol bidrar inte bara till en bättre komfort men också till en bättre spelupplevelse så att man kan sitta framför datorn flera timmar i sträck. Men det finns många olika spelstolar samt en rad faktorer som kan vara bra att känna till.

 

Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra gamingstol. Vi kommer inleda med att berätta vad det finns för olika typer av datorstolar för gaming samt vad som vi tycker kan vara bra att tänka på inför en eventuell investering. Längst ned kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gamingstolen 2024 där vi pratar om populära modeller som Arozzi Verona V2, Razer Iskur X och Svive Gemini.

Vår Topp 5 Bästa Gamingstol

Shark Vortex

1. Shark Vortex

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Arozzi Verona V2

2. Arozzi Verona V2

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Svive Gemini

3. Svive Gemini

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Razer Iskur X Gamingstol

4. Razer Iskur X Gamingstol

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

FOURZE Lightning RGB

5. FOURZE Lightning RGB

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Gamingstol Barn

Fourze Lightning Junior RGB

Fourze Lightning Junior RGB

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är en datorstol gaming?

När man sitter vid datorn så kanske man är van att sitta vid en vanlig kontorsstol. Men något som blir allt vanligare och populärare när man sitter vid datorn är istället att sitta i en gamingstol. En gamingstol är en datorstol som är utformad framförallt till gaming och datorspel men tack vare sin komfort och framförallt ergonomiska inställningar så tycker vi att det här är en mycket lämplig skrivbordsstol även när man inte spelar. Utan vi menar på att en gamingstol inte bara behöver begränsas till användare som spelar mycket, utan vi tycker att det även kan passa på ett kontor eller för vanlig användning i hemmet.

 

Tidigare har gamingstolar fått kritik för de varit slarvigt byggda men idag är gamingstolarna ofta mycket välgjorda då de kommer i en mer kraftfull konstruktion med fler inställning- och justeringsmöjligheter för att bidra en bättre ergonomi. Komfortmässigt är de ofta tillverkade med förstklassiga materialval som gör det mer bekvämt för användaren. I det stora hela så bidrar det till att man kan spendera mer tid framför sin dator och det blir mindre belastning för nacke, rygg och axlar.

Bästa Gamingstolen

Gamingstol vs kontorsstol

Vi menar på att en gamingstol och en kontorsstol i grundkonstruktionen är ganska lika. Gamingstolar brukar dock vara något mer designade för hemmamiljö medans en kontorsstol har en design som helt enkelt passar för ett kontor. Därför riktar sig ofta kontorsstolar till företag medans gamingstolar riktar sig till privatpersoner. Vad som är bäst mellan en gamingstol vs kontorsstol beror mycket på den individuella produkten och vi menar på att det finns både bra och dåliga modeller i respektive kategori.

 

Vi tycker ändå att det kan finnas bra gamingstolar som skulle kunna passa i ett kontor, dels för att de är så bra ergonomiskt inställda med bra materialval men det finns modeller med en mindre diskret design vilket vi tror kan passa bra i ett kontorslandskap.

Material

Dagens gamingstolar brukar ofta komma i konstläder vilket bidrar både till en god komfort men de är också mycket slittåliga vilket i sin tur leder till en bättre livslängd på stolen. Vissa modeller kommer även med tyg, men det blir idag allt ovanligare. Exklusiva gamingstolar kan även komma i äkta läder som är blandat med konstläder, men dessa modeller hamnar oftast i den övre prisklassen. Vadderingen i rygg och sittpartiet består ofta av något form av skum där mer påkostade modeller använder exklusivare skum för att få en ännu bättre komfort.

Inställningar i en spelstol

Vi tycker att en av de största fördelarna med en spelstol är de många inställningsmöjligheterna. Oavsett om man gillar att luta sig eller gunga mycket på stolen så är många modeller konstruerade för detta. Som användare vill man gärna ha en så bra ergonomisk position som möjligt för att på så sätt avlasta nacke, rygg och axlar. Därför kommer många spelstolar med möjlighet att höja och sänka stolen i förhållande till skärmen. Men det finns också funktioner för att luta ryggstödet men också tilta sittdelen. 

 

Om man som användare gillar att luta stolen mycket, så tipsar vi om att kolla på modellens förmåga att luta ryggstödet då antalet graders lutning varierar mellan olika gamingstolar.

Gamingstol bäst i test

Stolek - Gamingstol Barn

En gamingstol kan komma i olika storlekar och det finns även mindre gamingstolar som är anpassade för barn. Beroende på om användaren är lång eller kort så kan det vara en bra idé att kolla på storleksmåtten på modellen man är intresserad att investera i. Om man som barn sitter sporadiskt vid datorn tycker vi att man såklart kan använda en fullvuxen gamingstor, men sitter man däremot mycket vid datorn kan det underlätta framförallt ergonomiskt för ett barn att ha en datorstol som är anpassad för längd och storlek.

Armstöd, kuddar för rygg och nacke

I stort sätt alla gamingstolar kommer med tillhörande armstöd. Något som man kan stöta på är begrepp som 1D, 2D, 3D och även 4D. Siffrorna betyder hur många varianter och lägen som armstödet kan justeras på. Som ett exempel, så har en modell med 1D armstöd möjligheten att bara justeras på en ledd, vilket oftast är höjden. Medans en modell med 4D armstöd istället har möjligheten att justeras på höjd, vinkel, djup och sidled. 

 

Oftast varierar prisklassen beroende på hur avancerat armstödet är men tänk då på att ju bättre inställningsmöjligheter armstödet har, ju mer bidrar de till en bättre ergonomi och komfort för armar och framförallt armbågar.

 

Idag blir det även vanligare med tillhörande kuddar för både nacke och kudde vilket vi menar på är en mycket bidragande funktion till ökad komfort men även här till en bättre ergonomi. I vissa fall går kuddarnas position att ändra medans andra modeller kan ha fasta positioner.

1. Shark Vortex - Bästa Gaming Stolen

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Överst på vår topplista till bästa gaming stolen hittar vi Shark Vortex som är en egenproducerad produkt från den välkända tillverkaren av gamingutrustning Shark Gaming. Vi tycker att det här är en mycket välgjord modell i ett metallchassi som ger stöd och stabilitet i en maxvikt på 150 kg. Vi börjar med armstödet som är tillverkat i mjukplast för att ge en god komfort både för armbågen och underarmen. Armstödet är en 4D modell vilket innebär att de kan justeras i höjd, vinkel, djup och sidled vilket är en mycket exklusiv funktion.
 
Shark Vortex går givetvis att ställa in på höjdled för att anpassa användarens höjd i förhållande till datorskärmen för att bidra till en bättre ergonomisk position. Dessutom går stolen att luta tillbaka hela vägen till ett liggande läge vilket inte är helt vanligt för att vara en gamingstol.
 
Stolsmaterialet är gjort av exklusivt PU-läder och sitsen är i kallskum där överdraget bidrar dels till att huden andas men det är också mycket bra material för att förlänga livslängden i modellen vilket bidrar till att stolen helt enkelt håller längre. Det medföljande svankstödet är i memoryskum vilket formas sig efter användares rygg och bidrar ytterligare till en bättre ergonomi. Nack- och ryggstödet kan både justeras men också helt tas loss från stolen.
 
Vi rekommenderar den här stolen till alla typer av datoranvändare oavsett om man gillar gaming eller sitta många timmar framför datorn, där man prioriterar komfort, inställningsmöjligheter och en bra ergonomisk position. Vi tycker att det här är en välgjord modell med fina materialval i en smart och praktiskt konstruktion anpassad framförallt för gaming.

2. Arozzi Verona V2

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Den svenska tillverkaren Arozzi är kända för att producera produkter med god kvalité och vi menar på att deras senaste gamingstol Verona V2 inte är något undantag. Det senaste tillskottet kommer med 1,5 cm bredare metallram och ett tjockare konstläderklädsel vilket bidrar till mer komfort men också en bättre hållbarhet.
 
Konstruktionen är tillverkad i en robust metallram som har en max kapacitet på 140 kg vilket ger en kraftfull och stabil gamingstol. Vid sittpartiet har Verona V2 en extra stopping vilket bidrar till mer komfort så att man kan sitta länge vid datorn. Armstödet är justerbart på höjden och stolen går att luta tillbaka till 160°. De tillhörande rygg och nackstöden går självklart att justera beroende på längd och kroppsform för att få en optimal komfort men som också bidrar till en bättre ergonomisk position.
 
Vi rekommenderar den här stolen till alla typer av användare som söker en gamingstol i medel / premium prisklassen där man prioriterar komfort och kvalité. Den här modellen kommer dessutom i flera olika utföranden så man verkligen kan anpassa sin stol beroende på smak och tycke för att få en riktigt snygg gamingstol som smälter in bra i rummet eller med sin övriga gamingutrustning.

3. Svive Gemini

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : På en fin tredje plats finner vi Svive Gemini som är en gamingstol som istället för läder kommer i ett mjukt tyg överdrag. Till skillnad från den mer vanliga konstläderklädseln så har tygstolar fördelen att de ger en mycket bättre andningsförmåga vilket blir en viktig aspekt på varma sommardagar när man gärna vill att materialet i stolen ska kunna andas. Tyget bidrar alltså till att stolen håller sig svalare vilket resulterar till att man kan sitta längre vid datorn i varma miljöer.

 

Svive Gemini Gamingstol är tillverkad i en kraftfull stålram fyllt med gjutet skum för att ge en hög komfort. Till det tillkommer också nack- och ryggkudden som är fyllda med mjukt minnesskum som bidrar till en bättre ergonomi. Den här modellen kommer med en 4D-armstöd vilket möjliggör förflyttningar inte bara på höjdled utan även i sidled, framåt, bakåt men och möjligheten att vinka stödet inåt eller utåt för att maximera komforten emot armen och armbågarna.

 
Ryggstödet går att luta tillbaka hela 180 grader och det finns även möjlighet att luta hela stolen 30 grader så att modellen ger efter ifall användaren vill kunna luta sig bakåt. Den här modellen kommer även i många olika färger så att man som användare kan välja en riktigt snygg modell som passar bra in med både rummet och övriga datorutrustningen.
 
Vi rekommenderar den här modellen till användare som prioriterar tyg över läder som vill ha en riktigt bra gamingstol som bidrar till svalkande egenskaper under varma dagar vilket man ofta kan råka ut för på sommaren. Tack vare sin design tycker vi även att den här stolen skulle passa in på ett kontor.

4. Razer Iskur X Gamingstol

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vi menar på att Razer Iskur X Gamingstol är en välgjord modell som passar bra för alla typer av gamers utan att vara i den allra översta prisklassen. Först och främst tycker vi stolen är visuellt snygg och den passar bra in med övrig gamingutrustning. Materialet består av konstläder kombinerat med skumkuddar i hög densitet vilket ger både en bra balans men framförallt en god komfort.

 

Armstödet är i 2D vilket kanske är lite sparsamt jämfört med många andra modeller i samma prisklass på marknaden. Ryggstödet är justerbart till 139 vilket inte heller är det absolut bästa men tillräckligt bra för att kunna få bra lutning på stolen. Razer Iskur X kommer med en klass 4 gaslyft som ger en max användarhöjd på 190 cm och en max användarvikt på 136 kg.

 

För att sammanfatta så tycker vi att det här rent visuellt är en av de bättre stolarna men med tanke på priset så tycker vi att stolen är något sparsam med funktioner och finesser i förhållande till specifikationerna om vi jämför med andra gamingstolar i samma prisklass.

 

Det ska också tilläggas att den här modellen finns som Razer Iskur X Gamingstol XL vilket är en premium modell med många exklusiva funktioner och finesser som vi tycker är bland de bästa på marknaden men då får man även gå upp något i prisklass. Läs mer om Razer Iskur X Gamingstol XL här.

 

5. FOURZE Lightning RGB

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Om du vill hitta en riktig gamingstol med RGB belysning till vad vi tycker är ett billigt pris så kan vi tipsa om denna modell from Fourze Lightning. Den här modellen kan välja hela 33 olika färgkombinationer, pulskombinationer och 6 st ”pure colors”. Den kommer både med nackkudde och svankkudde vilket vi tycker är bra för att vara i den här prisklassen.

 

Stolen väger 21 kg med en justerbar höjd mellan 124 – 132 cm samt att ryggstödet går att justera från 0-180°. Max användarvikt är 150 kg vilket vi tycker ger en bra fingervisning om en robust konstruktion. Däremot så är armstöden bara 2D men det är kanske vad man får räkna med i den här prisklassen.

 

För att summera tycker vi att det här är en mycket bra och prisvärd modell som vi tror passar för användare som verkligen är på jakt efter en stol med spännande belysning, bra pris och bra justeringsmöjligheter. Den här modellen finns även som juniorvariant nedan.

 

Gamingstol Barn : Fourze Lightning Junior RGB

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Är du som förälder på jakt efter en billig och bra gamingstol till ditt barn? Då vill vi tipsa om Fourze Lightning Junior RGB som vi tycker är en spännande och snygg junior gamingstol. Materialet består av bekvämt polyurethane läder med en sittdyna i skum. Den går att justera i höjden med en 80 mm gaslift som ger en minsta höjd på 46 cm och 54 cm vilket gör att stolen passar bra för barn mellan 6 – 12 år. Bredden är 35 cm och stolen väger 17 kg och den tål en maxvikt på hela 120 kg vilket talar om god kvalité även om det är en gamingstol anpassad för barn. Ryggstödet går dessutom att tilta till en vinkel av 135 grader.

 

Som ett plus i kanten kommer den här stolen med medföljande fjärrkontroll för att justera RGB färgerna på kanten av stolen som drivs av en vanlig powerbank. Helt enkelt en rolig och spännande gamingstol för barn.

 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gamingstolen? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer och komponenter

Vanliga frågor om spelstolar

Ja, det finns spelstolar som är anpassade för barn. Dessa stolar är något mindre till storleken för att underlätta för barn att få en bättre ergonomisk position när de sitter vid datorn.

Ja, det finns en och annan gamingstol med led

Priset varierar såklart med kvalité och funktioner men man får nog räkna med att iallafall betala en tusenlapp och däröver för en gamingstol

Vår Topp 5 Lista Gamingstol Bäst I Test

Utgången - Gamingstol Barn : Deltaco Gaming DC110 Junior

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Är du som förälder på jakt efter en billig och bra gamingstol till ditt barn? Då vill vi tipsa om Deltaco Gaming DC110 Junior som är anpassade för barn. Sittytan är 44,5 x 40 cm, med ett ryggstöd på 45 x 55 cm, där höjden går att justera mellan 92 – 99 cm vilket bidrar till att ett barn ska få en bra position mot skärmen och en god ergonomisk komfort vilket resulterar i att ett barn kan sitta längre framför datorn. Maxkapaciteten för den här konstruktionen ligger på 90kg. Stolen i sig är klädd i komfortabelt och slitstarkt konstläder vilket bidrar till en bekväm stol med ett material som ger stolen en längre livslängd.

 

Vi tycker att det här är en bra modell som vi tror passar till alla typer av barn som behöver sitta bättre framför datorn till skillnad från en fullstor gamingstol vilket kan bidra till en sämre position och ergonomi vilket i sin tur kan påverka datorupplevelsen negativt, speciellt över tid.

 

Inställningsmöjligheterna på den här modellen är inte så många, så förutom höjdledsjusteringen så går det inte att justera armstöden och det inkluderas heller inte någon nack eller ryggkudde men därav också det billigare priset och ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. Men det det sagt så tycker vi att det här ändå är en bra modell som passar till barn och juniorer som gillar att sitta mycket framför datorn.

 

Utgången modell

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : På plats nummer 4a hittar vi Nordic Gamer Racer Fabric som är en grå tyg gamingstol i vad vi tycker är en mycket bra kvalité. Tyg materialet bidrar till att materialet får en bättre andningsförmåga speciellt på varma sommardagar vilket leder till att materialet håller sig svalare i jämförelse med gamingstolar i konstläder. Grunden har en stabil metallkonstruktion som har en maxkapacitet på 150 kg.

 

Både armstödet och ryggstödet går att justera för att få att bidra till en bättre ergonomisk position som gör att man kan sitta länge framför datorn. Ryggstödet går att justera ända ner till 180 grader. Dessutom medföljer både både en nackkudde men också en kudde för svanken vilket bidrar till mer komfort och en bättre position. Tack vare sin neutrala design menar vi också på att den här stolen även går bra att använda till annat datoranvändande än just gaming, vilket gör att den här stolen även passar för ett kontor eller en hemmamiljö om man vill ha mer neutrala datormöbler.

 

Vi rekommenderar den här stolen till användare som dels är på jakt efter en tygstol som ger svala egenskaper vid varma dagar. Men vi tror också att den passar för användare som vill hitta en gamingstol i medelprisklassen men som ändå håller bra kvalité men många funktioner och inställningar i en bekväm och komfortabel modell.

 

Utgången modell

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig gamingstol som även fungerar för kontoret? Då vill vi tipsa och rekommendera Trust GXT 705W Ryon. Till skillnad från andra modeller så kommer den här stolen istället med en träram men som ändå håller för en hög maxanvändarvikt på 150 kg. Klädseln är i Polyuretanläder vilket bidrar till en god komfort. Armstöden går tyvärr inte att justera men det får man räkna med i den här prisklassen, däremot är det vadderade materialet i armstöden både sköna och bekväma emot armar och armbåge.

 

GXT705 Ryon går att justera i höjdled för att få en bra position mot skrämen men däremot saknar vi kudde för både nacke och svank, vilket man också ofta får räkna med i den här prisklassen.

 

Vi rekommenderar den här gamingstolen till användare som vill hitta en billig stol till gaming som klarar sig utan många inställningsmöjligheter och nack samt ryggkudde och egentligen bara vill ha en simplare modell som ändå är komfortabel.

 

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 23

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *