Skärmstativ – Skärmfäste Dator 2024 – Bäst I Test | OGTeknik.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Komplett & Webhallen

Bästa Skärmstativ & Skärmfäste 2024 - OGTeknik

På jakt efter ett bättre skärmstativ till din datorskärm? Då har du kommit helt rätt! När man köper en datorskärm är oftast ett stativ eller fäste inkluderat men de är ofta mycket begränsade i justeringsmöjligheter då de ofta bara gör att justera i höjdled. Dessutom brukar de oftast vara ganska klumpiga och ta upp mycket plats på skrivborden.

 

Med ett mer avancerat skärmstativ eller skärmfäste som det också kallas så kan man som användare möjliggöra flera olika positioner och lägen för dina datorskärmar. Idag finns det även större skärmstativ som är anpassade för 2 eller 3 skärmar vilket bidrar till en bättre spelupplevelse eller uppsättning, speciellt om man gillar att streama. Dessutom så kan man bättre ställa in skärmens position i förhållande till ögonen vilket ger en bättre position när man sitter vi datorn vilket kan bidra till att man blir mindre trött i ögonen, speciellt om man sitter länge framför skärmen.

 

Avancerade skärmstativ är oftast ganska slimmade i designen för att frigöra skrivbordsyta vilket kan vara extra viktigt om man har ett litet skrivbord.

 

Men det finns flera olika skärmstativ på marknaden och är man ny till det här konceptet så kanske det inte är så lätt att veta vad man ska köpa och framförallt vad man ska tänka på så att man köper rätt produkt. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att välja rätt stativ till datorskärmen. Vi kommer inleda med att berätta vilka egenskaper mer avancerade skärmfästen har och varför de är så bra. Därefter kommer vi att gå igenom vad som kan vara bra att ha i åtanke så man köper rätt datorskärmsfäste beroende på ens egna förutsättningar. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa skärmstativet 2024.

Vår Topp 5 Bästa Skärm Ställ 2024

Plexgear Gasfjädrat skärmfäste 17-32” 2 armar

1. Plexgear Gasfjädrat skärmfäste 17-32” 2 armar

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Svive Aegaeon

2. Svive Aegaeon 17-32”

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Plexgear Bordsfäste 3 armar 13-37

3. Plexgear Bordsfäste 3 armar 13-37"

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Ergotron HX Desk Monitor Arm

4. Ergotron HX Desk Monitor Arm up till 49"

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Logilink 13-27

5. Logilink 13-27"

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är ett datorskärm stativ?

Som namnet avslöjar så är ett skärmställ ett stativ för din datorskärm så att den kan stå stabilt emot bordsytan. När man köper en ny datorskärm så följer i stort sätt alltid ett stativ med. Men de flesta stativen är ganska simpla modeller som knappt har några justeringsmöjligheter mer än höjdled. Dessutom är de ofta ganska klumpiga med stora och breda fötter där de tar upp mycket plats på skrivbordet.

 

Men tekniken går framåt och idag ställs högre krav på att man ska kunna ställa in datorskärmarna på ett bättre sätt. Dessutom finns det idag många skärmstativ som är anpassade för fler än 1 skärm vilket är extra viktigt när man streamar eller jobbar med något avancerat datorprogram. Som nämnts ovan så är ofta mer avancerade stativ mer slimmade för att frigöra och skapa en renare bordsyta.

 

Skärmstativ bäst i test

Egenskaper att tänka på i ett monitor ställ

Men innan man kommer igång och köper ett ställ till sin monitor så är det ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke. Nedan listar vi några bra saker att tänka på :

Skärmstativ 2 eller 3 skärmar

Idag är det vanligt att man sitter med flera datorskärmar och för att få sin datorstation så snygg och slimmad som möjligt så kan det därför vara önskvärt att ha ett skärmstativ för 2 eller 3 skärmar istället för att man ska placera 2 – 3 separata stativ bredvid varandra vilket kommer ta upp mycket plats, speciellt mot bordsytan.

VESA storlek - väggfäste datorskärm

Det gäller givetvis att köpa ett fäste som passar till sin datorskärm. Därför finns det en så kallas VESA standard eller VESA storlek vilket är en Europeisk standard för måtten på skruvhålen baktill på din bildskärm som ofta benämns som avståndet mellan skruvhålen i millimeter som exempel 75 x 75 eller 100 x 100 mm. När det kommer till datorskärmar brukar det även stå i tum vilket storlek som fästet passar till vilket gör det enklare för användare att köpa rätt storlek.

 

Men det som är viktigt att ha koll på är vilka storlekar som fästet är anpassat för, speciellt om man har en väldigt stor eller väldigt liten datorskärm. Vilka skärmstorlekar som stativet är anpassat för står alltid i produktbeskrivningen.

Möjliga justeringar på skärm arm

I produktbeskrivningen kommer du även komma i kontakt med vilka möjliga justeringar som stativet har. En del konstruktioner fungerar som en skärm arm med stora möjligheter till att sträcka ut och justera på sig. Medans mer enklare modeller bara kan småjusteras i höjdled, rotation eller i lutning. Även det här brukar stå med i produktbeskrivningen så vet man hur armen eller stativet fungerar.

Bästa Skärmstativ & Skärm ställ

Dimensioner & vikt

När man ska köpa sitt stativ så är det bra att ha koll på dimensionerna och vikten i modellen vilket blir extra viktigt om man har en begränsad skrivbordsyta eller är i behov av en mycket slimmad modell. Dimensionerna och vikterna står alltid i produktspecifikationen och är man osäker så tipsar vi om att mäta sitt skrivbord först så man försäkrar sig om att allt får plats. Vill man dessutom kunna flytta på stativet så kan det vara en god idé att leta efter en modell som väger mindre. Men med det sagt, ett skärmstativ som väger mycket brukar ofta skvallra lite om en mer robust och stabilare konstruktion.

Maxvikt stativ datorskärm

Ett skärmställ har ofta en maxvikt vilket också är viktigt att ta hänsyn till så att stativet orkar bära upp skärmen eller skärmarna vilket kan bli en faktor för billiga skärmställ. Ett skärmställ med en hög maxvikt brukar faktiskt kunna vara en fingervisning och kvalitén på modellen.

Kabelgömma

Att man har en snygg och stilren datorstation eller gaming anläggning är viktigt för många. Därför vill man gärna dölja synliga kablar, speciellt om man har många skärmar. En del stativ till datorskärmar kan därför komma med snygga kabelgömmor vilket kan vara extra viktigt om man tänker använda ett skärmstativ för 2 eller 3 skärmar. Det här är inget måste, men vi tycker att det kan vara en önskvärd egenskap.

1. Plexgear Skärmstativ 2 skärmar 17 - 32 tum

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Detta skärmstativ från Plexgear är ett tre-ledat fäste i aluminium anpassat för 2 skärmar. Skärm armen är gasfjädrad vilket gör skärmarna enkla att vrida, luta eller rotera. Fästet kan roteras hela 360 grader, vridningarna är 180 grader och tiltningen är 90 grader vilket möjliggör en hel del olika lägen för datorskärmarna.
 
Skärmstativet kommer som sagt med 2 armar och klarar upp till 9 kg per skärm, det vill säga 2 x 9 kg. Storleken på datorskärmarna kan vara från 17-32” med VESA storlekar 75 x 75 eller 100 x 100 mm. Som ett plus i kanten kommer stativet med inbyggda kabelkanaler för att dölja synliga kablar och göra det snyggare på skrivbordet. Bordstjockleken på skrivbordet får vara mellan 10 till 85 mm.
 
Helt enkelt ett bra stativ för 2 skärmar med många inställningsfunktioner, lätthanterliga armar som passar för många skärmstorlekar samt praktiska kabelkanaler till vad vi faktiskt tycker är en bra prislapp.

2. Svive Aegaeon 1 skärm arm

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Svive Aegaeon är en något exklusivare skärm arm anpassad för 1 datorskärm. Detta monitor ställ är primärt byggt för gaming och för att förbättra spelupplevelsen men fungerar givetvis även om man inte spelar. Armen är anpassad för skärmar mellan 17 till 32 tum med VESA storlekar 75 x 75 samt 100 x 100 mm. Maxvikten är på 8 kg vilket ger en fingervisning om en bra stabilitet i konstruktionen.
 
Armen går att luta från – 40 grader till + 40 grader, rotationen går från – 180 till + 180 grader och svängtapp från -90 till +90 vilket ger många justeringsmöjligheter. Armen har en fjäderassisterad mekanism vilket gör den enkel att flytta och justera. Som ett plus i kanten kommer denna modellen med en smidig kabelhantering för att bidra till att dölja synliga kablar och skapa ett renare skrivbord. Helt enkelt en bra skärm arm för 1 datorskärm.

3. Plexgear Skärmstativ 3 skärmar 13-37"

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Om du är på jakt efter ett skärmstativ för 3 skärmar så vill vi tipsa om denna modell från Plexgear som vi tycker är väldigt prisvärd. Denna modell har en rejäl konstruktion som klarar av 3 skärmar med en varsin maxvikt på 8 kg för skärmstorlekar mellan 13-37 tum. Vi tycker att det är ett stort plus att stativet klarar av skärmar på upp till 37 tum samt mindre skärmar ner mot 13 tum.

 

I detta skärm ställ så använder sig de 2 yttre armarna sig av gasfjädring vilket underlättar när man ska justera sina skärmar. Justeringarna är rotering på 360 grader, vridning på 180 grader samt tiltning från – 90 grader till + 85 grader. VESA storlekarna är 75 x 75 och 100 x 100 mm där bordstjockleken får vara upp till 80 mm.

 

Vi tycker att det här faktiskt är ett billigt skärmställ med många justeringsmöjligheter samt att den klarar av skärmar upp till 37 tum utan att vara i den övre prisklassen.

4. Ergotron HX Desk Monitor Arm up till 49 tum

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Om du vill hitta ett mer avancerat och påkostad skärm ställ för 1 skärm så rekommenderar vi Ergotron HX Desk monitor. Det här stativet är mycket robust och stabilt då den tål en skärm maxvikt på hela 19,1 kg vilket faktiskt är det dubbla jämfört med många andra datorskärm stativ på marknaden. Vesa storlekarna är 200 x 100, 200 x 200, 75 x 75 och 100 x 100 mm där bildskärmen kan vara upp till 49 tum vilket är klart mer än många andra stativ.

 

Justeringsmöjligheterna är goda med panorering på 180 grader, rotation på 360 grader, lutning från -5 till +70 samt en lyftkraft på hela 29,2 cm. Det här kommer bidra till att öka spelupplevelsen samtidigt som foten är slimmad och man frigör yta på skrivbordet.

 

Om vi bara skulle jämföra kvalité och justeringsmöjligheter så skulle Ergotron vara en klar favorit men all denna kvalité kommer i en högre prisklass. Därför rekommenderar vi denna modell främst till användare som vill ha mycket justeringsmöjligheter, en tålig konstruktion som klarar av större och tyngre skärmar, där kvalité går före prisklass.

5. Logilink 1 skärm arm 13-27

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Om du vill hitta ett billigt datorskärm stativ för bara en skärm så kan vi tipsa om denna modell från Logilink. Den här modellen är rekommenderad för skärmar mellan 13 – 27 tum och klarar av en maxvikt på 8 kg vilket vi tycker är bra för att vara i den här prisklassen. Den är anpassad för VESA storlekar 75 x 75 och 100 x 100 mm.

 

Justeringsmöjligheterna är vridning på 180 grader, tiltning på 45 grader och vinklas på 360 grader. Tiltningen är lite mer sparsam än många andra modeller men därav också ett billigare pris. Max tjocklek på bordsskivan är 88mm.

 

Vi tycker att den här modellen passar för användare som mest bara vill hitta ett billigt skärm ställ med enklare justeringsmöjligheter och för att frigöra skrivbordsyta.

 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa skärmstället? Läs gärna fler av våra artiklar om datorkomponenter

Vanliga frågor om olika skärmstativ

  • Tänker du använda fler än en skärm?
  • Hur stora kan skärmarna vara?
  • Hur ser justeringsmöjligheterna ut
  • Dimensionerna, vikt & maxvikt
  • Finns det någon kabelgömma?
  • Justeringsmöjligheterna gör att att upplevelsen vid datorn blir bättre
  • Frigör yta på skrivbordet
  • Bidrar till en bättre miljö vid datorn

Våra favoriter Skärmställ & Skärmstativ Bäst i Test

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 15

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *