Bästa Bluetooth Högtalare – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Komplett, Hifiklubben, Elon, Computersalg, Cdon & Webhallen

Bästa Bluetooth Högtalaren 2024 - OGTeknik

Är du på jakt efter en liten och smidig högtalare som är enkel att flytta runt? Vill du ha möjligheten att kunna spela musik lite här och var, även utomhus? En bluetooth högtalare har många fördelar, men den kanske främsta fördelen är att man enkelt kan flytta runt den i hemmet eller ta med den på exempelvis stranden eller på någon annat äventyr där man vill ha musik. En bluetooth högtalare är perfekt eftersom att man enkelt kan spela upp musik från sin telefon via populära musikappar som exempelvis Spotify när man själv vill.

 

Självklart så finns det många olika märken och modeller att välja på, alla med olika funktioner och prisklasser. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta rätt modell. Vi kommer inleda med att berätta vad är en bluetooth högtalare är för något samt gå igenom vilka fördelar det finns med denna typ av  högtalare, vilka funktioner som kan vara bra att känna till samt vad man bör tänka på innan man bestämmer sig för vilken högtalare man borde köpa. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa bluetooth högtalaren 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Sonos, JBL och Marshall.

Vår Topp 5 Bästa Bluetooth Högtalare

Sonos Roam

1. Sonos Roam

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

JBL Flip 5

2. JBL Flip 5

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

JBL Flip 6

3. JBL Flip 6

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

JBL Clip 4

4. JBL Clip 4

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Linocell Vattentät Bluetooth-högtalare

5. Linocell

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Hitta rätt bluetooth högtalare

När man ska köpa en bluetooth högtalare så är det ett viktigt att man väljer en modell som har rätt kombination av både ljudkvalitet, lång batteritid men även andra funktioner utifrån sina egna önskemål. Dock måste det ofta kompromissa mellan ljudkvalitet, batteritid och funktioner när man går för högtalare i det är lägre prisklasserna. Om man inte vill spendera några större summor på en bluetooth högtalare så bör man se till sina egna behov och så att man väljer en modell som passar sin egna smak.

 

Något som spelar en stor roll för många är designen, där det också finns väldigt stora variationer bland de olika modellerna. Det finns större modeller som har som syfte att stå på en och samma plats större delen av tiden med en snygg design, sedan finns det mindre modeller som är mer lämpade för att flyttas runt på mellan olika platser.

 

Om man vet med sig att bluetooth högtalaren ska stå på ett och samma ställe hela tiden så rekommenderar vi en modell som är mer stationär, men om man istället vill ha med sig sin högtalare när man åker iväg så bör man välja en modell som är liten och kompakt. De flesta modeller finns även i en rad olika färger som kan påverka beroende på smak och tycke.

Bluetooth högtalare utomhus

Vilka egenskaper bör en bärbar högtalare ha?

Det finns många olika funktioner när det gäller bärbara bluetooth högtalare och därmed även många saker man bör tänka igenom innan man bestämmer sig för vilken högtalare som skulle passa. Detta är såklart en individuell fråga och handlar mycket om personliga preferenser.

 

Om man exempelvis planerar att ta med sin bluetooth högtalare till stranden eller när man ligger i badkaret så bör man överväga att skaffa en enhet som är vattentät. Andra saker som kan vara viktiga är till exempel vikten, design, storlek samt vilka funktioner den har och om den går kopplat till andra enheter. Nedan listar vi några egenskaper som kan vara bra att ha koll på.

Skillnaden mellan bluetooth versioner

Bluetooth finns i flera olika versioner där tekniken ständigt går framåt. Den senaste versionen marknaden heter bluetooth 5. Denna version gör bara skillnad om båda enheterna som ska kommunicera använder samma version. Skillnaden mellan nya versioner och äldre bluetooth versioner är att det nyare kan till exempel överföra data mellan varandra, bluetooth 5 kan även kommunicera med en annan enhet som är mer än tvåhundra meter bort.

 

Med föregångaren, bluetooth 4.2 så gick det också kommunicera, men endast upp till ett avstånd på 60 meter vilket ändå ger en ganska stor skillnad. Både bluetooth 4 och bluetooth 5 använder sig av en teknik som kallas Bluetooth Low-Energy (förkortas BLE). Denna teknik introducerades i samband med bluetooth 4. Tekniken är precis vad det låter som, den ger enheten möjlighet att använda mindre ström när enheterna kommunicerar med varandra. Om enheten går på batteri är detta särskilt viktigt eftersom det gör att strömförbrukningen minskar avsevärt om man jämför med tidigare standarder.

Kompatibilitet

När bluetooth först kom så hette den första versionen på marknaden bluetooth v.1. Denna version är numera relativt sällsynt och att idag hitta någon utrustning som använder denna teknik är mycket ovanligt. Den andra versionen som heter 2.1 finns fortfarande kvar i vissa äldre enheter och förutsatt att högtalaren har bluetooth 2.1 eller högre så kommer ljudet sannolikt att bli bra.

 

Men det som är viktigt att tänka på när det kommer till kompatibilitet är att kontrollera så att högtalaren är kompatibel med lägre bluetooth versioner om du planerar att sammankoppla enheter som har olika versioner.

Vattentålig - Bluetooth högtalare vattentät

Eftersom att bluetooth högtalare ofta används som portabla enheter så betyder de går bra att flytta runt. Som vi vet är vatten och elektronik ingen bra kombination och just därför kan det i många fall vara bra att ha en högtalare som är vattentät. Vattentäta bluetooth högtalare är väldigt användbara då de används vid exempelvis en pool eller på stranden, vilket är ganska vanligt. Det finns även högtalare som är vattentäta till och med när du sänker ner dem i vattnet, men dessa är inte speciellt vanliga då det inte är så ofta man behöver lyssna på musik under vattnet.

 

Om du vill veta hur vattentålig enheten är så står det oftast i produktbeskrivningen.

Bästa Bluetooth Högtalaren

Liten och lätt

Om man vill kunna ta med sig sin högtalare på olika ställen så bör man överväga att kika på en bluetooth högtalare som är liten, praktisk och har en låg vikt. Även om vikten inte är det som avgör kvalitén på ljudet så är det fördelaktigt att ha en högtalare som inte väger så mycket när man ska ta med den. Desto mindre högtalaren är desto mindre plats kommer den att ta i väskan vilket gör det lättare att få med annan packning.

 

Om man redan nu är säker på att man ofta kommer transportera och flytta sin högtalare så rekommenderar vi att man tittar på en bluetooth högtalare som inte är större än 15 cm, det tycker vi är en perfekt storlek om man vill ha en lätt och portabel enhet. Dimensionerna brukar i stort sett alltid stå med i produktspecifikationen.

Stereoljud

En del högtalare har möjligheten att ansluta till andra högtalare för att på så sätt få stereoljud vilket helt enkelt ger ett mer effektfullt och kraftigare ljud. Det är långt ifrån alla användare som har detta som krav, men om man är en av dem så bör man överväga att undersöka om högtalaren har den funktionen innan man bestämmer sig. Tekniken går som sagt framåt och numera finns det dock en hel del högtalare som man kan koppla upp till ytterligare en enhet för att få stereoljud.

Ljudkvalitet

Det självklara och även det viktigaste i en bluetooth högtalare är såklart att ljudkvaliteten är bra när man ska njuta av sin favoritmusik inte bara för en själv utan för hela kompisgänget. Det finns dock en rad olika faktorer som har påverkan på ljudets kvalitet i en bluetooth högtalare.

 

Watt och frekvens är exempel på saker som spelar roll för hur bra ljudet kommer att låta. Watt är den så kallade uteffekten och det som definierar gränsen för hur högt bluetooth högtalaren kan spela upp ljudet. Så om ljudstyrkan är viktig så rekommenderar vi bluetooth högtalare med hög watt.

 

När det gäller hur bra ljudet låter så är det frekvensen som styr. Den främsta anledningen till att vissa högtalare låter bättre än andra beror på att det har ett betydligt bättre frekvenssvar. Enkelt uttryckt så kan man säga att ett ljud med låg frekvens behöver högre styrka än ett ljud med hög frekvens för att vi ska kunna uppfatta det.

Bluetooth högtalare bäst i test

Batteri

Livslängden på batteriet är något som också är viktigt att tänka på, man vill självklart inte behöva ladda sin högtalare en gång i timmen. Normalt sett så har mindre högtalare ett mindre batteri vilket gör att det oftast inte håller så länge medan större högtalare har ett större batteri som ofta håller längre. Men detta beror också på andra saker.

 

Snittet för batteritiden i bluetooth högtalare ligger mellan 4 – 10 timmar och vilken batteritid som enheter har står oftast på produktbeskrivningarna. Men varför det finns en intervall i batteritiden? Det beror på att högtalare använder mer ström när man har högre volym på ljudet. Ett gott råd är att alltid se till att batterierna inte blir helt urladdade, utan istället ladda upp dem innan man använder högtalaren om det är uppladdningsbara batterier.

Design

Sist men inte minst så är det såklart designen och utseendet på högtalaren viktig för många. Flera varumärken har flera färger att välja mellan och man kan då enkelt köpa en lite mer snygg och stilren bluetooth högtalare som blir mer personlig.

Anslutning

Anslutningen är något som också är viktigt att tänka på när det kommer till olika typer av enheter. En del märken, som exempelvis Apple har sina egna standarder medans NFC är för de som har en androidtelefon. Dock är det kanske inte så lätt att veta vad skillnaderna är. Nedan har vi en kort förklaring av vad detta innebär och vad skillnaderna är.

1. Sonos Roam

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Sonos är kända för att tillverka ljud i mycket hög kvalité och överst på vår topplista hittar vi deras bluetooth högtalare Sonos Roam. Den här superslimmade portabla högtalaren kommer med både bluetooth men även möjlighet till wifi uppkoppling. Roam är utrustad med tvåvägs högtalarsystem med bas och mellanregister samt en separat diskant för de högre tonerna där bägge har varsin förstärkare vilket ger en förstklassig ljudupplevelse och något som är unikt för den här typen av högtalare.
 
Tack vare sin IP67 klassificering så är den här modellen perfekt att ta med utomhus då den både är damm- och vattentät. Måtten är bara 5,9 x 16,8 cm med en vikt på låga 0.43 kg vilket är bland de bästa på marknaden, speciellt för den här nivån av ljudkvalité vilket gör Sonos Roam mycket praktisk och lätt att ta med utan att behöva tumma på ljudet.
 
Precis som med all annan Sonos utrustning så är även denna kompatibel med sonos systemet tack vare sin kombinerade wifi uppkoppling där man tillåts koppla upp sig mot Sonos kostadsfri app vilket innebär att man kan koppla ihop fler av sonos högtalare i hemmet.
 
 I Sonos appen har man tillgång till ett stort utval av marknadens största streamingtjänster som bland annat Spotify. Det man ska ha koll på är att vid första användning så måste enheten konfigureras via sonos-appen och då krävs wifi. Sonos Roam har såklart en inbyggd mikrofon vilket möjliggör Röststyrning via Google-assistant eller Amazon Alexa men då krävs det att man är uppkopplad via wifi.
 
Det som gör att vi verkligen gillar den här modellen är kombinationen av fantastiskt ljud i ett kompakt och lätt design. Dessutom är alla andra funktionerna som röststyrning och kompatibilitet med sonos-appen ett stort plus i kanten. Helt enkelt ett komplett och kompakt bluetooth högtalare som tickar i många boxar i vad vi söker i en riktigt bra modell.
 

2. JBL Flip 5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På vår andra plats i vår topplista så hittar JBL Flip 5 som är en mycket portabel och vädertålig utomhus bluetooth högtalare. Den här modellen kommer med ett slimmat utseende som finns i flera olika utföranden där dimensionerna bara är 18,1 x 6,9 x 7,4 cm med en låg vikt på bara 0.54 kg vilket gör den enkel och smidig att ta med på äventyr. Den har en IPX7 klassning vilket gör den helt vattentät och därför passar JBL Flip 5 även bra på strandäventyr eller i poolområdet.
 
Högtalaren har en bra uteffekt på totalt 20 W (RMS) vilket ger ett extra kraftfullt ljud och ett frekvensomfång på 65 Hz – 20 KHz. Bluetooth versionen är 4.2 och batteritiden är god på 12 timmar. Givetvis går det att trådlöst koppla ihop med flera JBL högtalare för att få ett ännu kraftigare och mer effektfullt ljud.
 
Vi tycker att det här är en mycket bra modell som ger ett bra ljud och tack vare sin lilla storlek är den smidig att ta med på utomhus äventyr men som fungerar precis lika bra att ha i hemmet. Vi menar på att den här är snarlik sin uppdaterade modell JBL 6 då det egentligen bara är bluetooth versionen som är den stora skillnaden. Men då denna modell kommer i en lägre prisklass för ganska lik kvalité så föredrar vi ändå denna högtalare om man vill spara in lite på plånboken.
 

3. JBL Flip 6

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : JBL Flip 6 är den senaste modellen ur JBL Flip serien. Den här modellen kommer som en lätt och liten bluetooth högtalare som både producerar bra ljud men som också är lätt och praktiskt att ha med. Den här bluetooth högtalaren har ett frekvensomfång på 63 Hz – 20 KHz där uteeffekten ligger på hela 20 W vilket är bra för en högtalare i den här storleken. JBL Flip 6 har en IP 67 certifiering vilket innebär att den är helt vattentät. Det gör denna modell till ideal för att ha med vid stranden, poolen eller ifall det skulle börja regna.
 
Batteritiden ligger på hela 12 timmar där laddningstiden ligger på 2,5 timmar. JBL Flip 6 kommer med bluetooth version 5.1 samtidigt som den också kan också paras ihop med flera högtalare för att få ett ännu bättre ljud. Det här är en mindre bluetooth högtalare med mått på 17.8 x 6.8 x 7.2 cm där vikten är på låga 0.55 kg vilket gör den här modellen perfekt för att transportera på längre äventyr. Tack vare dess praktiska form är den enkel att få med i packningen. Dessutom finns den här modellen i flera snygga och stilrena färger för att passa just din smak och tycke.
 

4. JBL Clip 4

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : JBL Clip 4 är en liten bluetooth högtalare som vi tycker är både billig och mycket prisvärd. Den här modellen producerar trots sin mindre storlek ett kraftfullt JBL Pro Sound i en bra kvalité. Tack vare sin integrerade karbinhake så är det lätt att bära med högtalaren genom att fästa den på antingen ryggsäcken eller varför inte på sitt bälte?
 
 Då måtten bara är 13,5 x 4,6 x 8,63 cm så tar den här modellen knappt upp någon plats om man behöver få plats med extra packning. Vikten är på låga 0.24 kg vilket gör det här till en lätt och praktisk del av sin packning även om man behöver transportera JBL Clip 4 under längre sträckor.
 
Effekten är 5 W och frekvensomfånget är 100 Hz – 20 kHz. Batteritiden är på 10 timmar vilket är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisklassen och storlek på enhet. Däremot kommer den med IP67-klassning vilket innebär att den både är dammsäker men också helt vattentät vilket gör det här till en bra bluetooth högtalare att ha med även vid vattenäventyr. Är du på jakt efter en mindre bluetooth högtalare som dessutom är billig prisvärd och extremt praktiskt som ändå kan producera ett bra ljud så är JBL Clip 4 vår rekommendation.
 

5. Linocell

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : På jakt efter en billig och enkel bluetooth högtalare? Då rekommenderar vi Linocell som är bluetooth högtalare i budget prisklassen. Det här är en liten och enkel modell som vi tror passar för användare som tycker att pris är viktigare än kvalité. Vi börjar med Uteeffekten som är på 2 x 5 W vilket är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisgruppen. Däremot så är den faktiskt utrustad med den senaste bluetooth 5.0 vilket vi tycker är mycket bra för det här produktsegmentet.
 
Linocell kommer med TWS-funktion vilket gör det möjligt att para ihop fler högtalare för att få ett ännu bättre ljud. Med sin IPX7 klassificering så är högtalaren vattentät vilket gör att man kan ha med enheten på stranden eller vid poolområdet utan att behöva oroa sig för vattenstänk. Vi tycker att knapparna är tydliga och lätta att använda vilket gör det här till en bra bluetooth högtalare även för barn. Batteritiden har en speltid på 6 timmar vilket också är bra för den här billiga bluetooth högtalaren.
 
Tack vare sina små mått på 18 x 6 x 5 cm där vikten är på mycket låga 0.36 kg så är den här högtalaren extremt lätt att packa och bära med sig, även vid längre sträckor. Det här är helt enkelt en mycket prisvärd modell som vi tror passar för dig som inte är så petig med ljudkvalitén utan mest är ute efter en praktiskt bluetooth högtalare.
 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa bluetooth högtalaren? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

Vanliga frågor om utomhushögtalare bluetooth

Nej, alla modeller är inte vattentäta. Det brukar stå i produktspecifikationen om modellen är vattentät eller inte.

Batteritiden varierar mellan olika modeller och den brukar variera mellan allt från 5 – 20 timmar beroende på hur hög volym man har då det slukar mer batteritid

Priset varierar med kvalitén och funktioner men billiga bluetooth högtalare kan kosta ett par hundringar medans mer exklusiva modeller kan gå för ett par tusenlappar.

Våra Favoriter Bluetooth Högtalare Bäst I Test 2024

Utgången modell

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : På jakt efter en billig och enkel bluetooth högtalare? Då rekommenderar vi Roxcore Beat som är bluetooth högtalare i budget prisklassen. Det här är en liten och enkel modell som vi tror passar för användare som tycker att pris är viktigare än kvalité. Vi börjar med Uteeffekten som är på 5 W vilket är ungefär vad man kan förvänta sig i den här prisgruppen. Däremot så är den faktiskt utrustad med den senaste bluetooth 5.0 med en räckvidd på upp emot 10 m vilket är mycket bra för det här produktsegmentet.
 
Roxcore Beat kommer med TWS-funktion vilket gör det möjligt att para ihop fler Beat-högtalare för att få ett ännu bättre ljud. Med sin IPX6 klassifiering så tål högtalaren en del vatten vilket gör att man kan ha med enheten på stranden eller vid poolområdet utan att behöva oroa sig för vattenstänk. Vi tycker att knapparna är tydliga och lätta att använda vilket gör det här till en bra bluetooth högtalare även för barn. Batteritiden har en speltid på 4 – 6 timmar vilket också är bra för den här billiga bluetooth högtalaren.
 
Tack vare sina små mått på 14,3 x 9,5 x 4,5 cm där vikten är på mycket låga 0.21 kg så är den här högtalaren extremt lätt att packa och bära med sig, även vid längre sträckor. Det här är helt enkelt en mycket prisvärd modell som vi tror passar för dig som inte är så petig med ljudkvalitén utan mest är ute efter en praktiskt bluetooth högtalare.
 
 

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.5 / 5. Antal Röster 18

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *