Bästa Gamingmus – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Computersalg, Billigteknik Webbhallen & Komplett

Bästa Gamingmusen 2024 - OGTeknik

Att välja rätt gamingmus kan vara en av de absolut viktigaste valen man gör när det kommer till gaming setup. Vare sig om man vill kunna nå de högsta nivåerna eller bara spela med sina kompisar så är datormusen tillsammans med tangentbordet lite som ratten och pedalerna på bilen. Men det finns många olika modeller när det kommer till datormus för gaming och det är kanske inte helt lätt att veta vilken modell som man ska välja. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig att hitta rätt bland alla gamingmöss.

 

Vi kommer inleda med att berätta om vad är gamingmus är för något, hur det skiljer sig från en vanlig datormus och vad som kan vara bra att tänka på så att man köper rätt datormus för gaming. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gamingmusen 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Steelseries, Razer och Logitech.

 

Vår Topp 5 Bästa Gamingmus

gpro

1. Logitech G PRO X Superlight Wireless

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

aerox3

2. SteelSeries Aerox 3 Wireless

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Razer Deathadder V3

3. Razer DeathAdder V3

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

g502

4. Logitech G502 Hero

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

modelo

5. Glorious Gaming Race Model O Wireless

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad ska man tänka på när man ska köpa en bra gaming mus?

 Det finns ett helt hav av valmöjligheter med olika gamingmöss som kan vara mer anpassade för specifika typer utav spel. Om man är en person som gillar att spela snabba FPS-spel som t.ex. Call of Duty, Counter-strike eller Overwatch så läggs det en enorm vikt på precision och möss som har en hög uppdateringsfrekvens(DPI). Däremot om man föredrar strategispel eller MMORPG kräver det istället mer komplexa uppsättningar av t.ex. Macros och dylikt.

 

Det är lätt att anta att desto dyrare produkt desto bättre prestanda men så är absolut inte alltid fallet. Att behöva lägga upp mot tusen kronor är dock inte särskilt ovanligt om man är ute efter en ordentlig gaming mus som håller måttet.

 

Vi menar på att det kan få konsekvenser att gå för en billig gaming mus kommer oftast leda till att man skjuter sig själv i foten och att man inte hänger med sina polare i spelen som man spelar. För att underlätta i sökandet så har vi i denna artikel gjort en noggrann undersökning bland massvis av olika gamingmöss för att kunna hitta den bästa gaming musen. Nedan har vi listat ett par saker som kan vara bra att tänka på när man ska leta efter en bra datormus för gaming.

Musfunktioner

Funktionaliteten hos datormöss har under de senaste decenniet förändrats drastiskt och framförallt för gamingmöss. Förr var det vanligast med bara de enklaste funktionerna som höger- och vänsterklick samt att man kunde på sin höjd ha ett scrollhjul. Idag är det minimum med högerklick, vänsterklick och scroll men även två knappar som sitter vid tummen för enkelt åtkomst.

 

Då spelen blivit allt mer avancerade så har även ett behov för en mer komplex gamingmus ökat och utvecklare har skapat gamingmöss med ett flertal mer knappar för att kunna hantera t.ex. Macros eller liknande i mmorpgs och strategi-spel. Om man är ett fan av dessa spelgenrer kan vi absolut rekommendera att kollar in de lite mer komplexa mössen med mycket knappar.

Gamingmus för vänster och högerhänta

Finns det gamingmöss för vänsterhänta? Vi är alla olika utformade och det är tyvärr inte många som utvecklare tänkt på det. I världen så finns det någonstans mellan 12-15% vänsterhänta och att använda en gamingmus anpassad för högerhänta som vänsterhänt är allt annat än optimalt. Självklart är det möjligt och med tid så kommer vana.

 

Som tur är har både Razer och Logitech utvecklat gamingmöss som har ambidextriös design. Det betyder att de är tillverkade varken för höger- eller vänsterhänta. Vi på ogteknik tycker absolut att man som vänsterhänt gamer ska testa dessa möss då det kan bli en enormt stor skillnad.

mouse 1 1

Vikt på gamingmus

Vikt på gamingmöss är något som alltid varit intressant och vad som är “bäst” är något som vi menar på är en högst individuell fråga. Förr ansågs det som bättre och viktigare att man hade en något tyngre och stabil mus för att inte riskera för snabba rörelser och på så vis få en bättre precision.

 

Idag är trenden väldigt lätta möss och många av dem väger mindre än 100 gram. Detta är såklart smak och tycke, vi rekommenderar att prova vad man själv tycker passar sin spelstil, men vi på ogteknik är ett stort fan utav de lättare gamingmössen då vi tycker att de ger en bättre snabbhet och smidighet samt att de känns mindre klumpiga jämfört med tyngre gamingmöss.

Trådbunden eller trådlös gamingmus

Förr i tiden var trådbunden mus det självklara valet när det kom till att välja den bästa gamingmusen. Som tur är så har tekniken utvecklats i stormsteg och dagens trådlösa gamingmöss kan erbjuda en grymt bra standard man tidigare enbart kunnat drömma om. Med detta sagt så kommer alltid trådbunden mus att vara snabbare än trådlös men skillnaden blir allt mer minimal.

 

Något man bör tänka på om man ska leta efter en bra trådlös gamingmus är dess batteritid. Det kan vara enormt frustrerande att vara mitt i sitt spelande och inse att batteriet börjar ta slut när man har över 30 minuter kvar i sin match. Därför rekommenderar vi att kika på trådlösa gamingmöss som har en lång batteritid. Ett ganska bra mått är att man helst vill ha över 50 timmar batteritid. Det är också en stor fördel om den har en enkel laddstation när man inte använder den.

 

När det kommer till trådbunden gaming mus så är egentligen den enda nackdelen att det kan ses som estetiskt fulare att ha en sladd liggandes på sitt skrivbord ifall man hellre vill ha en minimal setup. Annars tycker vi att trådbunden gamingmus är det klart bästa valet.

mouse 2 1

Sensorer

Till skillnad från 20 år sedan så är alla gamingmöss optiska. Förr i tiden använde möss en kula som sensor och responstiden var allt annat en perfekt. Det var även vanligt med lasermus som till viss del var mycket mer noggrann än optisk sensor men hade väldigt lätt att plocka upp brus. Detta gör att musrörelsen kan kännas hackig ifall det finns textur eller smuts på musmattan vilket undviks med optisk sensor.

 

Det vanligaste sättet att mäta hur bra prestanda en sensor har är i DPI (dots per inch). Man vill ha en så hög DPI som möjligt då det mäter antalet punkter per tum som ens gamingmus kan snappa upp. De allra flesta moderna gamingmöss har en DPI på över 1500 och det är mer än tillräckligt för att man inte ska känna av någon problem när man spelar. Utvecklarna använder ofta detta som en säljpunkt och tävlar med varandra genom att erbjuda högre DPI än konkurrenterna men fall inte för detta säljknep då det finns viktigare egenskaper att jämföra. För att sammanfatta så tycker vi att man bör undvika gamingmöss som har en DPI längre än 1500.

Polling rate

Polling Rate är ett väldigt vanligt mått när det kommer till gamingmöss. Detta måttet översätts till uppdateringshastighet och är alltså tiden det tar att skicka informationen mellan datormusen och datorn. Polling Rate mäts i Hz och den vanliga Polling Rate som en USB-port har är 125 Hz och detta motsvarar en uppdateringsfrekvens på 8ms.

 

Om man är en seriös gamer så är 8ms fördröjning noterbar och därför har utvecklarna valt att överklocka hastigheten på deras gamingmöss. Det är inte alls ovanligt att de senaste gamingmössen kan har en Polling Rate på över 1000 Hz vilket är 1ms. Vi rekommenderar att man satsar på att minst ha en Polling Rate på minst 500 Hz.

mouse 3 1

Mjukvara

Sist men inte minst så kommer vi till mjukvaran. När man letar efter den bästa gamingmusen så tycker vi att det är viktigt att den har någon typ av mjukvara. Detta är viktigt då utvecklarna gärna vill släppa nya produkter så snabbt som möjligt och ibland kan det finnas buggar de inte var medvetna om under utvecklingen.

 

Har gamingmusen mjukvara så kommer man kunna uppdatera till senaste versionen och lösa diverse buggar med detta. Med mjukvaran som kommer till de flesta gamingmössen så kan man även konfigurera och skräddarsy sin datormus. Det kan röra sig om att t.ex. ändra färg, ändra DPI och binda om musknapparna till det man vill och passar för de spel som man spelar. De flesta drivrutinerna och mjukvarorna är ofta enkla att ladda hem och installera från tillverkarens hemsida.

1. Logitech G PRO X Superlight Wireless

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Letar du efter den perfekta gamingmusen som kommer ta dig till nya nivåer när det kommer till gaming? Då tycker vi att du ska spana in Logitech G PRO X Superlight Wireless. Med Logitech G PRO X Superlight Wireless så får du en ultralätt mus med en vikt på mindre än 63 g som ger dig en snabb svarstid på knapptryckningar och som är följsam. Passformen fungerar för högerhänta såväl som vänsterhänta.

 

Musen drivs av LIGHTSPEED teknik som ser till att du kan lägga full fokus på ditt spelande. Du får en mycket snabb och konsekvent kontroll med den inbyggda HERO sensorn och PTFE-tassar som ger ett väldigt jämnt glid då du rör musen över din musmatta.

Musen har tagits fram i samarbete med de främsta proffsen inom esport. Just därför kan du vara säker på att du får en gamingmus som håller måtten när du väljer G PRO X Superlight Wireless. Många kan ibland vara tveksamma till trådlösa möss när det kommer till gaming, detta är dock inget du behöver oroa dig för med denna mus. Hade vi inte varit medvetna om att den är trådlös hade vi aldrig märkt det.

 

Trots att den är trådlös så får du en grym svarstid och du kan alltid vara säker på att snabba knapptryck registreras i superhastighet. Den är helt klart värd sitt pris och du kommer att få en gamingupplevelese av högsta kvalitet.

Vi på OG Teknik kan varmt rekommendera denna superstjärna till mus för både gaming och vanlig användning.

2.SteelSeries Aerox 3 Wireless

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : SteelSeries Aerox 3 Wireless är en perfekt gamingmus för dig som spelar snabba spel och behöver en snabb reaktionstid och precision. Tack vare den optiska sensorn från TrueMove är detta möjligt med denna mus från SteelSeries.

 

Musen har även IP54-klassning vilket innebär att den har ett bra skydd mot damm och vatten. Sensorn har en grym hastighet och responstid 100 till 18000 DPI vilket gör den perfekt för gaming när det måste gå snabbt. När det gäller batteritiden på denna mus från SteelSeries så ligger den riktigt bra till med en batteritid på upp till 200 timmar. Du kan klara av ett helt LAN utan att behöva oroa dig för att batterierna skulle ta slut. Musen har även inbyggd RGB-belysning som kan anpassas. Det medföljer även en USB-C kabel som gör det enkelt att ansluta musen för att ladda den vid behov.

 

Aerox 3 kommer in på en stark 2:a plats i vårt test. Vi kan rekommendera denna i princip lika starkt som G Pro X. Är du ett fan av SteelSeries så är detta gamingmusen du ska lägga vantarna på!

3. Razer DeathAdder V3

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Razer DeathAdder V3 är en väldigt populär gamingmus i den lägre prisklassen som är väl optimerad för gaming. Tackvare den nya sensorn Focus+ klarar musen upp till 30.000 DPI vilket är det högsta utav alla mössen i detta test. Utöver det så har den också optiska brytare och en betydligt lägre vikt än föregångaren.

 

Passformen på musen passar de flesta händer och man får ett stabilt och bra grepp när man håller i den, vilket såklart är viktigt när man spelar spel där hög precision krävs. Musen har även 5 inbyggda profiler så att man enkelt kan spara olika profiler för olika spel, den har även 6 inbyggda knappar som är programmerbara.

 

Tack vare den optiska switchen så aktiveras varje klick du gör med en superhög hastighet utan fördröjning vilket innebär att du alltid kommer vara den som är först på avtryckaren. Om man ser till det låga priset för denna mus så är den helt klart värd varenda krona och du kommer inte att bli besviken när du sätter dig för att spela. Om du är på jakt efter en billigare gamingmus som är trådbunden så är DeathAdder V3 det självklara valet enligt oss på OG Teknik.

4. Logitech G502 Hero

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Logitech är kända för att tillverka riktigt bra gamingmöss och deras G502 HERO är inget undantag. Denna mus är just nu den populäraste i serien och det är inte alls konstigt. Den har en högpresterande sensor vilket ger en ultrasnabb reaktionshastighet och en mycket hög precision. Den kommer även med anpassningsbar RGB-belysning så att du kan anpassa den efter dina önskemål och behov. Den kommer också med utbytbara viker på 3.6 gram så att du enkelt kan hitta den rätta känslan och balansen.

 

Musen har en optisk sensor som ger dig exakt precision när du spelar och ger dig en hastighet på 400 IPS samt en justerbar rörelsekänslighet från 100 till 25 000 DPI. Så oavsett vilken typ av spel du gillar så kommer du snabbt att märka att den mus från Logitech är suverän för gaming. Den ger även ett mycket bra och jämt glid över musmattan så att du aldrig behöver oroa dig för hack eller för att precisionen ska påverkas när du rör den, varken vertikalt eller horisontellt. Till skillnad från de andra mössen i detta test så är G502 en lite tryngre mus och även än något annorlunda design.

 

Denna musen har även knappar och är mer anpassad för spel där man kräver fler funktioner så som MMORPG’s, MOBA’s och strategi-spel. Då vi på OG Teknik mestadels spelar FPS-spel så var denna musen inte optimal för vårt användande men spelar du andra genrer så är detta en mus du verkligen bör spana in.

5. Glorious Gaming Race Model O Wireless

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Model O wireless från Glorius är en trådlös gamingmus som faktiskt är en av de lättaste mössen för gaming i världen. Med en vikt på endast 69 g så kommer det knappt att kännas att du håller i den. Detta är dock inget som kommer på bekostnad av precision eller reaktion. Trots att denna mus har det ultralätta och populära skalet av Model O så kommer den med Glorius egna BAMF-sensor som ger dig en upplösning på 19.000 DPI. Den ger dig även en viss ventilering för att hålla dina händer torra och se till att du alltid har ett bra grepp kring musen likt Aerox 3.

 

Den kommer även med anpassningsbar RGB-belysning som du kan ställa in efter dina egna behov och önskemål, samt en batteritid på 71 timmar. Även om batteritiden ligger en bra bit under konkurrenterna så bör det inte vara några som helst problem att spela långa sessioner utan att behöva ladda den. Även designen är snygg så att du kan stolt ta med den på LAN och olika turneringar. Den kommer med en USB-C kabel för snabb och enkel laddning.

 

Skulle du vilja ansluta och använda musen som trådbunden så är det inga problem, du kan spela precis som vanligt medan musen laddas. Trotts att musen kanske inte lever upp till Aerox 3 standard så är detta en grym och prisvärd gamingmus.

Vanliga frågor om Gamingmöss

Det handlar lite om smak och tycke. Men vi menar på att prestandan är bättre i en trådbunden gamingmus då responsen är snabbare. Men med det sagt går tekniken framåt och så även prestandan på trådlösa gamingmöss.

  • Antal funktioner & knappar
  • Vikt
  • Trådlös eller trådbunden
  • Sensorer & Prestanda
  • Pollingrate / Uppdateringsfrekvens
  • Mjukvara

Pollingrate översätts till uppdateringshastighet, det vill säga tiden det tar för informationen mellan datormusen och datorn.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gamingmus? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & datorkomponenter

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 19

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *