Bästa Projektorn – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Hifiklubben, Cdon, Computersalg & Kjell & Company

Bästa Projektor 2024 - OGTeknik

Är du på jakt efter en projektor? Då har du kommit helt rätt! Projektorer har en god förmåga att kunna visa en större bild än vad många av dagens tv apparater klarar av vilket skapar en bättre upplevelse. Dessutom finns det en hel del slimmade och praktiska projektorer som är enkla att transportera ifall man vill använda projektorn på ett kontor eller möjligheten att kunna se sin favoritfilm utomhus.

 

Men att veta vilken projektor man ska investera i är kanske inte alltid helt lätt och det finns olika modeller som lämpar sig bättre beroende på ändamål. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig hitta en riktigt bra projektor.

 

Vi kommer inleda med att berätta om fördelarna med en projektor och vilka egenskaper som kan vara bra att ha i åtanke när man ska köpa en enhet. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa projektorn 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Samsung och Acer.

Vår Topp 4 Bästa Projektorn

Samsung The Premiere LSP7T

1. Samsung The Premiere LSP7T

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Acer 4K Projektor H6815BD

2. Acer 4K Projektor H6815BD

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Viewsonic Portabel Projektor M2e

3. Viewsonic Portabel Projektor M2e

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Plexgear Full HD LCD-Projektor

4. Plexgear Full HD LCD-Projektor

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en projektor?

En projektor projicerar en stor belyst bild som ofta kan vara en bit över 100 tum emot en bakgrund eller en duk. En projektor kan ha många fördelar, speciellt om vi jämfört med TV-apparater. Bland annat så är det mycket lättare att kunna få en större bild vilket kan skapa en mycket bättre och effektfull hemmabioupplevelse. Dessutom är många av dagens modeller mycket små och slimmade till storleken vilket gör de enkla att transportera och flytta. Det kan vara önskvärt om man till exempel vill kunna använda projektorn i olika rum eller ifall man vill kunna ta med sig enheter och kolla på sin favoritfilm eller fotbollsmatch utomhus.

 

Om man inte gillar TV-apparaten som möbel så kan en projektor vara ett bra substitut då de ofta inte tar upp lika mycket plats och även om man använder en projektorduk så går de ofta bra att plocka undan när man har tittat färdigt. Det gäller inte bara i hemmet utan även på kontoret eller i skolmiljö.

 

Om man däremot har ett litet rum där en projektor inte kommer kunna projicera en så stor bild så rekommenderar vi att man istället väljer en vanlig TV då de flesta tv-apparater faktiskt har en bättre bildkvalité.

 

Bästa Projektorn

Bör man använda en projektorduk?

När man ska titta på en projektor så är det såklart önskvärt att den ska projicera på en vit och slät bakgrund för att på så sätt få en bättre bild. Därför är det rekommenderat att använda en projektorduk. Mer avancerade projektorer kan producera en så pass bra bild att det oftast går bra med en vit slät vägg för att ändå få ett bra resultat. Men för att få det bästa resultatet så tycker vi att projektordukar är att föredra.

Bör rummet vara helt mörklagt?

För att projiceringen ska bli så bra och tydlig som möjligt så kan det vara en god idé att kunna mörklägga rummet, speciellt om man ska kolla på film eller gaming där man vill få en riktigt bra kontrast och skärpa i bilden. Om man däremot har svårt att mörklägga rummet så är faktiskt en TV att föredra som har en bättre förmåga att ge en bra bild även om det är ljust i rummet.

Projektor Utomhus

Vilka egenskaper är viktiga i en projektor?

När man ska hitta sig en riktigt bra projektor så tycker vi att man först och främst ska bestämma sig vilka ändamål man har med sin enhet. Är den till för kontor eller hemmabruk? Därefter rekommenderar vi att man tänker ut vilken budget man har då vissa projektorer kan gå upp en del i prisklass men det går såklart även att hitta en billig projektor. Nedan har vi listan några saker som kan vara bra att ha i åtanke när man tittar efter en projektor.

Upplösning

När man ska köpa en projektor så kommer man garanterad att komma i kontakt med begrepp som Full HD, 4K 1080p och liknande. Därför måste vi såklart reda ut vad alla de här begreppen betyder.

 

Hur bra upplösning en projektor har mäts i antalet pixlar på bredden och på höjden. Ju fler pixlar en enhet har desto bättre tydlighet och skärpa kommer bilden att ha vilket framförallt är önskvärt när man tittar på film.

 

1920 x 1080p – betyder 1920 pixlar på höjden och 1080 pixlar på bredden och kan även benämnas som Full HD. Den här typen av projektor räcker gott och väl om man vill ha en projektor för gaming eller för kontoret. Om man har en begränsad budget men vill ha en projektor för hemmabio så fungerar det bra med Full HD om man inte är så kräsen med kvalitén.

 

4K – Många av dagens fräsigaste projektorer kan komma med en 4K (2160p) upplösning som kommer ge en förstklassig bioupplevelse och är det klart bästa när det kommer till en projektor men på bekostnad av att prislappen kan gå upp något.

 

Projektor bäst i test

Ljusstyrka - Projektor på kontor eller skola

Om man ska använda sin projektor på ett kontor eller på en skola så kan det ibland vara svårt med mörkläggningen. Så om man ska införskaffa en projektor för denna miljö så rekommenderar vi att man istället tittar på en modell som prioriterar ljusstyrka som bör ligga på en bit över 2000 ANSI lumen. Vi tycker att det kan vara värt att uppoffra bildkvalité om priset är en faktor då ljusstyrka är viktigare än bildkvalité om man till exempel ska hålla en presentation.

 

Om man däremot ska använda sin projektor i hemmet eller för gaming där man har goda möjligheter till mörkläggning så räcker det bra med ljusstyrka över 1500 ANSI.

Projektor bäst i test

Portabel Projektor

En av fördelarna med projektorer är att det även finns mindre och mer portabla modeller som man enkelt kan flytta och transportera vilket kan vara önskvärt om man reser mycket. Om man vill kunna använda sin projektor både i hemmet men även på kontoret så kan det vara en god idé att titta på portabilitet eller ifall man vill ha möjligheten att kunna använda projektorn i olika rum i hemmet. Dessutom kan portabilitet vara viktigt ifall man vill kolla på film utomhus.

 

Vi rekommenderar därför att kolla dimensionerna och vikten på modellen ifall det här är en viktig egenskap. Dagens modeller kan vara mycket lätta och bara väga något enstaka kilo.

Projektor med 3D-stöd

Om man vill kunna titta på sina favoritfilmer i 3D så har faktiskt en del projektorer stöd för 3D. Vi rekommenderar att kolla produktspecifikationen ifall enheten stödjer detta. Men kom ihåg att du måste köpa dina 3D-glasögon separat.

Ljudkvalité

Många av dagens projektorer kommer med inbyggda högtalare, men tyvärr så är ofta inte ljudkvalitén något att hurra över. Om man tycker att ljudkvalité är viktigt kan det därför vara en god idé att kunna koppla in ett externt ljudsystem. Men med det sagt finns det många exklusiva premium modeller där man faktiskt har riktigt bra ljudkvalité men på bekostnad av en högre prisklass.

1. Samsung The Premiere LSP7T

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : På jakt efter det allra bästa när det kommer till en projektor för hemmabruk? Då kan vi varmt rekommendera Samsung The Premiere LSP7T. Den här modellen kommer med Digital Light Processing (DLP) vilket ger en förstklassig kontrast i 4K Ultra High Definition, vilket gör att man inte nödvändigtvis behöver ha tillgång till en vit duk utan att den kommer kunna projicera en bra bild på en slät vit vägg. Samsung har dessutom implementerat smarta och praktiska funktioner som inbyggd soundbar och en trådlös skärmspegling som ger en bra smidighet i jämförelse med en större TV.
 
Till skillnad från många andra projektorer så placeras den här enheten bara några decimeter från väggen. Som exempel så ger 25 cm från väggen hela 90 tum på diagonalen och 41,5 cm kan ge hela 120 tums bioupplevelse. Den här typen av projicering gör att man inte behöver montera eller möblera om hela rummet där man tänker använda projektorn. Dessutom tycker vi att det här är en mycket slimmad och snygg modell som smälter in bra med övriga inredningen, beroende på rum såklart.
 
Ljuskällan består av laser som kan producera en ljusstyrka på 2200 Lumen vilket gör att The Premiere kan projicera en bra bild även fast det inte är helt mörklagt i rummet. Att ljuskällan består av laser till skillnad från en traditionell lampa bidrar till att en laserprojektor har en bättre livslängd och den här modellen har hela 20000 timmars livslängd.
 
I normala fall brukar ljudkvalitén i projektorer inte vara något att hurra över. Men i Samsung the premiere finner vi en inbyggd 2.2-ljudsystem med en 30 W förstärkareffekt vilket vi kan jämföra med en mindre soundbar. Det här kan vara önskvärt ifall man inte har tillgång till ett extern ljudsystem.
 
En annan mycket praktisk funktion med denna enhet är att man får tillgång till alla smartfunktioner som en vanlig samsung TV. Vilket innebär att den stödjer alla streamingtjänster och appar samtidigt som man kan återspegla innehåll från sin smartphone eller surfplatta med Airplay 2. Som ett plus i kanten kan man även prata med sin projektor tack vare Amazon Alexa eller Samsung Bixby.
 
Om vi sedan jämför Samsung The Premiere LSP7T med sin storebror LSP9T, så är 9T helt klart bättre när det kommer till funktioner och kvalité men på bekostnad av en högre prislapp – Läs mer här
 
Vi rekommenderar The Premiere LSP7T till användare som vill ha det absolut bästa när det kommer till kvalité och funktioner för hemmabio. Det som drar ner totalbetyget är att alla denna fina kvalité kommer på bekostnad av en något högre prislapp.

 

2. Acer 4K H6815BD

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du ha bra kvalité men ändå inte behöva gå upp till den allra översta prisklassen? Då vill vi tipsa om Acer 4K H6815BD. Det här är en projektor som kommer med mycket bra specifikationer som sin 4K Ultra HD upplösning vilket innebär projiceringar med 8.3 miljoner bildpunkter som är 4 gånger bättre än Full HD.
 
Den här modellen har fenomenalt bra ljusstyrka på hela 4000 lumen vilket ger en bra bild även om man inte kan mörklägga rummet helt och hållet. Därför passar den här modellen även bra för kontor eller skolmiljö. Tack vare sin låga svartid på 8,4 ms så passar den här projektorn även bra för gaming. Vi tycker därför att det här är en bra allround projektor som passar bra för alla olika ändamål. Dessutom är den här modellen 3D kompatibel.
 
Det här är en slimmad projektor som bara väger 4 kg med dimensioner som är 11 x 33,2 x 22,5 cm. Den kommer med inbyggda högtalare men bara med en uteffekt på 3W vilket drar ner betyget något och vi rekommenderar att man helst skaffar ett extern ljudsystem till den här modellen.
 
För att sammanfatta så tycker vi att det här är en mycket prisvärd modell som kommer med bra kvalité i förhållande till prisklass.

3. Viewsonic M2e

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en smidig portabel projektor? Då vill vi tipsa om Viewsonic Portabel Projektor M2e. Den har tack vare sin låga vikt på 1 kg och dimensioner på 18,4 x 18,4 x 5,4 cm en mycket bra portabilitet vilket passar för dig som är ute och reser mycket eller vill kunna använda projektorn på olika platser.

 

Den här modellen har en Full HD upplösning i 16:9 med stöd för HDR och Cinema supercolor+. Vilket innebär att den fungerar bra för hemmabio men den har sin fulla potential främst på kontoret eller för gaming. Något som vi gillar med just den här enheten är LED-lampans livslängd som är på hela 30 000 timmar vilket är bland de högsta på marknaden.

 

Viewsonic M2e kan enkelt drivas med hjälp av en powerbank vilket gör det smidigt när man är på resande fot. Dessutom har den HDMI, USB-C, USB-A samt Micro SD-kortplats och kan ansluta till dator, surfplatta eller mobil. I projektorn kan man sedan spela upp media direkt från det lagrade minnet. Den har en bluetooth kompatibilitet vilket gör att man kan använda projektorn som en extern ljudkälla men den kan även parkopplas med andra trådlösa högtalare.

 

M2e kan spegla material från mobilen eller surfplattan som till exempel bilder eller streamingtjänster men det kräver tyvärr kabel och det drar ner betyget något.

 

Vi tycker att den här projektorn fungerar utmärkt för användare som vill kunna transportera sin projektor och använda den till framförallt presentationer men som även fungerar bra för gaming. Den går bra även för hemmabio om man inte är så kräsen med bildkvalité.

4. Plexgear Full HD LCD

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig projektor? På en fin fjärdeplats hittar vi Plexgear Full HD LCD-projektor som är i budget prisklassen. Som namnet antyder kommer den här enheter med Full HD för att kunna ge en bra bioupplevelse i 1920x1080p. Ljuskällan ger en styrka på 2300-2500 Lumen vilket gör den här modellen bra även för kontorsmiljö.

 

Plexgear kommer med inbyggd Wifi vilket gör att man kan skärmdela från sin smartphone eller surfplatta direkt till projektorn vilket är mycket praktiskt. Dessutom går det att ansluta en Chromecast, Apple TV eller Andriod TV med hjälp av de dubbla HDMI-ingångarna. Det finns även en 3.5 mm AV-igång vilket möjliggör anslutning av äldre enheter.

 

Den här projektorn har inbyggda högtalare men vi rekommenderar för att få bättre ljudkvalité att med hjälp av 3.5mm-utgången ansluta ett externt ljudsystem. Däremot kan enheter skicka ljudet trådlöst till en högtalare eller hörlurar med hjälp av sin bluetooth anslutning.

 

Vi rekommenderar den här projektorn till allt från hemmabio till kontoret men den fungerar även bra för gaming. Trots sin lägre prisklass så gillar vi att den är wifi kompatibel så man slipper bry sig om kablar för att dela innehåll. Dessutom gillar vi anslutningsmöjligheterna som bland annat dubbla HDMI portar och USB. Vi tycker helt enkelt att det här är en bra billig projektor för den inte så kräsna användaren som ändå vill ha en praktisk modell.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa projektorn? Läs gärna fler av våra artiklar om TV, Ljud & Bild

Vanliga frågor

Om man är ute efter hemmabioupplevelse så rekommenderar vi bildkvalité. Ska man däremot använda projektorn för kontor eller skolmiljö så tycker vi att det är viktigare att titta på ljusstyrka.

Det är inte nödvändigt men projektorn kommer att kunna priojicera en bättre bild om det är mörklagt. Därför kan det vara en bra idé att kolla på en projektor med hög ljusstyrka ifall man har svårt med mörkläggning i rummet.

Nej, alla projektorer har inte 3D-stöd. Det står oftast i produktspecifikationen om projektorn har stöd för 3D eller inte

Utgången modell

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Vill du hitta en bra bärbar projektor? Då tipsar vi om Anker Mars 2 Pro. Den här är en liten modell på 12,2 x 17,8 x 13,8 cm som bara väger 1,79 kg med ett praktiskt handtag gör den enkelt att ta med och fungerar även bra för utomhusbruk.

 

Bildformatet är på 720p med en ljusstyrka på 500 vilket initialt kanske låter klent men då det här är en modell avsedd för portabilitet så är det ungefär vad man får räkna med. Lampan har en mycket hög livslängd på 30000 timmar. Anker Mars 2 Pro har dubbla inbyggda högtalare med 10 W vilket vi tycker är bra för en så slimmad projektor.

 

Den är konsolvänlig och det är enkelt att ansluta sina HDMI och USB 2.0-enheter som bärbara datorer, PS4 eller Xbox One. Med smartappen Nebula connect så kan man enkelt styra projektorn med hjälp av sin telefon.

 

Vi rekommenderar denna projektor till användare som vill ha maximal portabilitet och smidighet som fungerar bra utomhus. Ska man däremot ha en riktigt bra hemmabioupplevelse med hög bildkvalité så tycker vi att man ska titta på en annan modell.

 

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *