Bästa Luftfuktare – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Webhallen, Computersalg, Cdon, Elon & Robotexperten

Bästa Luftfuktare 2024 - OGTeknik

Känner du ibland att det är dåligt luft i hemmet? Det finns en hel del saker som kan bidra till dålig inomhusluft. Exempel på det kan vara damm, matos, levande ljus och partiklar från plasta avfall, vilket är vanliga orsaker till en dålig inomhusmiljö. Om man upplever att luften inomhus är dålig, så kan vi varmt rekommendera att investera i en luftfuktare.

 

En luftfuktare är något som blir allt vanligare att ha i hemmet speciellt om man vill behålla en fräsch och bra luft inomhus. För att enkelt förklara hur en luftfuktare fungerar så kan man säga att den producerar ånga som absorberas i luften. Det enda man behöver göra är att förse luftfuktaren med vatten för att själva fukt processen ska kunna starta.

 

Men hur väljer jag rätt modell? I den här artikeln där vi går igenom vad som vi tycker är bra att veta när man ska införskaffa en bra luftfuktare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa luftfuktare 2024 där vi har med modeller från bland annat Philips, Beurer och Wilfa.

Bästa luftfuktare

Vår Topp 5 Bästa Luftfuktaren 2024

Philips HU4813.10

1. Philips series 2000 HU4813/10​

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Beurer LB88

2. Beurer LB88

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Wilfa Luftfuktare HU 430CW 370MI

3. Wilfa Luftfuktare HU-430CWA

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Beurer Luftfuktare LB 37

4. Beurer Luftfuktare LB 37

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Rubicson 2,5 L​ 2

5. Rubicson 2,5 L​

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Hitta den bästa luftfuktaren

När man ska hitta en luftfuktare så är det vissa saker som kan vara bra att ha i åtanke. Eftersom att alla modeller har olika räckvidd så tycker vi att man ska börja med att mäta upp ytan i rummet som man vill fukta och därmed välja en modell som klarar av den totala ytan.

 

 De skiljer sig också när det gäller kapaciteten som den klarar av för att göra luften fuktig. Om man exempelvis har väldigt torr luft så kan det vara en fördel att välja en luftfuktare som har en hög befruktningsgrad för att få så effektiv fuktning som möjligt. Vissa modeller har också olika lägen där man kan ställa in vilken fuktighetsnivå man vill ha vilket vi tycker är bra så att man verkligen kan anpassa fuktigheten i rummet.

 

Om man vill kunna styra modellen så att den till exempel endast går vissa tider på dygnet så kan en luftfuktare med timer vara ett fördelaktigt tillval. Om man har planer på att använda den i sovrummet så kanske det är bra att att köpa en tyst luftfuktare med låg decibel eller en som har ett nattläge, så att man inte störs av ljudet när man ska sova. 

Olika funktioner

Alla luftfuktare har olika funktioner och spännande finesser, vilken man bör välja beror främst på vilka behov man har och var man ska ha den. Något som blivit väldigt populärt på senare tid är luftfuktare med arom, vilket innebär att samtidigt som luftfuktaren fuktar luften, även utger en mild doft av varierande lukter så att hemmet ska lukta extra gott.

 

Som tidigare nämnt så finns det ett luftfuktare med timerfunktion som passar bra ifall man inte vill ha den igång dygnet runt. Dessa modeller kan aktiveras under de tider man själv vill och man kan ibland även ställa in intervaller då den ska vara igång. Vissa exklusiva luftfuktare går även styra via en mobilapp vilket gör att man kan stänga av och sätta på den även när man inte är hemma. Andra vanliga funktioner bland luftfuktare är exempelvis viloläge, mätning av fuktighet grad i realtid, nattläge och automatisk avstängning.

Bästa luftfuktaren

Luftfuktare prisklasser

När man ska göra ett köp så är ofta priset en faktor som tas med i beräkningen. Då det finns en mängd olika typer och märken på luftfuktare där alla kommer med olika funktioner så varierar såklart priset en hel del också. Allt beror på modellens funktioner och kapacitet. Det är dock inte alltid det dyraste luftfuktaren som är de bästa utan vi menar på att det är mer än individuell fråga och vad som passar bäst för just ditt hem.

 

Som vi gick igenom tidigare så bör man tänka över var man ska ha sin luftfuktare, hur ofta den ska användas samt vilka funktioner man behöver. Om man behöver en modell med fler funktioner som exempelvis timer, nattläge eller aromfunktion så får man räkna med att betala mer än om man endast behöver en enkel och billig luftfuktare utan några speciella finesser. Kapaciteten påverkar också priset en del, en luftfuktare med högre kapacitet kostar i regel mer än en luftfuktare med låg kapacitet.

Varför luftfuktare? Fördelar med luftfuktare

Det finns många fördelar med en luftfuktare som har en positiv inverkan på luften i ett hem. Att ha rätt luftfuktighet i hemmet är viktigt för en rad olika saker. Exempelvis så kan växter och möbler i hemmet påverkas av fel luftfuktighet, men även människorna i hushållet. För oss som bor i Sverige och har en vinter som ofta är både kall och lång så är det den period som påverkar oss mest när det gäller luftfuktighet.

 

När temperaturen lägger sig under 0° så känner många av oss säkert igen att man kan få både torr hud och spruckna läppar, detta har med luftfuktigheten att göra. Därför är det en fördel att ha en luftfuktare i hemmet som kan jämna ut den torra luften och istället ge oss en behagligare luftfuktighet inomhus. Människokroppen mår nämligen bäst i en luftfuktighet som är mellan 40 till 50%.

 

För att motverka dammbildning och spridning av virus och influensa partiklar som ligger kvar i luften bör fuktigheten alltså vara under 45%, vilket vi menar på att man enkelt kan åstadkomma med en luftfuktare.

Luftfuktarens ljudnivå

Ljudnivån är en faktor som många tar hänsyn till när de ska välja en luftfuktare till hemmet. Men tack vare att det nästan alltid framgår i produktbeskrivningen eller i instruktionerna så är det lätt att ta reda på vilken decibelnivå luftfuktaren har. Ju lägre decibelnivå desto tystare är produkten. Ljudnivån styrs av vilken typ av modell man väljer och här finns det olika alternativ som ger högre och lägre ljudnivåer.

 

En modell som generellt sett är mer tystgående är en luftfuktare av ultrasonisk modell, som också är väldigt miljövänlig vilket är viktigt för många i dag. En ultrasonisk luftfuktare fungerar på så vis att den skapar en dimma när vattenmolekylerna klyvs som sedan sprids genom vibrationer och därefter absorberas som ånga. Denna typ av fuktare är i regel lite dyrare, men det finns även billigare luftfuktare. Men om ljudnivån är viktigt så rekommenderar vi denna typ då den går väldigt tyst utan att störa och lämpar sig därför för att arbeta under längre stunder.

Luftfuktare bäst i test

Vattentankens volym

En annan sak som är viktig att tänka på är hur mycket vatten luftfuktarens tank rymmer. Detta kanske inte känns så viktigt för alla, men det är ändå något man bör reflektera över när man gör sitt val av luftfuktare då det kan förekomma ganska stora skillnader. Även om man inte är villig att betala flera hundralappar eller tusenlappar extra för en modell med stor tank så vill man kanske inte heller ha den med den minsta tanken som man behöver fylla på med jämna mellanrum.

 

Då många luftfuktare ger möjligheten att manuellt ställa in graden på luftfuktigheten så är även vattentanken av betydelse eftersom att mer vatten krävs när man vill göra luften fuktigare. Så om man planerar att ha en hög luftfuktighet så rekommenderar vi att man väljer en luftfuktare med relativt stor vattentank.

Att tänka på med en luftfuktare - Rengöring

Om man blir ägare av en luftfuktare så vill vi påminna att det är viktigt att man rengör den regelbundet så att den kan jobba så effektivt som möjligt och för att på så sätt öka livslängden på den. Alla luftfuktare är olika och kräver därför olika mycket rengöring, men vi tycker att en bra tumregel är att rengöra den minst en gång i månaden för att undvika onödigt slitage eller att den går sönder samt att den kan fungera så effektivt som möjligt.

Håll en hälsosam fuktnivå inomhus

Som tidigare nämnt så sa vi att både växter och människor inte mår bra om luften är för torr, men finns det någon övre gräns för hur fuktig luft vi bör ha? Svaret är ja, det finns gränser för hur pass fuktigt vi bör ha i våra hem. Det finns dock ingen exakt angiven gräns för hur fuktigt eller hur torr luft människor bör ha, men vad vi vet så är en luftfuktighet på 40-50% någonstans där människan verkar trivas bäst.

 

Att ha en luftfuktighet på mer än 50% är inte rekommenderat eftersom att bakterier och andra baciller enklare kan få fäste i hemmet. Något annat som kan påverkas av att ha för hög luftfuktighet är hemmet. Man har sett negativa resultat i hus och bostäder där luftfuktigheten har legat runt 70% och därmed har mögel uppstått. därför är det viktigt att se till att luftfuktigheten inte kommer i närheten av det. Så vår rekommendation är att man siktar på att hålla en luftfuktighet som ligger runt 45% för att uppnå optimal fuktighet i hemmet. Ha detta i åtanke och inkludera även det funktioner och behov som man har för sitt hem när man ska köpa rätt modell.

1. Philips series 2000 HU4813/10

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till luftfuktare? Då tycker vi att man ska kika på Philips Series 2000 luftfuktare. Vi tycker att det här är en välgjord premium luftfuktare som kommer bidra till en behaglig miljö i hemmet så att man slipper torr hud samt minskar risken att virus och bakterier sprider sig i hemmet.
 
I den här modellen finner vi avancerad NanoCloud-teknik vilket innebär att förångningsteknologin drar in torr luft för att sedan lägga till vattenmolekyler som gör så att den sedan släpper ut fuktad luft till rummet. Till skillnad från luftfuktare som använder ultraljudsteknik så ger den här tekniken mindre bakteriespridning. NanoCloud-tekniken värmer inte upp vattnet vilket gör att man slipper oroa sig för brännskador från varmt vatten eller het ånga. Tack vare sin effektiva 360° spridning så får man en jämn fördelad fukt över hela rummet.
 
Philips 2000 Series HU4813 har inbyggda fuktsensorer som mäter luftfuktigheten. Man kan välja 40, 50 och 60% fuktighet där den automatiskt stänger av och på för att uppnå önskad fuktighet. Den kommer dessutom med tre olika fläkthastigheter på 300 ml/h för den snabbaste inställningen vilket gör att den här modellen är anpassad för rum upp mot 44m².
 
Om man önskar att ha modellen igång även när man sover så kommer Philips 2000 med nattläge och timer funktion. I viloläget ger den en mycket låg ljudnivå där alla lamporna är släckta förutom hastighetsindikatorn vilket gör att man enklare kan sova med luftfuktaren igång. Tack vare timer funktionen så kan man enkelt ställa in när den automatiskt ska stängas av.
 
Det är lätt att byta vattentanken och det kommer tydligt att visas på displayen när det är dags att fylla på vatten. Vi menar på att det här är en välgjord och populär luftfuktare från Philips som innehåller alla behagliga och bekväma funktioner som man kan önska. Vi tror att den här modellen passar alla som är på jakt efter en bra och exklusiv modell.
 

2. Beurer LB88

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig och prisvärd luftfuktare? Då rekommenderar vi Beurer LB88 som är en luftfuktare som passar både för stora och små rum. Den här modellen använder sig av ultraljudsteknik vilket både gör den energisnål vilket är bra ifall man vill spara in på elräkningen. Dessutom gör den här tekniken att modellen blir något tystare vilket gör att den kan vara igång även när man vill ta en tupplur.
 
Beurer LB88 kommer med dubbla vridbara munstycken som ger en 360° effektiv spridning som passar både för små rum men också större rum på upp emot 48m². Vill du ha doft till din luftfuktare? LB88 kommer med separat fack för aromdynor som man kan använda för att ge en mer väldoftande luft och arom till rummet. Man kan justera mängden fukt i 3 olika nivåer med upp till 550 ml/h. Tanken är väl tilltagen och rymmer hela 6 liter vilket enligt tillverkaren på maxeffekt så ska vattnet räcka i hela 11 timmar. LB88 stänger sedan automatiskt av.
 
Enheten är både liten och lätt med mått på 19.5 x 29.5 x 28 cm med en vikt på bara 2,24 kg vilket vi tycker gör den enkel och smidig att flytta runt. Vi rekommenderar Beurer LB88 som en bra och prisvärd luftfuktare som kommer motverka virus och bakteriespridning i hemmet samt bidra till att man får mindre torr hud.
 

3. Wilfa HU-430CWA

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Vill du skapa en bättre och skönare inomhusmiljö för dig och dina växter? Då rekommendear vi Wilfa Luftfuktare HU-430CWA som kommer bidra till att rummen får en bättre miljö så att man slipper torr och irriterad hud, kliande ögon men också bättre förutsättningar för växterna, speciellt på vintern.
 
Vi tycker att det här är en välgjord och användarvänlig luftfuktare, som kommer med upp till 370 ml ånga per timma och ska klara av rum upp emot 50m². Man kan även välja om man vill ha PTC-uppvärmning för varm ånga eller kall ånga. Samtidigt som man också kan justera och styra riktningen på ångan ifall man vill ge lite extra kärlek till en växt. Vattentanken ligger på tilltagna 4.3 liter där den stänger av automatiskt när vattnet är slut.
 
Wilfa HU-430CWA kommer med vad vi tycker är en användarvänlig och spännande touch LED display. Här kan man ställa in önskad luftfuktighet för att sedan låta luftfuktaren automatiskt sköta resten. Dessutom kommer den med nattläge samt timer funktion i upp till 12 timmar. Ett stort plus är att den här modellen går att koppla upp emot wifi så att man kan styra den med hjälp av sitt nätverk (google assistans & amazon alexa).
 

4. Beurer LB 37

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billigare luftfuktare med bara de enklaste funktionerna? Då vill vi rekommendera Beurer Luftfuktare LB 37 som är ett prisvärt och enkelt alternativ. Vi tycker att den här luftfuktaren har en snygg och stilren design som bidrar till att den smälter bra in med resten av möblerna. För att få en extra doft i rummet så kan man även blanda ner aromolja i det separata facket. LB37 har en vattentank på 2 liter och ska klara av att ge en bättre luftfuktighet i rum upp emot 20m². När vattentanken är slut så stänger LB37 av sig automatiskt.
 
Den har ett praktiskt nattläge som gör att den även fungerar att använda i sovrummet när man ska sova. Det här är en enklare och billigare luftfuktare som vi tror passar för en som bara vill ha en enkel på- och av knapp samt ett nattläge. LB37 kommer att bidra till en bra luftfuktighet som gör gott både för kroppen och växter.
 

5. Rubicson 2,5 L

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vi tror att Rubicson 2,5 L passar för dig som vill hitta en billig luftfuktare. Trots sin mindre storlek så tycker vi att den ändå ger luft i mycket bra kvalité. Rubicson producerar fuktigare luft med hjälp av ultraljudsteknik som hjälper till att motverka torr hud och en bättre miljö i hemmet. Ångan kan dessutom doftsättas med hjälp av aromoljor vilket vi tycker är en mycket bra funktion för en sån liten och billig luftfuktare. Som ett plus i kanten så har den här modellen även justerbar belysning vilket vi tycker är en spännande funktion.
 
Rubicson kan producera upp till 150ml/h med en 2,5 liters tank som räcker i ungefär 13 timmar vilket vi tycker är en lång tid för den här prisklassen. Dessutom har den en timer funktion på 2, 4 och 8 timmar som gör att den sedan stänger av sig automatiskt. Måtten är bara 18 x 25,8 cm vilket vi tycker gör den här luftfuktaren perfekt för mindre utrymmen samt att flytta runt.
 

Vanliga frågor

De flesta modellerna kostar bara ett par hundralappar medans mer exklusiva luftfuktare kan kosta över 1000kr

Det varierar lite mellan olika modeller och det står ofta i bruksanvisningen. Men ju oftare man rengör och tar hand om sin luftfuktare ju bättre livslängd kommer den att få

Det står i stort sätt alltid i produktbeskrivningen hur bra kapacitet luftfuktaren har och hur stor max volym på rummen som den ska klara av att fukta.

Vår Favoriter Till Luftfuktare Bäst I Test 2024

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa luftfuktare? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

 

Källa:
https://www.hemnet.se/artiklar/guider/2020/04/06/ratt-luftfuktighet-i-hemmet-med-en-luftfuktare

Utgången modell

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vi tror att Rubicson Luftfuktare 1 L passar för dig som vill hitta en liten och smidig luftfuktare men som inte ska ta så mycket plats. Trots sin mindre storlek så tycker vi att den ändå ger luft i mycket bra kvalité. Rubicson 1 l producerar fuktigare luft med hjälp av ultraljudsteknik som hjälper till att motverka torr hud och en bättre miljö i hemmet. Ångan kan dessutom doftsättas med hjälp av aromoljor vilket vi tycker är en mycket bra funktion för en sån liten och billig luftfuktare.
 
Rubicson 1 l kan producera upp till 200ml/h med en 1 liters tank som räcker i ungefär 5 timmar samtidigt som den passar i en max rumstorlek som ligger på hela 35m² vilket vi upplever är bra för den här storleken. Dessutom har den en timerfunktion på 1, 2 och 4 timmar som gör att den sedan stänger av sig automatiskt. Måtten är bara 12 x 23 cm vilket vi tycker gör den här luftfuktaren perfekt för mindre utrymmen samt att flytta runt.
 

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 21

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *