Bästa Routern

Bästa Router 2021 - Bäst I Test

Att hitta den bästa routern för just dig kan vara lite krångligt ibland. Det finns ett helt hav av olika routrar, märken och modeller. Så ta på dig cyklopet så dyker vi ner lite i vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till att köpa en ny router.

Vad ska man tänka på när man köper en router?

När du ska köpa en ny router så kommer du att märka att det kan skilja sig ganska mycket i pris, funktion och prestanda på alla olika märken och modeller som finns där ute. Då gäller det att ta reda på vad man själv har för behov när det kommer till ett uppkopplat hem.

När vi pratar routrar så skiljer sig prisbilden mellan dessa ganska mycket. En router kan kosta allt från några hundralappar och upp till närmare 10 000 kronor. Det är inte heller alltid bäst att välja de dyraste routrarna då dessa kan ha funktioner eller prestanda du inte har möjlighet att utnyttja. Men det kan även vara så att om du betalar för lite för din router så kan du få problem med hastighet och täckning.

Idag har dom allra flesta redan en bredbandsuppkoppling hemma, detta innebär att chansen att du redan har en router är stor. Men är det rätt router? Klarar den av just dina behov?

Om du idag redan har en router som du har fått via din bredbandsleverantör så behöver du även ha lite koll på ifall denna router har till exempel anslutningar för ip-telefoni eller tv via bredband. Så innan du byter ut din nuvarande router kolla upp detta med din bredbandsleverantör.

Vår Topp 5 Bästa Routrarna 2021

1.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

2.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

3.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

4.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

5.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Hastighet

Olika routrar klarar av olika hastigheter. Har du en högre hastighet på din bredbandsuppkoppling så gäller det även att se till så att din router klarar av denna hastighet, annars kommer din hastighet att strypas och du står och betalar för en bredbandshastighet som du inte har någon möjlighet att använda. Detta gäller dock vanligtvis i de fall du har en äldre router.

Köper du en router idag så klarar de allra flesta routrar av en gigabit i hastighet, det vill säga att de har en gigabits port. Det finns även routrar i den lite dyrare prisklassen som har 2,5 gigabits port.

Sedan finns det även de som går upp ganska så högt i pris, dessa routrar har 10 gigabits portar, men dessa routrar är vanligare bland företag än vad de är hos privatpersoner.

Då det däremot idag inte finns alltför många bredbandsleverantörer som kan leverera mer än en gigabits hastighet, så är dessa routrar en bra väg att gå ifall man vill förbereda inför framtiden.

Bredbandshastigheten mäter man i Mbit/s (megabit per sekund) och dom allra flesta bredbandsleverantörerna levererar mellan 8 Mbit/s upp till 1000 Mbit/s. Det finns däremot bredbandsleverantörer som kan leverera upp till 10 000 Mbit/s.

Vet du inte vilken bredbandshastighet du har idag så kolla upp det hos din bredbandsleverantör.

Wifi

En av det viktigaste delarna i din router är wifi. Idag kopplar vi vanligast upp oss till internet via ett trådlöst nätverk, det gäller både mobiler, datorer, din tv och dina smarta hemprodukter. Men att få ut samma hastighet trådlöst som trådbundet kan vara lite krångligt ibland. Här krävs det att man har en router med ett kraftfullt wifi.

Har man en billigare router så kommer du i princip aldrig att få ut samma hastighet när du har din   dina produkter ansluta via wifi som när du har en kabel inkopplat till din dator.

Det finns fyra saker att hålla reda på när det gäller wifi, wifi-standard, hastighet, räckvidd och bandbredd.

Den nya wifi-standarden kallas idag wifi 6. Om du inte har tänkt köpa en router i den lägre prisklassen, så är det wifi 6 du bör vara ute efter. En router med wifi 6 är bättre på allt, den ger dig både högre topphastighet, bättre räckvidd och mer bandbredd. Inte bara det, routrar med wifi 6 är också mycket stabilare och med mindre störningar från grannar och andra störningskällor.

Räckvidd och bandbredd

Man vill att räckvidden på en router ska matcha sina behov. Du vill ju inte att det ska gå sämre att surfa på toaletten än vad det gör i vardagsrummet. Så se till att köpa en router som har räckvidden som sträcker sig över hela ditt hem.

Bandbredden är den totala volymen av data som routerns wifi kan hantera. Det innebär att ju högre bandbredd routern har ju snabbare kan du skicka data mellan dina produkter som finns inkopplat på ditt nätverk, utan att de själ hastighet från varandra.

En router med wifi 5 eller wifi 6 har alltid minst två frekvensband, 2,4 GHz och 5 GHz , ibland kan även vissa routrar ha ett extra 5 GHz-band. Fördelen med ett extra 5 GHz-band är att du kan ha fler användare på ditt wifi.

Den största skillnaden mellan dessa två frekvensband är att 2,4 GHz har en längre räckvidd än 5 GHz, men inte alls samma överföringshastighet. 2,4 GHz passar vanligtvis bra att använda till de lite enklare enheterna som du vill ansluta, de enheter som inte riktigt kräver samma hastighet, det kan vara om du har ett smart hem eller möjligtvis en äldre mobiltelefon. 

När det kommer till räckvidd på en router så kan det finnas vissa hinder och störningsmoment, det kan vara tjocka väggar, möbler eller alldeles för långa avstånd. Ibland kan det till och med vara så att hastigheten på ditt wifi kan gå ner med hälften av hastigheten bara genom att du surfar i ett annat rum.

Vet man att man har ett längre avstånd mellan router och den plats man vill använda trådlöst nätverk på,  då kan det vara klokt att kolla efter en router som har wifi 6 då dessa har både kraftfullare och längre räckvidd.

Säkerhet

En router är inte bara en dataskyfflare mellan dina datorer och din bredbandsanslutning, den jobbar också som säkerhetspolis för dina anslutna enheter.

Routrar har alltid inbyggda säkerhetsfunktioner, så kallade brandväggar. Dessa förhindrar att obehöriga gör intrång på ditt nätverk.

Vissa routrar har även ett antivirus inbyggt, dessa antivirus övervakar trafiken i realtid och kan på så sätt blockera skadlig kod innan den når dina enheter.

Virusskydd är vanligtvis en tilläggstjänst du behöver prenumerera på däremot.

Har du barn så kanske föräldrakontroll kan vara nått för dig? Föräldrakontrollen gör det möjligt att styra surftiden för dina barn, men även övervaka aktivitet och blockera olämpliga sajter.

Det går även bestämma vilka av dina ansluta enheter som ska ha föräldrakontroll, så oavsett om du har ett eller flera barn så kan du sätta föräldrakontroll på både deras datorer och mobiltelefoner.

Bättre med fler antenner

De flesta routrar har antenner för att öka hastigheten och stabiliteten på din Internetanslutning. Det finns routrar med både inbyggda antenner och synliga. Det ser så klart bättre ut med inbyggda antenner, men faktum är att routrar som har synliga antenner har även bättre räckvidd på anslutningen.

 

En annan fördel med externa antenner är att det kan vinklas i den riktningen man vill, vilket kan förbättra signalen. Så om du bor i ett hus eller lägenhet med många väggar av exempelvis betong så rekommenderar vi att du väljer en router med synliga externa antenner som du kan rikta åt det hållet du vill.

Behöver du koppla in skrivare eller en hårddisk?

Det finns en del routrar som har inbyggda usb-portar och inbyggd skrivarserver. Detta innebär att du kan koppla din skrivare till roten och sedan skriva ut från en annan enhet inom nätverket än den du sitter vid.

 

Dessa typer av routrar är speciellt vanliga på arbetsplatser och kontor, men det kan också vara ett bra val för dig som arbetar hemma eller önskar den funktionen av någon annan anledning. I dessa routrar kan du även koppla in extern lagring som SSD-hårddiskar.

 

Många routrar har inbyggda avancerade system för exempelvis Media servrar eller olika typer av backupsystem.

Vår favoriter till bästa Router 2021 - Bäst I Test

  1. Steelseries Arctis 7 2019 Edition
  2. fghfgh
  3. fghfgh
  4. fghfgh
  5. fghfgh

1. Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.
Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 0 / 5. Antal Röster 0

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.