Bästa Routern – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Billigteknik Komplett, Computersalg & Webbhallen

Bästa Routern 2024 - OGTeknik

Är du på jakt efter en ny router? Men det kan ibland vara svårt att hitta den bästa routern. Men det finns många olika modeller och många specifikationen som kan vara bra att hålla redo på så att man köper en modell som passar. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hjälpa dig att hitta en router som passar.

 

Vi kommer inleda artikeln med att berätta om olika routers, vad som skiljer olika modeller åt men också vad som kan vara bra att tänka på för att göra ett lyckat köp. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 4 lista till bästa router 2024 där vi bland annat presenterar router från Asus, Netgear och Google.

 

Vår Topp 4 Bästa Routrarna

Asus RT-AX58U

1. Asus RT-AX58U

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Netgear-Nighthawk-AX12-RAX120

2. Netgear Nighthawk AX12

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

googlemesh

3. Google Nest WiFi

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

asus_rt-ax86u_3

4. ASUS RT-AX86U

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad ska man tänka på när man köper en router?

När man är på jakt efter en ny router så kommer man att märka att det kan skilja sig ganska mycket i pris, funktion och prestanda på alla olika märken och modeller som finns där ute. Då gäller det att ta reda på vad man själv har för behov när det kommer till ett uppkopplat hem.

 

När vi pratar routrar så skiljer sig prisbilden mellan dessa ganska mycket. En router kan kosta allt från några hundralappar och upp till närmare 10 000 kronor. Det är inte heller alltid bäst att välja de dyraste routrarna då dessa kan ha funktioner eller prestanda man inte alltid har full möjlighet att utnyttja. Men det kan även vara så att om man betalar för lite för sin router så kan man få problem med hastighet och täckning vilket inte heller är önskvärt.

 

Idag har dom allra flesta redan en bredbandsuppkoppling hemma, detta innebär att chansen att man redan har en router är stor. Men är det rätt router? Klarar den av just dina behov? Om man idag redan har en router som man har fått via din bredbandsleverantör så bör man även ha lite koll på ifall denna router har till exempel anslutningar för ip-telefoni eller tv via bredband. Så innan man byter ut sin nuvarande router så rekommenderar vi att kolla upp detta med bredbandsleverantören.

Hastighet

Olika routrar klarar av olika hastigheter. Om man har en högre hastighet på sin bredbandsuppkoppling så gäller det även att se till så att routern klarar av denna hastighet, annars kommer hastigheten att strypas och som en konsekvens så står man och betalar för en bredbandshastighet som man inte har någon möjlighet att använda. Det här gäller dock mest för äldre routrar.

 

Köper man en router idag så klarar de allra flesta routrar av 1 GB i hastighet, det vill säga att de har 1 GB port. Det finns även routrar i den lite dyrare prisklassen som har 2,5 GB port vilket innebär att de klarar av mycket höga internethastigheter. Sedan finns det även de som går upp ganska så högt i pris, dessa routrar har 10 GB port, men dessa routrar är vanligare bland företag än vad de är hos privatpersoner. Då det däremot idag inte finns alltför många bredbandsleverantörer som kan leverera mer än 1 GB hastighet, så är dessa routrar en bra väg att gå ifall man vill förbereda inför framtiden.

 

Bredbandshastigheten mäter man i Mbit/s (megabit per sekund) och dom allra flesta bredbandsleverantörerna levererar mellan 8 Mbit/s upp till 1000 Mbit/s. Det finns däremot bredbandsleverantörer som kan leverera upp till 10 000 Mbit/s. Om du är osäker på vilken bredbandshastighet du har idag så går det enkelt att kolla upp hos din bredbandsleverantör.

router 1 scaled 1

Wifi

En av det viktigaste delarna i routern är wifi. Idag kopplar vi vanligast upp oss till internet via ett trådlöst nätverk, det gäller både mobiler, datorer, tv och även smart hemelektronik. Men att få ut samma bredbandshastighet trådlöst som trådbundet kan ibland vara lite svårt och det är här som rätt router kan bidra till en mycket bättre trådlös uppkoppling med wifi. Har man en billigare router så kommer man i princip aldrig att få ut samma hastighet när man har sina produkter ansluta via wifi som när man har en kabel inkopplat till en dator.

 

Det finns fyra saker att hålla reda på när det gäller wifi som är wifi-standard, hastighet, räckvidd och bandbredd. Den nya wifi-standarden kallas idag wifi 6. Om man inte har tänkt köpa en router i den lägre prisklassen, så rekommenderar vi starkt att titta på en router som stödjer wifi 6. En router 6 bidrar till en högre topphastighet, räckvidd, bandbredd men också stabilitet som hjälper till att stöta bort störningskällor från t.ex. grannar.

Räckvidd och bandbredd

Man vill att räckvidden på en router ska matcha sina behov. Man vill ju inte att det ska gå sämre att surfa i sovrummet än vad det gör i vardagsrummet. Så vi tycker att det är en mycket bra idé att ha koll på räckvidden i routern så att den sträcker sig över hela hemmet. Bandbredden är den totala volymen av data som routerns wifi kan hantera. Det innebär att ju högre bandbredd routern har ju snabbare kan man skicka data mellan sina produkter som finns inkopplat på nätverket, utan att de själ hastighet från varandra.

 

När det kommer till räckvidd på en router så kan det finnas vissa hinder och störningsmoment i det vanliga hemmet, det kan vara tjocka väggar, möbler eller alldeles för långa avstånd. Ibland kan det till och med vara så att hastigheten på ens wifi kan gå ner med hälften av hastigheten bara genom att man surfar i ett annat rum. Om man ska investera i en bra router och vet med sig att det finns många störningskällor i hemmet och att man vill ha en bra täckning på sitt wifi oavsett rum så menar vi på att det nästan måste vara obligatoriskt med en router för wifi6 då dessa har både kraftfullare och längre räckvidd.

router3 scaled 1

Säkerhet

En router är inte bara en dataskyfflare mellan datorer och bredbandsanslutningen, den jobbar också som säkerhetspolis för användarens anslutna enheter. Routrar har alltid inbyggda säkerhetsfunktioner, så kallade brandväggar. Dessa förhindrar att obehöriga gör intrång på nätverket.

 

Vissa routrar har även ett antivirus inbyggt, dessa antivirus övervakar trafiken i realtid och kan på så sätt blockera skadlig kod innan den når enheterna. Virusskydd är vanligtvis en tilläggstjänst man behöver prenumerera på däremot. Om man har barn så kanske föräldrakontroll kan vara nått bra att tänka på. Föräldrakontrollen gör det möjligt att styra surftiden för dina barn, men även övervaka aktivitet och blockera olämpliga sajter. Det går även bestämma vilka ansluta enheter som ska ha föräldrakontroll, så oavsett om man har ett eller flera barn så kan man sätta föräldrakontroll på både deras datorer och mobiltelefoner.

Bättre med fler antenner

De flesta routrar har antenner för att öka hastigheten och stabiliteten på Internetanslutningen. Det finns routrar med både inbyggda antenner och synliga. Faktum är att routrar som har synliga antenner har även bättre räckvidd på anslutningen vilket vi rekommenderar.

 

En annan fördel med externa antenner är att det kan vinklas i den riktningen man vill, vilket kan förbättra signalen. Så om man bor i ett hus eller lägenhet med många väggar av exempelvis betong så rekommenderar vi att man väljer en router med synliga externa antenner som man kan rikta åt det hållet man vill.

Behöver du koppla in skrivare eller en hårddisk?

Det finns en del routrar som har inbyggda usb-portar och inbyggd skrivarserver. Detta innebär att man kan koppla sin skrivare till routern och sedan skriva ut från en annan enhet inom nätverket än den man sitter vid. Dessa typer av routrar är speciellt vanliga på arbetsplatser och kontor, men det kan också vara ett bra val ifall man behöver arbeta hemma eller önskar den funktionen av någon annan anledning. I dessa routrar så kan man även koppla in extern lagring som SSD-hårddiskar. Många routrar har inbyggda avancerade system för exempelvis Media servrar eller olika typer av backupsystem.

1. Asus RT-AX58U

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en billig router som ändå levererar bra kvalité? Då rekommenderar vi Asus RT-AX58U AX3000 som är en välgjord modell som vi framförallt tycker passar för gaming användare men som givetvis fungerar för annat. Den här routern levererar trådlöst uppkoppling via Wifi 6 med 2402 mb/s via 5 GHz bandet och 574 mb/s via 2,4 GHz vilket vi menar på är mycket bra hastigheter för den här prisklassen. Asus använder teknikerna OFDMA som bidrar till mindre fördröjning och en bättre responsiv uppkoppling. AX3000 kommer med 4 nätverksportar som klarar hastigheter upp mot 3000 mb/s.

 

Med en router från ASUS får man ofta Aimesh, så även i detta fallet vilket är stöd så att man kan koppla ihop flera ASUS routrar till ett större och stabilare nätverk vilket passar för större hushåll eller kontor över större ytor. Den här modellen är utrustad med AiProtection Pro vilket bidrar till en bättre säkerhet med regelbundna uppdateringar.

 

Vi tycker att systemet är lätt att sätta upp och hantera inställningar via den medföljande appen som har stöd för både Andriod och iOS vilket hjälper att ha en bra kontroll och överblick över nätverket. Det medföljer även föräldrakontroll som gör att man som förälder kan ställa in inställningar och schemaläggning för hur ens barn använder nätverket. Vi tycker att den här routern passar för användare som främst prioriterar gaming, men också för användare som vill hitta en billig router som ändå ger bra prestanda.

 

Helt enkelt en router som har det mesta när det kommer till prestanda och funktioner till en mycket bra prislapp om man jämför med konkurrenterna.

 

Om du vill gå ner ytterligare i prisklass men ändå ha en router som är kompatibel med wifi 6 så kan vi tipsa om ASUS RT-AX53U

 

2. Netgear Nighthawk AX12

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Netgear Nighthawk AX12 är en router som bidrar till att ge en hög kapacitet, hög räckvidd och snabba hastigheter. Denna maxade wifi 6 router från Neatgear kostar en hel del, men den är utan tvekan riktigt bra med många nya funktioner. Trots sin kraftfullhet så håller sig routern knäpptyst och är dessutom utrustad med ett kylsystem som förhindrar att routern blir för varm. Även när det gäller streaming i hög kvalitet och filnedladdning så klarar Netgear Nighthawk AX12 det utan problem. Att ladda hem filer samtidigt som man exempelvis streamar i 4K upplösning är inga som helst problem. På 5 GHz bandet ligger hastigheten på 4800 mb/s och 1200 mb/s på 2,4 GHz bandet.

 

Om man har barn i hemmet så är routern utrustade med Circle, det är en avancerad föräldrakontroll vilket ger full koll över säkerheten i hemnätverket. Denna föräldrakontroll kan enkelt skötas via en mobilapp i telefonen. Allt man behöver göra är att registrera ett konto för att sedan få tillgång till saker som surfscheman och innehållsfilter så att man som förälder har full kontroll på nätverket.

 

Även när det gäller internetsäkerheten så ligger den bra till då den är utrustad med WPA3 krypteringsalgoritm och Armor som är en mjukvara för antivirus. Det hjälper till att skydda nätverket och blockera mot nätverkshot och skadlig kod. Detta är framför allt värdefullt om man är en stor familj och det är många som surfar via routern och hemnätverket.

 

Vi gillar utseendet på den här routern där 8 antenner är gömda inuti enheten men som ändå producerar kraftfull hastighet och stabilitet samtidigt som man slipper de spretiga antennerna vilket inte alltid är önskvärt om man vill hitta en snygg router. Måtten är 28,5 x 31 x 7 cm vilket ger en något större router med en vikt på 1.36 kg.

 

Vi rekommenderar den här routern till användare som är på jakt efter det allra bästa när det kommer till hastighet och stabilitet då vi menar på att specifikationerna och prestandan är exceptionellt bra. Det som vi menar på drar ner betyget något är att priset är i den högre kategorin men är priset ingen faktor utan man bara vill ha det bästa så rekommenderar vi Netgear RAX120 AX6000

Spela video om Nighthawk AX 12 youtube

3. Google Nest WiFi

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vill du hitta en lätthanterlig och användarvänlig router? Då rekommenderar vi Google Nest WiFi som är en såkallad mesh-router vilket är den nya generationens wifi som ser till att ett och samma trådlösa nätverk ger täckning överallt. Det är enkelt att installera ett mesh-nätverk då det normalt sett konfigureras från en app och inte kräver någon extern kabeldragning. 

 

Med denna router från Google så kan man enkelt sätta upp mesh-nätverket i hemmet. Med tanke på priset så tycker vi att denna router är värd varenda krona då det förenklar både installation och hantering av det trådlösa nätverket väldigt mycket.

 

Vi börjar med hastigheterna där den trådlösa prestandan över wifi 5 är 1733 mb/s över 5 GHz och 400 mb/s över 2,4 GHz bandet vilket vi menar på ligger helt i linje för den här prisklassen. Med sina 2 nätverksportar för trådbunden anslutning så är hastigheten 1000 mb/s. Gällande säkerhet så är routern krypterad med WPA3 vilket är effektivt för att skydda mot diverse nätverkshot och virus. Det medföljer även en föräldrakontroll för att ställa in och styra barnens surftid.

 

När det gäller funktionerna för Google Nest WiFi Router AC2200 så är det relativt grundläggande funktioner man får. Man kan exempelvis komma åt routerinställningar som upnp-kontroll, portvidarebefodring och inställning för statisk ip om man väljer att installerar den externa appen Google Wifi. Det är dock inget som behövs om man inte är en avancerad användare och klarar sig med standardinställningarna.

 

Man kan även använda Google Home appen i sin telefon för att sätta upp ett gästnätverk där man enkelt kan dela lösenordet till sitt wifi med sina gäster utan åtkomst till sina privata nätverksresurser. Routern är även utrustad med ett ”spelläge”, det är dock inte anpassat för användare som spelar spel på dator eller konsol, utan istället ett läge som optimerar för streaming via Google Stadia.

 

Måtten är bara 11 x 9 cm vilket ger en mycket liten router som vi tycker smälter in bra i hemmet samtidigt som den också känns diskret med övriga möbler. Vi tycker att den här routern passar till användare som vill hitta en enklare och användarvänlig modell som producerar en god hastighet och stabilitet.

 

Med sina funktioner är det här en bra router för hushållet eller familjen där man vill ha full kontroll och överblick över sitt nätverk. Vi skulle säga att den här routern mest prioriterar streaming och enklare datoranvändning mer än för användare som sysslar enbart med gaming. Något som drar ner betyget något är att det bara ingår 2 nätverksportar vilket kan vara lågt ifall man vill ha många trådbundna enheter inkopplade.

4. ASUS RT-AX86U

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vill du hitta en riktigt kraftfull och stabil router? Då rekommenderar vi ASUS RT AX86U som vi menar på är en välgjord modell. Vi börjar med att titta på den trådlösa wifi uppkopplingen där RT-AX86U använder såklart det senaste Wifi 6 där modellen kan ge upp till 4804 mbps på 5 GHz bandet vilket gör att routern klarar av mycket snabba hastigheter. Den kan även överföra 861 mbs på 2,4 GHz bandet vilket vi tycker är mycket bra för den trådlösa uppkopplingen. Med sina 3 externa rundstrålande antenner bidrar ASUS AX 86U till en mycket god räckvidd.

Den här routern har stöd för Aimesh vilket innebär att man kan sammankoppla andra ASUS routrar för ett ännu större wifi-nätverk vilket gör det smidigare att hantera sitt nätverk speciellt i större hushåll. Denna router kommer även med inställningen Mobile Game Mode vilket innebär att anslutningen till mobilen prioriteras för att reducera latens och lagg.

 

För kabelanslutning via Wan-länkaggregering möjliggör trådbundet anslutning upp till hela 2 Gb/s vilket bidrar till en mycket snabb uppkoppling. Enheten har 4 st nätverksportar med en hastighet på 1000 mb/s vilket passar bra ifall man vill koppla in flera trådbundna enheter till nätverket. Den kommer även med en dedikerad spelport som automatiskt prioriterar alla trådbundna enheter som ansluts till routern. Så man kan enkelt ansluta sin dator via LAN-porten för att få en snabb och stabil anslutning som alltid prioriteras. Det här rekommenderar vi för användare som kräver en prioriterad uppkoppling i hemmet vilket kan vara bra för till exempel gaming när man vill ha ett stabilare nätverk.

 

Även när det kommer till säkerheten så tycker vi att Asus – RT-AX86U ligger riktigt bra till då den kommer med AiProtection Pro som är helt kostnadsfritt, samt det senaste WPA3-säkerhetsprotokollet och diverse föräldrakontroller så att du som förälder kan ha stenkoll på nätverket. Med den tillhörande appen som är kompatibel med både iOS och Andriod så är det lätt att få en bra överblick och kontrollera nätverket samt ändra diverse inställningar för att verkligen kunna skräddarsy sitt nätverk. I övrigt är måtten på enheten 24,2 x 10 x 32,5 cm med en låg vikt på 0.81 kg.

 

Vi tycker att det här är en exklusiv router som kommer med fina finesser och funktioner som vi tycker passar framförallt till gaming där man ställer högt krav på kraftfullt och stabilt internet. Men vi tror också att den här routern kan ha stor nytta i ett större hushåll där det behöver ställas krav hastighet men också stabilitet.

Om vi bara kikar på prestanda och funktioner så tycker vi helt klart det här är bästa routern men priset gör att det drar ner betyget något. Men om priset inte är en faktor så kan vi rekommendera den här modellen.

Spela video om Asus - RT-AX86U youtube

Vanliga frågor om routrar

Wifi 6 är den senaste wifi-standarden som bidrar till en högre hastighet, räckvidd och bandbredd men som också hjälper till att stöta bort störningskällor från t.ex. grannar

Man kopplar in sin router i ADSL- eller fiberuttaget för att sedan ansluta in sina enheter antingen trådlöst eller via nätverkskablar

Det är inte ett måste men det kan vara ganska bra ifall man vill ha en snabb och stabil uppkoppling vilket kan vara önskvärt speciellt vid gaming.

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa routern? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & komponenter

Våra Favoriter Till Router Bäst I Test 2024

Utgående modell ASUS RT-AC68U

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Asus RT-AC86U är en mycket välgjord och stabil modell som kommer i mellanprisklassen. Vi börjar med den trådlösa kommunikationen där enheten använder sig av Wifi 5 för att producera 1300 mb/s över 5 GHz bandet och 600 mb/s över 2,4 GHz vilket vi menar på ligger i linje för den här prisklassen.

 

Routern drivs av dual-core-processor som förhindrar prestandaförluster som kan störa andra routrar på upptagna nätverk. Routern kommer även utrustad med ASUS AiRadar som förstärker den trådlösa anslutningen på ett smart sätt med strålformer, hög strömförstärkning samt ASUS RF-fininställning. Detta bidrar till en längre räckvidd, dynamiskt ökande datahastigheter och framförallt en bättre stabilitet.

 

Den här modellen har stöd för Aimesh vilket stödjer sammankoppling med flera Asus routrar, de här passar till större hushåll eller kontor om man vill koppla ihop ett större nätverk. RT-AC86U kommer med inbyggd Open-VPN-Klient vilket innebär att man kan ansluta enheten till en VPN-tjänst, men också Open-VPN-Server vilket gör att man kan komma åt nätverket även när man inte är hemma. Säkerhetsmässigt så har den stöd för WPA och WPA2-kryptering medans den också kan distrubera separata gästnätverk vilket innebär att dina vänner kan få tillgång till internet utan att behöva komma åt ens privata nätverksresurser.

 

Vi tycker att routern är lätt att konfiguera med den medföljande appen som stöds av både iOS och Andriod, den kommer dessutom med föräldrarkontroll där man kan skapa profiler där man kan anpassa bland annat innehållsfilter men också schemaläggning för dina barn på nätverket. RT AC68U kommer med 4 nätverksportar med en hastighet på 1000 mb/s där måtten på enheten är 22 x 8,3 x 16 cm med 3 externa antenner som bidrar till förbättrad räckvidd.

 

Vi tycker att det här är en prisvärd router som vi tror passar för alla typer av användare oavsett om man gillar gaming, streaming eller om man prioriterar flera enheter på nätverket med bra hastighet och stabilitet. Om vi jämför den här routern med den dyrare prisklassen så kommer denna enheten istället med Wifi 5 vilket gör att hastigheten är god men inte lika blixtsnabb som toppkonkurrenten ovan. Något som inte kommer ge någon större påverkan då hastigheten med denna routern ändå är mycket bra och vad man kan förvänta sig i den här prisklassen.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 16

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *