Bästa Portabel AC – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company & Proffsmagasinet

Bästa Portabel Luftkonditionering 2024 - OGTeknik

Är du trött på de riktigt varma sommardagarna? Då rekommenderar vi en portabel luftkonditionering eller air condition (AC) som det också kallas vilket är en smidig lösning för dig som vill sänka temperaturen inomhus samtidigt som den också är relativt prisvärd. Det finns såklart många olika typer av lösningar för att få en lägre temperatur inomhus. Men vi tycker att den klart bästa lösningen är att använda sig av en portabel AC. En traditionell AC kan dock ta ganska mycket plats, men om man istället använder sig av en portabel air condition så får man möjlighet att flytta runt den och ställa den där man vill ha den, vilket såklart är smidigt.

 

I den här artikeln går vi igenom olika varianter av portabel air condition med målet att hjälpa dig hitta rätt bland alla modeller. Vi kommer inleda med att berätta om vad en flyttbar AC är och varför vi tycker det är en sån bra och billig lösning till att få svalare i hemmet. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa portabel AC 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Woods, Cleverio och Eeese.

Vår Topp 5 Bästa Portabel AC

Woods Venezia

1. Woods Venezia

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

2. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Woods Cortina Silent 12K

3. Woods Cortina Silent 12K

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Eeese Alba

4. Eeese Alba

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Innova IGPCX-27-1

5. Innova IGPCX-27-1

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en portabel air condition?

En portabel AC med bra kylteknik använder sig i regel av air-condition teknik som innehåller propan-gas. Detta är samma teknik som används i bilar och med hjälp av det här så kan man ofta sänka temperaturen inomhus till låga och svala 10 grader vilket kan vara önskvärt under varma dagar eller nätter när man har svårt att sova på grund av för hög värme i sovrummet.

 

Vi tycker dock att en nackdel med en portabel AC är att de låter ganska mycket när luften ska kylas ner. Men det vi kan rekommendera att göra är att man kan ställa in den i ett rum och vänta på att rummet ska kylas ner och sedan stänga av AC:n när man ska vara i rummet, exempelvis i sovrummet innan man ska sova.

 

Det finns även luftkonditionering som endast är en fläkt och som blåser ut luft via kylklampar. Denna typ av luftkonditionering är dock inte lika effektiv som en AC. Men om man har ett stort rum som ska kylas ner så tycker vi att en portabel AC med air-condition teknik är det bästa valet då den är betydligt mer effektiv och mer optimal för större ytor.

Vilken ljudnivå är ok för portabel luftkonditionering? Hitta en tyst portabel AC

Något som man bör tänka på innan man köper en portabel AC är ljudnivån. Precis som på många andra elektroniska apparater som mäts ljudnivån i decibel. De flesta enheter brukar presentera decibel i produktbeskrivningen och ju lägre decibeltal ju tystare är produkten.

 

Om man ska ha sin portabla ac placerad någonstans där andra människor kommer att befinna sig så tycker vi att det är bättre att sikta på en tyst ac som avger en lägre decibel. Många exklusiva portabla AC har en funktion som kallas för Silent mode, det innebär att man kan aktivera denna funktion om man vill att sin portabla AC ska gå tystare. När man aktiverar detta så sänker fläktarna hastigheten och ger därmed en lägre ljudnivå.

Bästa Portabel AC

Portabel AC Hjul - Flyttbar AC

Vi tycker att bland de mest överlägsna fördelarna med en portabel AC är att den är väldigt enkel att flytta runt. Det finns vissa modeller som har lätthanterliga hjul och vissa modeller har praktiska handtag. Om man ska flytta runt sin AC mycket och har öppna ytor i sitt hem så är en flyttbar ac på hjul ett bra alternativ. Om man köper en AC som inte väger så mycket så fungerar det bra med handtag då man enkelt kan bära runt på den och ställa den där man vill ha den.

Energiförbrukning

Alla portabla AC förbrukar olika mycket energi och ström. Oftast finns det också olika ström alternativ som man kan ställa in via en fjärrkontroll som exempelvis energisparläge eller motsvarande. Precis som vi pratade om tidigare gällande märkningen av decibel så har även alla AC märkta med en energiklass vilket ofta står tydligt i produktbeskrivningen.

 

Energiklasserna går från A till G där A är den mest energisnåla klassen och G är den klassen som tar mest energi och ström som är därmed även den minst miljövänliga klassen. Oftast är portabla AC med längre märkning billigare än produkter som har A som energiklass.

Aircondition portabel med eller utan Wi-Fi

Precis som med mycket annan hemelektronik så kan man även koppla upp sin portabla air condition mot internet via wifi. Detta är främst praktiskt om man inte befinner sig hemma men samtidigt vill kunna styra sin AC. Om man kopplar upp sin AC mot wifi så kan man med hjälp av appar styra temperaturen och andra funktioner via sin mobiltelefon. 

 

Portabel Air condition som har wifi funktion har ofta även en funktion för timer, vilket innebär att man kan starta sin AC redan innan man kommer hem från exempelvis jobbet, enkelt och smidigt för att ha en sval temperatur redan innan man kommer till hemmet. Det är väldigt praktiskt men också roligt att ha en portabel AC med wifi anslutning då den blir betydligt mer flexibel och det blir enklare för användaren att kontrollera.

AC Portabel med eller utan fjärrkontroll

De flesta modeller har en fjärrkontroll som man kan styra alla funktioner ifrån, men det finns även modeller utan fjärrkontroll. Detta har det egentligen ingen påverkan på kvaliteten på enheten, utan handlar mer om bekvämligheten. Om man känner att man vill kunna styra sin AC från en annan plats i hemmet än där AC:n står rekommenderar vi att investera i en portabel AC med fjärrkontroll. Men om man är okej med att gå till AC:n och ändra inställningar direkt på den så kan man lika väl köpa en utan fjärrkontroll. Detta är alltså mer eller mindre än individuell smaksak.

Fjärrkontroll portabel AC

Bärbar AC till lägenheten, huset eller lokalen

Det som vi tycker är viktigt när man letar efter en bra bärbar ac är att försöka anpassa den efter lägenhetens, husets eller rummets storlek samt hur planlösningen ser ut. Varför detta är viktigt att tänka på är för att se till att köpa en modell med tillräckligt mycket kraft för att orka kyla ner till exempel ett större rum. Ska man däremot ha sin AC i sovrummet vill man kanske hellre prioritera en bärbar AC med lågt decibel tal. 

 

Här får man även ta hänsyn till sin budget då en större AC såklart kostar lite mer än vad en mindre gör. Men om det inte är budgeten som styr köpet så tycker vi man bör man överväga att köpa en kraftfull AC med mycket räckvidd. Det är alltid svårare att få kylan att flöda i ett hus som har en stängd planlösning än i ett hus eller byggnad som har en öppen planlösning. Detta beror på att luften enklare kan ta sig genom rummen om planlösningen är öppen och inte blockeras av väggar eller dörrar.

Portabel Luftkonditionering med eller utan luftavfuktare

Det finns vissa portabla luftkonditionerare som även har luftavfuktning som funktion. En AC med luftavfuktare gör sig väldigt bra i utrymmen som är känsliga för fukt som exempelvis tvättstugan eller källaren. Till skillnad från en AC som främst används på sommaren när det är varmt så kan man ändå använda luftavfuktaren året runt. 

 

Om man har behov av en luftavfuktare samt att spara pengar, så tycker vi att det är ett bra alternativ att köpa en AC med inbyggd avfuktare istället för att köpa både en AC och en luftavfuktare separat. Speciellt när det gäller en portabel luftkonditionering med inbyggd luftavfuktare så blir det ännu smidigare eftersom man då kan flytta runt den mellan olika rum om behovet finns.

Att tänka på när man ska hitta den bästa flyttbara ac

Det finns ett stort urval av air conditioners ute på marknaden och vilken som passar bäst beror främst på var och hur man ska använda enheten. Nedan har vi listat några saker som vi tycker kan vara bra att ha i åtanke och som förhoppningsvis kan hjälpa när man ska hitta sin bästa flyttbara ac.

1. Woods Venezia

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till portabel air conditioning? Då rekommenderar vi Woods Venezia som ett bra och prisvärt val. Det här är en av de mest kraftfulla portabla AC på marknaden med en kylkapacitet på hela 18.000 BTU eller 5,2 kW vilket passar för rum upp till 52m². Woods Venezia kommer med 3 olika fläkthastigheter för att anpassa och skräddarsy kylningen i rummet.
 

Tack vare sina smidiga hjul och vikt på 32kg så menar vi på att den här enheten är lätt att flytta runt ifall man vill kyla olika rum i hemmet eller på kontoret. Ljudnivån ligger på låga 56 – 65 dB med en sleep funktion vilket gör att den även passar bra för att kyla ner sovrummet eller ha igång om man vill ta en tupplur. Den kommer såklart med medföljande fjärrkontroll samt vad vi tycker är en användarvänlig display vilket gör den mycket lätt att använda.

 

Denna modell har en energiklass på nivå A med en effekt som ligger på 2kW vilket innebär en energisnål i förhållande till den höga prestandan. Vår favorit Woods Venezia har helt enkelt allt vi söker i en effektiv och kraftfull portabel AC som snabbt sänker temperaturen i rummet på bara några få minuter. Vi tror att den här modellen passar för användare som är i behov av en kraftfull portabel AC som vill kunna kyla större rum på upp emot 52m² men som också ska gå att flytta runt till olika rum för att få en skön kyla i hemmet.

2. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Cleverio Portabel AC 9000 BTU är enligt oss en billigare och prisvärd modell som vi tror passar för användare som vill hitta en bra AC men i en billigare priskategori. Kylkapaciteten ligger på 9000 BTU eller 2600 W vilket passar till rum upp till storlek 35m².
 
 Ljudnivån ligger på 65 dBA vilket kanske är något högre än sina vinnande konkurrenter. Men tack vare att den går att ansluta via Wifi till appen Smart Life så kan man enkelt och smidigt starta igång den här portabla AC via ett knapptryck i sin telefon. Det här gör att man kan slå på denna AC innan man har kommit hem eller kommit till kontoret för att få ett svalt och komfortabel temperatur.
 
Cleverio portabel AC har en temperaturinställning som går mellan 15- 31° C med funktioner som luftkonditionering, fläkt och även avfuktare. Dessutom medföljer även en användarvänlig fjärrkontroll om man inte har tillgång till wifi.
 
Denna modell har smidiga hjul och en låg vikt på 24,5 kg vilket gör den lätt och smidig att flytta runt ifall man vill ha möjligheten att kyla olika rum. Den här Portabla AC från Cleverio har allt vi söker i en billigare modell som ändå gör jobbet vilket gör att den hamnar på en fin andra plats i vår topplista.
 

3. Woods Cortina Silent 12K

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin tredje plats hittar vi Woods Cortina Silent 12k. Vi börjar med den kraftfulla nedkylningskapaciteten som är 12.000 BTU eller 3,5kW vilket ska klara av att kyla ner rum som har en storlek upp emot 35m². Temperaturintervallet ligger på mellan 15- 31° C vilket gör att du kommer kunna få ett svalt och komfortabelt rum att vara i, speciellt under de varma sommardagarna.
 
Woods Cortina Silent 12k kommer med flera spännande och användarvänliga funktioner så att det ska vara så lätt och bekvämt som möjligt. Den har en Wifi funktion som går att koppla ihop med telefonen så att man enkelt kan styra sin portabla AC, men även om man inte har wifi så medföljer även en fjärrkontroll. Dessutom kommer den med en timer funktion med upp till 24 timmar vilket gör att man lätt kan styra enheten. Den kommer också med hjul så att man enkelt kan flytta runt den till olika rum och miljöer vilket gör att den här portabla luftkonditioneringen passar bra i både hemmet som på kontoret.
 
Ljudnivån är på max dBA på 64 men den har även silentmode där lägsta värdet ligger på 53 dBA för användning medans man ska sova eller ta en eftermiddagstupplur. Tyvärr upplevde vi ändå att ljudnivån var något högre än sina konkurrenter och därför hamnar Woods Cortina 12k på en tredje plats i vår topplista.

4. Eeese Alba

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Eeese Alba är en billigare luftkonditionerare som vi tycker passar perfekt för användare som behöver billig protabel ac till ett mindre rum. Kylkapaciteten är 7000 BTU eller 2,05kW där modellen är rekommenderat för rum i storlek mellan 0 – 20 m² vilket gör att den här enheten är anpassad för mindre rum eller kontor. Eeese Alba är liten till storleken med mått på bara 30.5 x 32.8 x 67.8 cm där vikten hamnar på låga 21 kg. Det här resulterar i att den dels är lätt att flytta runt, men framförallt så tycker vi att den smälter in bra i rummet och tar en något mindre plats.
 
Eeese Alba kommer fler flera praktiska funktioner som en användarvänlig display, fjärrkontroll men den går dessutom att koppla upp emot wifi vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Ur ett miljöperspektiv så har den här produkten en mycket hög standard tack vare köldmedlet R290 vilket är ett giftfritt medel och har en så kallad global uppvärmningspotential på 3 som innebär att det inte bryter ner ozonskiktet. Eeese Alba har helt enkelt allt vi söker i prisklassen billig portabel AC och passar för mindre rum.

5. Innova IGPCX-27-1

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Till kategorin billig portabel AC finner vi även Innova IGPCX-27-1 som vi tycker är en prisvärd och enklare luftkonditionerare som passar till mindre rum. Kyleffekten är 2.6kW där rekommenderad maxstorlek på rummet är 20m². Den kommer med smidiga och praktiska hjul där enheten har en totalvikt på 27 kg vilken gör den enkel och smidig att flytta på.
 
Max ljudnivå ligger på låga 53 dB vilket gör det här till en något tystare luftkonditionerare i jämförelse med konkurrenterna. Displayen är användarvänlig med enklare funktioner. Det här är helt enkelt en bra och billig portabel AC som vi tror passar för användare som bara vill ha det enklaste när det kommer till att kyla ner mindre rum.
 

Vanliga frågor

Att det går att flytta runt maskinen i olika rum samt att den är enkel att installera

Det går bra att installera en portabel AC i en lägenhet, men ska man däremot ha en fast AC så krävs en större installation vilket kommer ge en påverkan på bostaden och kräver oftast godkännande av bostadsrättsföreningen.

Då de flesta modellerna låter ganska mycket så kan det vara svårt för vissa att sova medans enheten är igång. Det gäller dels att kolla decibeltalet på enheten men också kolla om det finns ”silent mode”. Annars kan det vara en god idé att stänga sovrumsdörren och kyla ner rummet innan man ska gå och lägga sig.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 25

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *