Bästa Webbkameran – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Komplett, Computersalg, Billigteknik & Kjell & Company

Bästa Webbkameran 2024 - OGTeknik

Om du är på jakt efter en bra webbkamera så har du kommit helt rätt, i den här artikeln hjälper vi dig köpa rätt modell oavsett om du ska ha kameran till videomöten eller streaming.

 

I pandemins fotspår så har vi nog alla blivit mycket vanare vid att använda webbkamera till datorn, det kan vara allt ifrån jobbmöten till att kunna streama när man spelar datorspel. Det är ganska ovanligt att dagens stationära datorer inkluderar webbkamera och bärbara datorer tenderar att tyvärr ha en ganska dålig kvalité på deras inbyggda webbkameror. Därför kan det vara en mycket bra idé att investera i en bra extern webbkamera, speciellt om man sitter framför datorn ofta.

 

Men det är inte alltid helt enkelt att veta vilken modell man ska köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi hjälper dig att hitta en bra webbkamera. Vi kommer inleda med att berätta vilka egenskaper som är bra att känna till och ha koll på för att avslutningsvis presentera vår topplista till bästa webbkameran 2024 där vi pratar om modeller från bland annat Logitech, Microsoft och Plexgear.

Vår Topp 5 Webbkamera Bäst I Test

Logitech Brio Stream

1. Logitech Brio Stream

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Logitech C922 Pro Stream

2. Logitech C922 Pro Stream

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Microsoft Modern Webcam

3. Microsoft Modern Webcam

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Logitech C505

4. Logitech C505

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Plexgear Full HD-Webbkamera

5. Plexgear Full HD-Webbkamera

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad är en dator kamera

En dator kamera är helt enkelt en kamera som kan användas till olika ändamål som bland annat videosamtal eller när du vill prata med kollegor via populära mötesprogram som till exempel zoom, slack eller teams. Om man gillar att streama när man till exempel spelar datorspel så kan det också vara önskvärt med en kamera för att göra streamingen bättre.

 

Dagens bärbara datorer kommer ofta med en inbyggd webbkamera men flera av dessa har tyvärr en ganska dålig kvalité. Det är inte speciellt kul att få ett jobbmöte förstört för att webbkameran är dålig med en kass bild eller dåligt ljud.

Webbkamera bäst i test

Hur väljer man den bästa webbkameran?

Kvalitén skiljer sig ganska mycket mellan kamerorna, både när det kommer till hårdvara men även prislappen. Därför tycker vi att om man ska använda webbkameran till jobbmöten så behöver man inte gå för den fräsigaste utan det räcker faktiskt gott med en billig webbkamera. Medans om man istället gillar att streama så behövs det bättre kvalité och kan därför vara värt att investera i något vassare.

 

Men vilka egenskaper ska man kika efter i en webbkamera? Nedan listan vi några saker som kan vara bra att ha koll på och känna till :

Upplösning

En webbkameras upplösning mäts i pixlar (p) vilket är ett mått på detaljrikedom i bilden. Ju fler pixlar som modeller har, desto bättre bild kommer kameran att ge. De enklare av dagens modeller kommer ofta med 720p eller 1080p men mer exklusiva kameror kan ge pixlar i hela 4k UHD.

 

Vi tycker att ifall man vill ha videosamtal med kollegor eller kompisar så räcker det gott med 720p eller 1080p. Ska man däremot streama så bör man nog ha över 1080p.

FPS - Frames per second

Frames per second (FPS) eller bildhastighet som det ofta benämns på svenska, betyder hur många bilder som kameran tar per sekund. Det här innebär att om en kamera har en högre FPS så kommer bilden att bli mer rörlig och interaktiv vilket kommer ge en stor skillnad om man rör sig mycket framför bilden. Vi tycker givetvis att hög fps kommer bidra till en bättre video som i sin tur ger ett bättre kvalité. Vi känner nog alla till hur störande det kan vara med en seg kamera vilket kan ha negativa konsekvenser för mötet eller streamingen. Vi tycker att man bör som allra minst gå för en kamera med 30 fps, men gärna högre.

 

Med många modeller kan man även ställa ifall man vill ha 30 eller 60 fps beroende på ändamål men också hur bra internetanslutningen är.

Bästa webbkameran

Bild Synfält

När man letar efter en bra webbkamera så kommer man förmodligen att komma i kontakt med något som kallas för bildvinkelinställning följt av ett eller flera gradantal mellan ungefär 50 – 90°. Det här är alltså vinkeln som webbkameran fångar upp omgivningen. Som exempel så har en webbkamera med 90° synfält en bredare bild medans en kamera med 50° istället kommer att ha en något smalare bild. Det här innebär att om man bara är 1-2 personer som ska vara med på bild så fungerar en kamera som har närmare 50 graders bilduppfång medans om man ska ha kameran till fler personer eller ett konferensrum så kan det vara en god idé att kika på en kamera med ett större bilduppfång. 

 

Mer exklusiva modeller har i regel bredare synfält upp emot 90° vilket kan vara önskvärt, speciellt vid streaming men för videosamtal och möten så tycker vi att man klarar sig på 50-60° för att spara på plånboken. Mer avancerade modeller har dessutom valmöjligheten där man kan ställa in och välja mellan flera olika vinklar.

Ljud & Mikrofon

Att ljudet är bra går givetvis hand i hand med kvalitén. Dagens kameror kommer ofta med något som kallas för stereoljud, vilket innebär att det är 2 mikrofoner för att skapa ett bättre ljud uppfångning.

 

Vi tycker att kvalitén i mikrofonen spelar stor roll beroende på hur stort rum man sitter i. Om man sitter själv i ett mindre rum som ofta har en låg ljudvolym så kan man absolut gå för en billigare mikrofon, medans om man tänker använda webbkameran i ett större konferensrum där det ofta kan vara flera personer som ska prata så kan det vara en god idé att investera i ett dyrare modell som har flera mikrofoner och kan fånga upp ljudet bättre.

Koppling till datorn

Dagens modeller kommer ofta med en USB 2.0, 3.0 eller USB-C uppkoppling till datorn. Har man en Macbook behöver man ha en adapter till apple vilket kan vara bra att känna till. Vilket uppkoppling som kameran har brukar alltid stå i produktspecifikationen och det kan vara bra att ta en extra kik så man vet att kameran går att koppla in till sin dator.

Pris - Hitta en billig webbkamera

Som tidigare nämnt så finns det allt från dyra, exklusiva modeller till billiga webbkameror. Vi tycker att man kan gå för en billig webbkamera om man bara sporadiskt kommer att sitta i videomöten där prestanda eller kvalité på mikrofon inte spelar någon större roll. Sitter man däremot ofta i videomöten eller streamar så kan det vara en bra idé att gå för en mer exklusiv modell.

1. Logitech Brio Stream

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Om du är på jakt efter en riktigt vass och exklusiv webbkamera med många funktioner så kan vi rekommendera Logitech Brio Stream. Vi börjar med upplösningen där brio har stöd för 4K UHD med 30 fps, 1080p med 60 fps eller 720p med 90 fps vilket gör att man som användare kan välja mellan prestanda eller bildkvalité beroende på nätverksmiljö. Med RightLight 3 HDR så får man hjälp att ställa in rätt ljusförhållande i bilden oavsett om man sitter i ett mörkare rum eller i mer direkt solljus.
 
Vi finner flera fina tekniker och funktioner för att få en riktigt bra optik i kameran, som bland annat 5x digital zoom, autofokus samt en tre bildvinkelinställning på 65°, 78° och 90° vilket är klart bland de bästa valmöjligheterna på marknaden. Med medföljande mjukvara så kan man enkelt byta tema på bakgrunden för att till exempel skapa en scen för videomötet eller streamingen.
 
Om man bara kikar på prestanda, kvalité och funktioner så tycker vi att Logitech Brio Stream har det mesta men på bekostnad av en något högre prislapp. Vi tycker att den mest är avsedd för streaming men fungerar givetvis bra även för vanliga jobbmöten. Helt enkelt en bra webbkamera som vi tror passar för användare som vill ha det bästa och inte bryr sig så mycket om prislappen.

2. Logitech C922 Pro Stream

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Vi menar på att Logitech C922 Pro Stream är en välgjord webbkamera som kommer med både bra prestanda och funktioner utan att vara i den allra översta prisklassen, helt enkelt en prisvärd webbkamera.
 

Vi börjar med upplösningen där man kan välja 1080p HD i 30 fps eller 720p med 60 fps. Synfältet rymmer 78 grader vilket fungerar bra även om ni är 2 personer som vill rymmas framför kameran. Tack vare att kameran har 2 mikrofoner så bidrar det till ett bättre ljuduppfång och en bättre kvalité på ljudet. Med sin HD-ljuskorrigering så hjälper kameran till att finjustera ljusförhållandet beroende på om man sitter i ett ljusare eller mörkare rum. 

 
Till C922 medföljer en programvara som gör det enkelt att byta bakgrund på videon och tack vare den praktiska klämman så kan kameran fästat till exempel vid skärmen eller varför inte ansluta den till det medföljande bordsstativet.
 
Vi tycker att C922 är mycket värd pengarna då man får bra kvalité både när det kommer till bild och ljud. En bra webbkamera som passar främst för streaming men som vi även tycker passar bra för videomöten när man vill ha bra prestanda i kameran.

3. Microsoft Modern Webcam

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vi tycker att Microsoft Modern Webcam främst passar för videomöten utan att vara i den översta prisklassen. Den levererar en 1080p upplösning i 30 fps kombinerat med ett 78°-synfält vilket vi tycker är mycket bra för att få god prestanda och bild i videosamtal. Tack vare ”True Look” så hjälper kameran bland annat med autofokus, ansiktsretusch och en snabb ljusjustering. Praktisk och enkel anslutning tack vare sin USB-A ”plug and play” installation. Om man behöver täcka för kameran så finns ett praktiskt lock på ovansidan som enkelt går att stänga för att blockera bilden.

 

Vi tycker främst att den här prisvärda kameran passar för videomöten då den har det man behöver i förhållande till kvalité och funktioner samtidigt som den är enkel att installera.  Vill man istället ha en webbkamera för streaming tycker vi att man bör nog gå för en fräsigare modell.

4. Logitech C505

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vi tycker att Logitech C505 är en enklare webbkamera som passar främst för videomöten. Den kommer med en 720p upplösning i 30 fps vilket kanske inte är lika bra som de fräsigaste modellerna men som räcker gott för enklare möten. Synfältet är 60 grader vilket inte heller är bland de bästa men som även här räcker gott för videomöten. Om ni däremot är fler än 1-2 personer som ska vara med på bild så kan det vara svårt att få plats med alla ansikten i ett 60 gradigt synfält. Mikrofonen plockar upp ljud på 3 meters avstånd vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Den ansluts enkelt med sin USB-A kabel som är på 2 meter.

 

Vi tycker att C505 är en prisvärd webbkamera som vi tycker passar för användare som vill ha en bra webbkamera i en bra prisklass utan massa extra funktioner utan nöjer sig med den enklaste.

5. Plexgear Full HD-Webbkamera

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Om man bara vill hitta en riktigt billig webbkamera där kvalitén inte är speciellt viktig eller att man bara använder webbkameran någon enstaka gång så kan vi tipsa om denna modell från Plexgear. Den är lämpad för videomöten som till exempel, teams, zoom eller skype men vi skulle inte rekommendera den för streaming. Den har en upplösning i 1080p vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Den kommer även med en inbyggd mikrofon av den enklare kvalitén.

 

Om man är på jakt efter kvalité eller funktioner så är den här modellen kanske inte helt rätt utan den passar främst för användare som vill hitta en billig modell och klarar sig utan lullull. 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa webbkamera? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer och komponenter

Vanliga frågor om webbkameror

Vi tycker att 720p eller 1080p räcker gott för videomöten

FPS står för frames per second eller bildhastighet som det också kan benämnas. En webbkamera med hög FPS bidrar till en bättre och mer rörlig bild.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal Röster 9

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *