Väggfäste TV – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Komplett & Computersalg

Bästa Väggfäste TV 2024 - OGTeknik

Tycker du om att titta på tv? Men har du svårt att få det snyggt och stilrent i rummet? Tar Tv-bänken för stor plats och du skulle istället vilja hänga upp tv:n på väggen? Då rekommenderar vi att köpa ett väggfäste till din TV som en praktisk tv upphängning. Med ett bra tv väggfäste så kommer det frigöra mycket yta i rummet och du kan på egen hand anpassa både vart tv:n ska stå men också vad du vill ha för höjd på din tv.

 

Men det finns många olika tv väggfästen på marknaden och det kan finnas fasta, ställbara och vridbara modeller. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta det bästa tv väggfästet. Vi kommer inleda att berätta om olika modeller, samt vad som kan vara bra för dig att tänka på så att du gör rätt investering. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa väggfäste tv 2024 där vi förklarar varför modellen Vogels Wall 3245 hamnade överst på vår lista men också varför vi gillade modellerna Nikabe Väggfäste och Luxorparts Fullmotion.

Vår Topp 5 Bästa Väggfäste för TV

Vogels Wall 3245

1. Vogels Wall 3245

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Nikabe

2. Nikabe Väggfäste

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Luxorparts Fullmotion 43 90 1

3. Luxorparts Fullmotion 43 - 90"

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Luxorparts 32 - 55"​

4. Luxorparts 32 - 55"

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Luxorparts Tiltbart 37 - 80

5. Luxorparts Tiltbart 37 - 80"

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Vad är ett väggfäste till tv?

Vi måste såklart börja från början och förklara vad ett tv väggfäste är för något. Istället för att man ska behöva ställa tv:n på en möbel eller ett stativ så kan man istället hänga upp den på väggen. Det här ger många fördelar då vanliga tv-bänkar eller stativ kan ta mycket plats, så därför bidrar väggfästen till att frigöra yta i rummet men de gör det också att det blir lättare att anpassa vart man vill ha sin tv, speciellt i höjdled.

 

Men innan man köper något så bör man kontrollera om tv:n ens är möjlig att fästa på ett väggfäste. I regel är de flesta nya tv apparater konstruerade för att fästas på ett väggfäste men vi rekommenderar att alltid kolla en extra gång. Så hur vet man att ens tv kan hängas upp? Bakom tv så ska det finnas fyra gängade hål i kvadratisk eller rektangulär formation (2 x 2) som används för att fästa tv:n i väggfästet.

Bästa TV Väggfäste

VESA storlek tv

När man kikar efter olika väggfästen till tv så kommer man garanterat att komma i kontakt med begreppet VESA storlek. VESA är en förkortning av Video Electronics Standards Association vilket är måtten på de 4 skruvhålen som sitter på baksidan av tv:n. VESA anges i milimeter som mäter avståndet mellan skruvhålen både horisontellt och vertikalt. För att underlätta så används VESA mått av de flesta tillverkarna för att göra det enklare användare att hitta rätt fäste.

 

VESA standarden kommer i 8 olika storlekar som är : 75×75, 100×100, 100×200, 200×200, 400×200, 400×400, 600×400, 800×400 mm. Det horisontella måttet anges först följt av det vertikala. Vilken VESA standard tv:n har brukar ofta stå med i manualen eller produktspecifikationen, men går det inte att finna ut så går det alltid bra att manuellt mäta avståndet mellan skruvhålen.

 

Olika typer av tv väggfäste

Det finns olika typer av väggfästen för tv apparater. De vanligaste varianterna är fasta-, vridbara- och tiltbara väggfästen. 

Fasta Väggfästen TV

Ett fast tv väggfäste har inga rörliga delar vilket innebär att fästet inte går att vrida eller tilta utan tv:n står där den gör på fästet. Fördelen med dessa modeller är dels att de är billiga men också att de är något mer stabila men framförallt så är själva anordningen mindre till bredden från väggen vilket bidrar till att ett fast tv väggfäste skapar ett mycket litet väggavstånd.

Vridbara Väggfesten TV

Vridbara väggfästen har fördelen att man kan vrida tv:n beroende på vart man sitter i rummet. Det här har också fördelen att man enkelt kan fälla ut armen och kolla på baksidan av sin tv ifall man behöver komma åt kablar eller liknande. Om man kikar efter ett vridbart väggfäste rekommenderar vi att man tar en extra kik för fästets maxvikt då dessa typer av väggfästen tenderar att inte klara av de allra största tv apparaterna.

Tiltbara Väggfästen TV

Att kunna tilta tv:n kan vara önskvärt speciellt i sovrummen när man ligger i sängen tittar, så vill man ofta kunna tilta tv:n nedåt något för att få en optimal bildkvalité. Dessutom kan det vara önskvärt att kunna tilta en tv ifall man vill bli av med oönskade reflektioner. Fördelen med en sån här modell är att om man behöver komma åt kablarna bakom tv apparaten så kan man enkelt tilta upp fästet för att komma åt bakom tv:n.

Väggfästen TV

Hur högt ska tv apparaten sitta?

Självklart vill man få en sån optimal bild som möjligt emot tv:n och för att få en så bra vinkel som möjligt så rekommenderar vi att man placerar tv:n 1/3 ovanför ögonhöjd och 2/3 under ögonhöjd. Ett bra tips innan man skruvar upp fästet är att sätta sig ner i soffan, fotöljen eller där man har tänkt att använda sin tv för att sedan tejpa upp där hålen ska sitta. Jämför sedan och stäm av att ungefär större delen av tv apparaten ska sitta under ögonhöjd (2/3).

Hur fäster man tv apparaten på väggen?

Hur man ska montera väggfästet står oftast i manualen. Vi rekommenderar att vara noggrann att mäta ut skruvhålen innan man börjar att borra. Om man ska borra i betongvägg så behövs en slaggborr för att borra hål till pluggarna. Om man är osäker kring rätt storlek på borren så börja hellre med en mindre borr till en början för att minska risken att hålet blir för stort.

Prisklass

Ett väggfäste för tv apparaten menar vi på är en relativt billig produkt där det finns både exklusiva och enkla modeller. Vi rekommenderar att sätta en budget och hur mycket man är villig att lägga på ett fäste. Oftast är de fasta väggfästena billigare medans vrid- och tiltbara modeller kan gå upp något i prisklass.

Bästa väggfäste TV

Kablar

När man hänger upp sin tv på ett fäste så finns såklart risken att kablarna till tv apparaten kommer att synas. Men det finns billiga kabelkanaler att köpa som enkelt kan maskera kablarna och smälta in bra emot väggen och rummet. Kabelkanaler kan komma i flera färger för att kamouflera sig emot väggen men de går såklart att måla om man verkligen vill dölja kabelkanalen.

 

När man fäller ut de vridbara väggfästena så finns alltid risken att tv kablar kan hänga ned ifrån fästet, men de flesta modeller är tilltänkta med anordningar som gör att kablarna stannar kvar i fästet.

Checklista väggfäste tv

När man ska investera i ett väggfäste till sin tv apparat så är det vissa saker som kan vara bra att känna till, därför har vi nedan gjort en enkel checklista på vad vi tycker är viktigt för att köpa det bästa väggfästet till tv apparaten.

1. Vogels Wall 3245

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter det allra bästa när det kommer till vägfästen för tv? Då rekommenderar vi Vogels Wall 3245 som en välgjort och kraftfullt väggfäste. Modell 3245 är mellanmodellen i Vogels Wall produktserie och är därför anpassad för tv apparater i storlekarna 32-55″ där maxbelastningen ligger på 20 kg. Den här modellen passar för samtliga VESA storlekar från 100x100mm upp till 400x400mm. Väggfästets avstånd från väggen börjar på låga 5 cm och kan sträckas ut till hela 54 cm vilket skvallrar om en kompakt och flexibel konstruktion.
 
Vogels Wall 3245 går att vrida 180 grader vilket gör så att tv:n kan stå i många olika rum och att fästet är enkelt att justera beroende på var i rummet man befinner sig och vill titta på sin tv. Dessutom går det att tilta tv:n 20 grader dels för att undvika reflektioner som kan uppstå men som också passar som ett bra fäste att ha i sovrummet när man ligger ner och vanligtvis vill kunna tilta tv:n.
 
Vi tycker att det här är en mycket välgjort och lätthanterlig modell som bidrar till att man enkelt kan vinkla och titla tv:n. Vi tror att den här modellen passar för användare som vill ha en bra smidighet och möjligheten att kunna titta på sin tv från många olika ställen i rummet som till exempel köket eller i sovrummet där tilt funktionen är mycket uppskattad.

2. Nikabe Väggfäste

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : På en fin andraplats finner vi Nikade Väggfäste som är anpassat för tv apparater mellan 37 – 80 tum där måttet på fästet är 52 x 64 x 43,7 cm . Det här är en mycket kraftfull konstruktion som tål en vikt upp emot 45 kg. Den är anpassad för följande VESA standarder : 200×200, 300×300, 400×200, 400×400, 600×400.
 
Nikabe väggfäste kan vridas i 120° vilket bidrar till att tv:n kan stå i många olika typer av rum. Dessutom går den att tilta både 5° upp och 10° ner dels för att motverka reflektioner som kan uppstå emot tv:n men just tilt ned funktionen är mycket önskvärd speciellt i sovrum ifall man vill titta på TV och ligga ner i sängen samtidigt.
 
Fästet sticker ut 8 cm i infällt läge och kan dras ut till maximala 52 cm. Dessutom ingår kabelklammrar vilket bidrar till att enkelt dra kablarna både snyggt men också säkert. Vi tror att den här modellen passar för hushåll där man vill ha möjligheten att vrida tv:n upp emot 120° som till exempel i ett kök med en öppen planlösning.
 
Tack vare sin tilt funktion tror vi även att det passar att ha detta fäste i sovrummet. Det som skiljer denna modell från vår vinnare ovan så är både tilt- och vridfunktionen är något mindre men det bidrar också till ett billigare pris i den här modellen. Därför tror vi också att denna modell passar till användare som vill hitta ett tv väggfäste i medel prisklassen.

3. Luxorparts Fullmotion 43 - 90"

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Luxorparts Fullmotion är ett vägfäste som är anpassat för större tv apparater mellan 43 till hela 90 tum där den kraftfulla stålkonstruktionen klarar av en maxvikt på hela 60 kg vilket är mycket högt. Den här modellen är anpassad för följande VESA storlekar : 300×200, 300×300, 400×200, 400×300, 400×400, 600×400, 800×400. Fästet sticker ut 7.7 cm i infällt läge och ut till 42,8 cm i max utfällt läge vilket är ett något lägre värde än sina konkurrenter i topplistan ovan.

 

Övriga funktioner i detta väggfäste är vridfunktionen på ± 60° vilket vi tycker är bra och bidrar till att det här fästet kan passa för flera olika typer av rum. Dessutom är den tiltbar 3° uppåt och 15° nedåt dels för att undvika reflektioner men också för att vara ett bra fäste att ha i sovrummen när man vill ha möjligheten att tilta ner tv när man ligger i sängen och vill titta på sitt favoritprogram eller film. Dessutom har den här modellen praktiska hållare för kablar så att de inte hänger rakt ned om man vill dra ut tv:n.

 

Vi tror att den här modellen passar för användare som vill ha ett mycket bra och kraftfullt tv väggfäste, speciellt om man har en större tv då den här modellen klarar av hela 60 kg.

4. Luxorparts 32 - 55"

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Vi kan varmt rekommendera denna modell från Luxorparts ifall man är ute efter ett billigt och prisvärt väggfäste som ändå kommer i en mycket robust konstruktion. Den här modellen är anpassad för tv apparater mellan 32 – 55 tum där maxbelastningen ligger på hela 50 kg vilket vi tycker är bra i den här prisklassen. Måtten är 48 x 43 cm med en vikt på 4.2 kg där fästet sticker ut låga 6 cm i infällt läge och 47,3 cm i max utfällt läge.

 

Trots prisklassen så går den här modellen att vrida hela 180°och tilta 20° vilket är egenskaper som man oftast får i de finare modellerna. Det som kan vara bra att hålla koll på är att denna modell enbart är anpassad för VESA storlekarna 200 x 200 och 400 x 400 så vi rekommendera att ta en extra kik på VESA måtten i sin tilltänkta tv till detta väggfäste.

 

Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill hitta ett prisvärt och billigt väggfäste som klarar av att vrida 180°och tilta 20° men som också sticker ut ganska lite i infällt läge.

5. Luxorparts Tiltbart 37 - 80"

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Om du är på jakt efter ett billigt och enklare väggfäste som bara går att tilta så rekommenderar vi denna modell från Luxorparts. Det här är en simplare modell men som ändå passar för tv storlekar mellan 37 – 80 tum som klarar upp till 50 kg vilket vi tycker ändå ger en fingervisning om en robust konstruktion. Den är anpassad för att klara av samtliga VESA storlekar från 200 x 200 upp till hela 800 x 400 mm och den bygger 4 cm från väggen.

 

Den här modellen går inte att vrida men däremot går det bra att tilta upp till 12° som gör att vi tycker att det här väggfästet passar bäst till sovrummet där man vill kunna tilta tv:n när man ligger i sängen. Vi tror att den här modellen passar för användare som vill hitta en enkelt och billigt tiltbart väggfäste som inte är intresserad av att kunna vrida tv apparaten.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa tv väggfästet? Läs gärna fler av våra artiklar om tv, ljud & bild

Vanliga frågor om tv väggfästen

Det är rekommenderat att ögonhöjden är strax ovanför mitten på tv skärmen. Ungefär 1/3 från toppen.

Dagens TV:apparater kommer med olika VESA storlekar vilket är mått mellan skruvhålen på baksidan av tv:n.

Tv väggfästen är kategoriserade i storlekar enligt vesa standarden så man vet vilket väggfäste som skulle passa till ens TV.

Exempel på VESA storlekar kan vara 75 x 75 eller 400 x 200 mm.

De vanligaste 3 är fasta, tiltbara eller ett vridbart tv väggfäste.

Exklusiva modeller kan även ha kombinationen av vridbart och tiltbart.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 12

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *