Bästa Gamingratt 2024 – Bäst I Test | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Komplett, CDON, Computersalg & Kjell & Company

Gamingratt 2024 - OGTeknik

Är du på jakt efter en ny gamingratt till PC,PS4, PS5 eller Xbox? Då har du kommit helt rätt. En spelratt är ett perfekt verktyg för att få en mer realistisk spelupplevelse på allt från racingspel till simulatorer. Men det finns en hel djungel mellan olika modeller på marknaden och det är kanske inte helt lätt att veta vilken spelratt som man ska köpa. Därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättning att hjälpa dig hitta en riktigt bra gaming ratt till pc, xbox eller playstation.

 

Vi kommer inleda med att förklara vad en gamingratt är och vilka fördelar det har. Därefter kommer vi att gå igenom vad som kan vara bra att tänka på så man köper en modell som kan passa beroende på om man använder Xbox, PS eller PC. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gamingratten 2024 där vi bland annat pratar om modeller från Logitech och Thrustmaster.

Vår Topp 5 Bästa Gamingratten PC, Xbox & PS4

Logitech G29

1. Logitech G 29 - PC, PS4 & PS5

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Logitech G920

2. Logitech G920 - Xbox One & PC

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Thrustmaster T-248

3. Thrustmaster T-248 - PS4, PS5 & PC (XBOX)

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Thrustmaster T-GT II

4. Thrustmaster T-GT II - PC, PS 4 & PS 5

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

NITHO Gamingratt Drive Pro V16

5. NITHO Gamingratt Drive Pro V16 - PC , PS4, Xbox

4.1/5

Betyg 4.1 av 5

Vad är en spelratt

Om man är intresserad av racingspel, simulatorer eller andra typer av bilspel så är det i stort sett ett måste att använda en spelratt. Det ger en mycket bättre och mer realistisk upplevelse som garanterad kommer ge mer glädje till spelet. 

Bästa gamingratten

Hur hittar man bästa ratten till pc, ps4,5 och xbox?

När man ska hitta en riktigt bra ratt för gaming så finns det en del saker som kan vara bra att ha i åtanke, speciellt om man ska köpa en gamingratt för första gången. Det kan redan nu vara en bra idé att redogöra för sig själv hur ambitiös man vill vara i sitt köp och hur mycket bilspel man har kört sedan innan då prisklasserna varierar mycket mellan exklusiva modeller jämfört med en billig gamingratt. Nedan har vi listat några andra viktiga egenskaper som kan vara bra att känna till :

Kompatibilitet

Först och främst så måste gaming ratten vara kompatibel med din konsol då vissa modeller enbart fungerar för till exempel PC medans andra bara fungerar för Xbox eller Playstation. De flesta av dagens modeller fungerar för både PC och PS eller PC och Xbox. Det brukar vara väldigt tydligt i produktbeskrivningen vilken konsol som modellen är kompatibel med.

Logitech G920

Grader på vridningen

En bilratt för gaming kan vanligtvis vridas allt från 240 upp till 1080 grader där ett helt varv motsvarar 360 grader. Ofta är det mer exklusiva modeller som går över 360 grader och de ger ofta en bättre och mer realistisk spelupplevelse.

Force Feedback

Till i stort sätt alla bilrattar för gaming så tillkommer nån form av force feedback vilket är ett inbyggd motor som skapar vibrationer och motstånd i ratten vilket skapar en mycket mer verklighetstrogen upplevelse. När det kommer till force feedback i gamingrattar så finns det en ett par olika varianter av feedback som kan vara bra att känna till.

 

Direct Drive – Det här är den mer exklusiva varianten där motorn sitter direkt på ratten vilket skapar den bästa precisionen och känslan.

 

Gear drive – En billigare modell där feedback simuleras med hjälp av kugghjul mellan motor och ratt.

 

Belt drive – Här använder man en rem mellan motor och ratt istället för kugghjul vilket skapar en något bättre känsla jämfört med bara gear drive.

Material och känsla

Självklart vill man att ratten och pedalerna ska efterlikna riktig bilkörning så mycket som möjligt. Därför vill man såklart att materialvalet ska vara så bra som möjligt. Därför kan det vara en god idé att välja ett bra material i sin spelratt. Att ratten är i läder är att föredra och kommer oftast i de mer exklusiva modellerna medans tyg, plast eller gummi tillhör de billigare spelrattarna.

Gaming ratt Bäst I Test

Ratt och Pedaler PC, PS4, PS5 & Xbox

Det kan såklart vara önskvärt att pedaler ingår i köpet och oftast gör det de. Men i vissa enstaka fall så säljs bara själva ratten vilket kan vara bra att ha koll på och det står oftast i produktbeskrivningen vad som ingår eller ej.

 

I enkla uppsättningar så brukar det ofta bara finnas 2 pedaler, en för gas och en för broms. Men i mer exklusiva modeller så finns det även en kopplings pedal.

 

Vi rekommenderar att pedalen ska vara i metall hellre än plast då det bidrar till en härligare känsla men som även bidrar till en bättre hållbarhet och livslängd. Vi tycker givetvis att en kopplingspedal bidrar till en bättre upplevelse och är något som vi rekommenderar. Har man däremot en begränsad budget eller vill testa på en gamingratt för första gången så är det inte ett måste.

1. Logitech G 29 - Ratt och Pedaler PS4, PS5 & PC

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Vill du hitta en riktigt bra gaming ratt för playstation och PC som kommer i bra materialval med många funktioner utan att vara i den allra översta prisklassen? Då kan vi tipsa om Logitech G29 som är en spelratt kompatibel med PS3, PS4 , PS5 och PC.
 
Vi börjar med ratten som är klädd i handsytt läder där ratten i sig har hela 900 grader på vridningen. Här finner vi många knappar, funktioner och snygga LED-indikatorer som nuvarande växel och varvräknare. Tack vare de halvautomatiska rattväxlarna så får man en god precisionsväxling vilket kan vara önskvärt på blixtsnabba raksträckor eller i hårnålskurvor.
 
Skruvdreven i ratten är baserade på skruvdrev som vi finner i riktiga växellådor vilket minskar vibrationer och oljud samtidigt som de bidrar till en mer realistisk upplevelse. Dessutom återfinns playstation kontrollen i själva ratten. Dimensionerna för ratten är 27 x 26 x 27,8 cm med en vikt på 2,25 kg.
 
Tittar vi sedan på pedalerna i G29 så hittar vi gas-, broms- och kopplingspedaler som är klädda i rostfritt borstat stål vilket skapar en härlig och mer verklighetstrogen känsla. Bromspedalen är dessutom icke-linjär som innebär att den ger olika mycket motstånd beroende på hur hårt man trycker ner den vilket ger en härligare känsla. Givetvis är pedalerna justerbara och de står stabilt tack vare sina gummifötter undertill. Dimensionerna för pedalerna är 17 x 43 x 31 cm med en vikt på 3,1 kg.
 
Kollar vi sedan på force feedback så har Logitech G29 utrustats med dubbla motorer för att simulera en mer realistisk upplevelse när det kommer till allt från däckglidning eller terrängbyte.
 
Vi tycker att det här är en mycket bra gamingratt som kommer i hög kvalité med många realistiska funktioner som kommer höja spelupplevelsen. Det som vi verkligen gillar med G29 är att den inte hamnar i den översta prisklassen där vi menar på att man får mycket gamingratt för pengarna. Vi tycker att den här modellen passar alla typer av användare oavsett om man är nybörjare eller har hållt på med bil- och racingspel ett tag.

 

2. Logitech G920 - Ratt och Pedaler Xbox One & PC

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Logitech G920 är i stort sett identisk med modellen ovan G29 med skillnaden att den här modellen är kompatibel med xbox istället för playstation och har därför en xbox kontroll.
 
Vi börjar med ratten som är klädd i handsytt läder där ratten i sig har hela 900 grader på vridningen. Här finner vi många knappar, funktioner och snygga LED-indikatorer som nuvarande växel och varvräknare. Tack vare de halvautomatiska rattväxlarna så får man en god precisionsväxling vilket kan vara önskvärt på blixtsnabba raksträckor eller i hårnålskurvor.
 
Skruvdreven i ratten är baserade på skruvdrev som vi finner i riktiga växellådor vilket minskar vibrationer och oljud samtidigt som de bidrar till en mer realistisk upplevelse. Dessutom återfinns playstation kontrollen i själva ratten. Dimensionerna för ratten är 27 x 26 x 27,8 cm med en vikt på 2,25 kg.
 
Tittar vi sedan på pedalerna i G920 så hittar vi gas-, broms- och kopplingspedaler som är klädda i rostfritt borstat stål vilket skapar en härlig och mer verklighetstrogen känsla. Bromspedalen är dessutom icke-linjär som innebär att den ger olika mycket motstånd beroende på hur hårt man trycker ner den vilket ger en härligare känsla. Givetvis är pedalerna justerbara och de står stabilt tack vare sina gummifötter undertill. Dimensionerna för pedalerna är 17 x 43 x 31 cm med en vikt på 3,1 kg.
 
Kollar vi sedan på force feedback så har Logitech G 920 utrustats med dubbla motorer för att simulera en mer realistisk upplevelse när det kommer till allt från däckglidning eller terrängbyte.
 
Vi tycker att det här är en mycket bra gamingratt som kommer i hög kvalité med många realistiska funktioner som kommer höja spelupplevelsen. Det som vi verkligen gillar med G920 är att den inte hamnar i den översta prisklassen där vi menar på att man får mycket gamingratt för pengarna. Vi tycker att den här modellen passar alla typer av användare oavsett om man är nybörjare eller har hållt på med bil- och racingspel ett tag.
 

3. Thrustmaster T-248 - Pedaler & Spel ratt PS4, PS5 & PC

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin tredjeplats hittar vi Thrustmaster T-248 som är en spelratt för PS4, PS5 och PC. Den här modellen finns även för xbox – Klicka här.

 

Vi börjar med ratten som är klädd i högkvalitativt läder som bidrar till en härlig känsla. Ratten har många praktiska och stilrena knappar där det även inkluderas en inbyggd skärm med 20 olika visningslägen som bland annat hastighet, position, varvtal med mera. Växelpaddarna är i metall vilket också bidrar till en mer realistisk och lyxig upplevelse.

 

Kikar vi sedan på pedalerna så kommer samtliga i metall och givetvis inkluderas även en kopplingspedal. Bromsen har 4 tydliga trycklägen för att optimera bromsningen beroende på konfiguration och spelinställning.

 

Något som vi verkligen gillar med den här modellen är de tre förinställda lägena för force feedback.

 

Läge 1 – är ett linjär inställning där föraren får 100% återkoppling i förhållande till spelet, ett slags allround läge.

 

Läge 2 – Något mer intensivt motstånd som inte bara ger ett högre motstånd utan även mer vibrationer vilket ökar känslan framförallt i sladden och därför passar det här läget bra för drifting eller racing.

 

Läge 3 – Förstärkt feedback där användaren får en bättre känsla för de små detaljerna eller racingeffekten ute på banan som till exempel att man kör ut på kanten eller slirar utanför banan.

 

Vi skulle säga att det här är en bra allround spelratt där man får snäppet högre kvalité och funktioner men på bekostnad av en något högre prisklass. Vi tycker att den här ratten passar främst för användare som söker hög känsla men som också vill ta nästa kliv från nybörjar gamingrattar.

4. Thrustmaster T-GT II - PC, PS5 & PS4 Ratt & Pedaler

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Om priset inte spelar någon roll och du vill hitta det allra bästa när det kommer till gaming ratt för pc , ps4 och ps5 så kan vi varmt rekommendera Thrustmaster T-GT II. Det här är en modell som vi menar på är extremt välgjord där det kryllar av smarta tekniker och finesser för att få en mycket realistisk körupplevelse.

 

Ratten är i läder och kommer med bland annat hela 25 åtgärdsknappar, inbyggd fläkt, H.E.A.R.T. Magnetisk accurate-teknlogogi, upp till 1080 graders hjulrotation och LED-indikator. Pedalerna är givetvis i metall där de går att justera både i höjdled och avstånd som dessutom kommer med ett progressivt motstånd för bromspedalen för att skapa en mycket realistisk upplevelse.

 

Ratten drivs av nästa generations bortlösa motor på hela 40 W som ger ett högt vridmomentkapacitet och kraftåterkoppling. Med sin Real Time Force Feedback så får användaren en direkt 100% linjär respons. Andra förstklassiga teknologier och finesser är bland annat : T-AEC-Q, T-DCC, T-RTF, T-LIN, T40-VE, T-DFB, T-F.O.C., T-M.C.E. och T-TURBO. Det går att läsa mer om dessa teknologier hos återförsäljaren.

 

Om man vill öka upplevelsen ytterligare så kan vi även rekommendera att separat köpa till växelspaken : Thrustmaster TH8A Shifter och handbromsen : Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod+

 

Det här är helt klart en gamingratt för den ambitiösa och seriösa användaren som vill ha det allra bästa på bekostnad av att den kommer i en högre prisklass vilket drar ner betyget något. Om man är nybörjare och inte bryr sig om prislappen så tycker vi att man absolut kan använda den här modellen men vi tycker att den lönar sig mer till användare som har hållit på med bil- och racingspel ett tag.

 

5. NITHO Gamingratt Drive Pro V16 - Gaming Ratt till PC, Xbox & PS3 & PS4

4.1/5

Betyg 4.1 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig spelratt och pedaler som kommer med de viktigaste funktionerna men som samtidigt är i den lägre prisklassen? Då kan vi tipsa om Nitho Gamingratt Drive Pro V16. Det här är en enklare modell som är kompatibel med Playstation 4, 3,  Xbox Series X/S, Xbox One och PC.

 

Ratten har en gummigreppbeläggning, dubbla paddlar där man kan ställa in gas/broms eller växling samt tangentmapping där man kan tilldela och justera funktionerna på alla knappar och paddlar vilket gör att man som användare verkligen kan skräddarsy funktionerna i sin gaming ratt. Pedalerna kommer med gas och fjäderbelastad broms som står stabilt tack vare sugkopparna undertill. Tyvärr så saknar vi en kopplingspedal men ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen.

 

Vi tycker att det här är en bra och billig modell som passar perfekt för nybörjare eller om man har en begränsad budget.

 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa gamingratten? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & komponenter

Vanliga frågor

Oftast säljs både ratt och pedaler i ett och samma paket

Priset varierar såklart med kvalitén men för en billig och enkel modell så får man nog ändå räkna med en dryg tusenlapp. Exklusiva modeller med avancerade tekniker och funktioner kan gå upp emot tiotusen kronor.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 14

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *