Bästa Gaming Laptop – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Komplett & Shark Gaming

Bästa Gaming Laptop 2023 - OGTeknik.se

Är du på jakt efter bästa bärbara speldatorn? Idag kan det vara svårt att veta vilken typ av gaming laptop man ska köpa då det finns en hel uppsjö av dem. Det finns flera saker att tänka på när man ska köpa en ny gaming laptop speciellt när det kommer till vilken hårdvara som modellen innehåller. Det gäller att ha en bra processor, ett bra grafikkort och en snabb och följsam skärm.

 

Därför har vi valt att skapa den här artikeln där vi har tagit fram några av de viktigaste delarna att känna till när man letar efter en ny bärbar speldator. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa gaming laptop 2023 där vi bland annat pratar om modeller från ASUS, MSI och Acer.

Vår Topp 5 Bästa Bärbara Speldatorn 2023

1. MSI Vector GP76 12UGS-061NEU

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. MSI Katana GF66 12UD-404NEU

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. Acer Nitro 5

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

4. ASUS TUF Gaming F15 FX506LH

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

5. ASUS ROG Zephyrus G14 GA401QE

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Vad ska man tänka på när man köper en bärbar speldator?

Det första som vi tycker är bra att tänka när man ska hitta en bra bärbar speldator, är vilken budget man har och vilken typ av prisklass som man tror att man kommer att ligga på, på så sätt kan man minska lite av det stora utbudet som finns där ute. Därefter är det en massa fram och tillbaks för att jämföra olika märken, innehåll och designer.

 

Två bärbara speldatorer av olika märken kan ha väldigt lika innehåll, där det möjligtvis endast skiljer i vem som tillverkat grafikkortet eller vem som står för kylningen. Det kan vara bra att läsa på lite om de olika märken som finns inom spel laptop världen för att ta reda på vilka tillverkare som är bra på vad och välja efter de preferenser som passar för en själv. Nedan har vi listat vad vi tycker är viktigt att kika på när det kommer till bärbar speldator.

Skärmen i en spel laptop

Vi tycker att det första man kan tänka på när det kommer till en gaming laptop är själva storleken på skärmen. Den vanligaste storleken på en spel laptop är 15,6 tum men det finns både mindre skärmar som är 13,3 eller 14 tum, samt även större skärmar som är 17,3 tum. Det finns även olika typer av upplösningar på en skärm. Upplösningen talar egentligen om hur många pixlar skärmen har på bredden och på höjden och ju mer pixlar desto skarpare och tydligare bild.

 

Det största utbudet av spel laptops har idag full HD det vill säga 1920 x 1080p, Men om man går upp i prisklass så kan man även hitta Quad HD/2K (2560 x 1440p) samt 4K (3840 x 2160p). Är det så att ute efter en bärbar gaming dator för att spela FPS spel så kommer uppdateringsfrekvensen att vara en viktig del att titta på. 

 

En högre uppdateringsfrekvens innebär en mer följsam och mjuk bildrörelse. Uppdateringsfrekvensen mäts i Hertz (Hz). 144Hz är att föredra, det finns självklart både lägre och högre. Väljer man att gå under 120Hz så blir laptoppen vanligtvis lite billigare men det kommer att påverka spelupplevelsen negativt, väljer man däremot att gå över 144Hz så kommer laptoppen att stiga i pris, men det kommer även att öka och förbättra spelupplevelsen på ett positivt sätt och ögonen kommer att tacka dig.

laptop2 scaled 1

Processor

Processorn är en av de viktigaste delarna i datorn, det är den som bestämmer hur snabbt datorn kan arbeta. En viktig del att kolla på här är klockfrekvensen (GHz) ju högre klockfrekvens ju snabbare kan en dator arbeta. Att ha en snabbt arbetande dator är väldigt viktigt då dagens spel kan kräva ganska mycket processorkraft.

 

I dagsläget finns det 2 tillverkare av processorer den ena tillverkaren heter INTEL och den andra tillverkaren heter AMD. Dessa tillverkare har en mängd olika processorer i olika prisklasser och en vanlig faktor är att ju högre siffra i namnet på processorn, ju bättre brukar processorn vara. Intels processorer kallas vanligtvis i3, i5, i7 och i9. Där är då i9 den starkaste processorn.

 

AMDs processorer heter Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9. Här är då Ryzen 9 AMDs starkaste processor. Vår rekommendation här är att inte försöka gå under Intels i5 processorer eller AMDs Ryzen 5 processorer. Väljer man till exempel Intel i3 eller Ryzen 3 finns det en risk att ens gaming laptop inte klarar av de nyare spelen, det betyder också att den gaming laptop man köper kommer att ha en kortare livslängd då spelen blir mer krävande för varje år som går.

Grafikkort i en bärbar dator gaming

Grafikkort är också en av de viktigare delarna i en bärbar dator för gaming, det är just grafikkortet som bestämmer vilken grafik som datorn kommer att klara av. Ju bättre grafik ju bättre spelupplevelse. En viktig sak som vi tycker att man ska tänka på är att se till att grafikkortet är separerat från processorn det vill säga att det inte är integrerat utan att det är ett separat grafikkort.

 

Att ha ett integrerat grafikkort är vanligt i datorer för vardagsbruk men är verkligen inte att rekommendera i en gaming laptop. Har man ett integrerat grafikkort så är det väldigt svårt att klara av att spela på den, laptoppen kan i princip bara klara av dom enklaste och minst krävande spelen då. Så försök att kolla efter ett grafikkort som inte är integrerat i den gaming laptop som man kikar på.

 

De vanligaste grafikkorten heter nVIDIA, här finns det lite olika nivåer och prisklasser. De lite billigare grafikkorten heter idag GTX 1650 och GTX 1660. Dessa grafikkort klarar av de flesta spelen men med en lite lägre inställning på grafiken samt en lägre FPS. Grafikkorten från nVIDIA som ligger i den högre prisklassen kallas idag för RTX 3060, RTX 3070 och RTX 3080. Dessa grafikkort gör det möjligt att maxa grafiken i dom nyaste spelet och tar din spelupplevelse till nya höjder.

laptop 1 1

RAM-minne

RAM-minnet är datorns så kallade arbetsminne och ju mer RAM-minne datorn har ju mer processer klarar datorn av att hantera samtidigt. En dator har vanligtvis 8 GB eller 16 GB RAM-minne, Men det finns både mer samt mindre RAM-minne i vissa datorer. Vi tycker att man ska sikta på minst 8 GB, men ju högre RAM-minne desto bättre.

 

Vissa gaming laptops har även möjlighet att addera eller byta ut RAM-minnen. Så om man köper sig en laptop för gaming där man tycker att RAM-minnet kanske är för litet så är det inte en dum idé att addera mer. Om man vill köpa sig en gaming laptop i den lägre prisklassen där RAM-minnet inte är lika stort kan det vara bra att kolla upp möjligheten att byta ut delar i just den datorn man bestämmer sig för. Det finns vissa laptops där det inte går byta ut delar.

Lagringsminne – SSD och HDD

Minne är en viktig del av en dator, hur stort minne som datorn har avgör hur mycket spel, musik och bilder som får plats på datorn. Idag finns det 2 typer av lagringsminne den ena kallas SSD och den andra HDD. SSD är den nyare varianten av lagringsminne och denna är flera gånger snabbare än en HDD. En SSD är även mindre ömtålig än vad en HDD är, men ligger vanligtvis i en lite högre prisklass. Vi menar på att det är mycket värt att betala mer för att få en SSD istället för en HDD då det är en stor märkbar skillnad inom hastigheten mellan dessa två.

 

Lagringsminnet i gaming laptops kommer i olika storlekar, allt från 128GB till 1000 GB / 1 TB är de vanliga. Det finns även ännu större diskar. Här rekommenderar vi att minst välja 512GB. Ju större lagringsminne ju mer spel och program kan man ha installerat på sin laptop samtidigt. Även lagringsminnet brukar vara utbytbart i en gaming laptop, så har man köpt en dator där man tycker att lagringsminnet blev för litet så brukar möjligheten finnas att byta ut till ett större lagringsminne.

 

Om man vet vilka spel man spelar eller kommer att spela så kan det därför vara klokt att kika på hur mycket plats lagrinsminne som spelet eller spelen kommer att ta. Vi rekommenderar att inte ligga precis på gränsen utan att ha minne över då både operativ system och andra vitala program på datorn tar mer plats än man tror.

Batteritid

Om man har tänkt att man mest kommer att spela på sin gaming laptop så är det en fördel att kunna hålla datorn inkopplad med strömkabeln då detta ökar datorns prestanda, det vill säga att man minimerar lagg och FPS dropp. Är det så att man kommer att vara på språng eller använda datorn där det inte finns ett strömuttag så kan det vara viktigt att kolla på vilken gaming laptop som har en bra batteritid. När det gäller laptops för gaming så brukar batteritiden ligga mellan 7 till 12 timmar, där en billigare gaming laptop vanligtvis har en kortare batteritid.

laptop 2 1

Kylning och ljud

En gaming laptop är byggd i ett mindre chassi än en stationär dator är, detta medför att det är svårare att kyla datorn, därför är det viktigt att just den gaming laptop som man är intresserad av har en bra kylning. Detta för att minska påfrestningen på processorn och andra komponenter. Annat att tänka på är att man vill att kylningssystemet ska vara så tyst som möjligt så att datorn inte för en massa oväsen.

 

Generellt så gäller samma här, ju högre prisklass din gaming dator ligger på desto bättre kylning. De flesta nya laptops för gaming kommer ofta med mordern och bra kylning som även innehar en bra ljudnivå så vi tycker inte att man ska kolla allt för mycket på just dessa parametrar utan att det är bättre att fokusera på de komponenterna vi nämnt ovan.

1. MSI Vector GP76 12UGS-061NEU - Bästa Laptop Gaming

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter den bästa laptop för gaming? Då vill vi tipsa om MSI Vector GP76. Vi börjar med den kraftfulla 12e generationens 14 kärniga Intel Core i7 processor med en klockfrekvens på 2,3 GHz som ger en kraftfull prestanda även för mer krävande spel. Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 3070 Ti som ger en färgstark och realistisk spelupplevelse i högsta kvalité. I denna gaming laptop pratar man om nästa generationens kylning som består av 6 värmerör och 2 fläktar vilket optimerar luftflödet och reducerar värmen men som ändå ger ett slimmat chassi.

 

Tangentbordet är givetvis RGB upplyst för att skapa en härliga gaming upplevelse där man som användare får chansen att att anpassa färgen för respektive tangent vilket gör att man verkligen kan skräddarsy sitt tangentbord. Andra positiva egenskaper med den här modellen är bland annat högpresterande Wi-Fi 6E, Windows 11 home, 16 GB DDr4 SDRAM (2 x 8GB) med stöd för 64 GB och 1 TB SSD m.2 PCIe 4.0.

 

Displayen är på 17,3 med en upplösning på 1920 x 1080 i ett 16:9 bildförhållande med vert synkfrekvens vid max upplösning på hela 360 HZ. Givetvis har modellen även en kamera i 720 p med en bildhastighet på 30 fps. Dimensionerna är 39,7 x 28,4 x 2,59 cm med en vikt på 2.9 kg.

 

Vi tycker att det här är en mycket välgjord laptop för gaming med fin hårdvara som även kommer kunna ge en fin prestanda även till mer krävande spel.

2. MSI Katana GF66 12UD-404NEU

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats hittar vi MSI Katana GF66 12 UD som är anpassad just för gamers. Den här modellen kommer i en tunn, kompakt och framförallt lätt design gjort av borstat aluminium med en X-formad ventilation på undersidan. Skärmen är på 15,6 tum med en FHD 144 HZ 1920×1080 vilket ger en bra upplösning samt en följsam och mjuk bildrörelse. Grafikkortet består av Nvidia GeForce RTX 3050 Ti 4GB vilket är ett kraftfullt grafikkort som kommer ge en bra upplevelse till de flesta spelen.
 
Övrig hårdvara inkluderar bland annat en Intel Core i5-12500H processor, 16 GB DDR4 Ram samt en 512 GB SSD hårddisk. Den har ett belyst tangentbord vilket bidrar till en bättre spelupplevelse. HD Webkamera samt 2 st högtalare. Höjden är låga 24,9 mm i en tunn design med en bredd på 35,9 cm och ett djup på 25,9 cm där datorn enbart väger 2,3 kg vilket gör den enkelt att transportera.
 
MSI har en god förmåga att skapa bra bärbara speldatorer och deras Katana GF66 är inget undantag. Modellen har en lång batteritid på över 7 timmar men något som vi gillar är ett exklusivt gaming mode som ger en bättre systemoptimering. Självklart ingår Windows 11 home i köpet.
 
Vi tycker att det här är en bra kompakt och lätt bärbar speldator som passar för alla typer av användare med fin prestanda utan att vara i den allra översta prisklassen.
 

3. Acer Nitro 5

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta en något större gaming laptop? Då vill vi tipsa om denna modell Acer Nitro 5 som har en något större skärm på 17,3 tum. Upplösningen är 1920 x 1080 i en 144 Hz uppdateringsfrekvens med ett Nvidia GeForce RTX 3050 grafikkort. Processorn består av en Intel Core i5 11300H, hårddiskkapaciteten är 512 GB SSD med en Ramstorlek på 8 GB vilket kanske är något lågt och drar ner totalbetyget någon men däremot har modellen stöd för upp till 32 GB.

 

Dimensionerna är 40,35 x 2,49 x 28 cm där totalvikten landar på 2,7 kg vilket är något tyngre än de allra mest slimmade modellerna men då ska man också komma ihåg att det här är en större spel laptop med 17,3 tums skärm och då får man räkna med ett vikten går upp ca 0.5 kg. Det innebär inte att datorn blir för tung att bära eller transportera. Den här bärbara speldatorn kommer givetvis med Windows 11 operativsystem.

 

Vi rekommenderar denna gaming laptop till användare som vill ha en större skärm i sin dator men som ändå vill ha god hårdvara samt att den inte väger allt för mycket.

4. ASUS TUF Gaming F15 FX506LH

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig spel laptop men som ändå har bra prestanda och som ger bra FPS i populära e-sportspel som Fortnite, LOL och CS-GO? Då tipsar vi om ASUS TUF Gaming F15 FX506LH som kommer med bra hårdvara men som vi menar på ändå tillhör budget segmentet när det kommer till en bärbar gaming dator.

 

Med sin Intel Core i5 processor får vi en mycket snabb dator kombinerat med 16 GB dual channel DDR4 Ram och 512 GB SSD lagring vilket vi tycker är en ganska bra specifikation på hårdvara för att vara i den här prisklassen. Grafikkortet består av en Nvidia GeForce GTX 1650 med en IPS 144hz 15,6 tums skärm ger en god bildupplevelse och snabb responstid. En nackdel är dock att den här modellen levereras med Windows 10 men är man inte så kinkig med operativsystem så är det inget problem.

 

Måtten är på 25,6 x 35,9 x 2,49 cm i en slimmad design som bara väger 2,3 kg vilket gör den lätt att transportera. Vi tycker helt enkelt att det här är en bra gaming laptop som kommer med fin prestanda till ett bra pris vilket vi menar på gör det här till en billig och prisvärd gaming laptop som passar för alla typer av användare.

 
Spela video om ASUS TUF Gaming F15 FX506LH video

5. ASUS ROG Zephyrus G14 GA401QE

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Vill du hitta en mindre gaming laptop som väger lite och har en mindre skärm? Då vill vi tipsa om ASUS ROG Zephyrus G14 som kommer med en 14 tums skärm. Den här modellen blev utsedd till ”årets bästa gaming-laptop” 2020-2021 av Ljud & Bild. Tack vare sitt magnesiumskal så väger datorn bara 1.7 kg vilket är klart lättast i vår topplista med slimmade dimensioner på 32,4 x 22,2 x 1,99 cm.

 

När vi kollar på hårdvaran så skulle vi säga att det här är en av de mest kraftfulla 14-tums gaming laptops som vi har stött på. Vi finner bland annat Nvidia GeForce RTX 3050 Ti med en 2560×1440 WQHD upplösning i 120 Hz. Zephyrus G14 har dessutom en kraftfull AMD Ryzen 7 5800HS processor, 1 TB SSD hårddiskkapacitet samt 16 GB DDR4 Ram och kombinerar vi all denna fina hårdvara så förstår man kanske hur bra den här datorn är för just gaming.

 

Vi tycker att det här är en perfekt modell för användare som vill hitta en kompakt och liten gaming laptop men som har mycket bra och kraftfull hårdvara. Det som drar ner betyget något är dels att tangentbordet inte är belyst samt att vi tycker att man inte får den där riktiga spelkänslan när skärmen bara är 14-tum. Men däremot om man är på jakt efter en kompakt gamingdator och är van med sina 14 tum så tycker vi att det här är en fenomenal modell.

Vanliga frågor om bärbar dator gaming

  • Skärmstorlek & Upplösning
  • Processor
  • Grafikkort
  • Ram-minne
  • SSD eller HDD
  • Batteritid
  • Kylning & Ljudnivå

De vanligaste skärmarna till bärbara speldatorer är 15,6 tum men det finns även större skärmar mot 17,3 tum precis som mindre enheter ner mot 13,3 eller 14 tum.

Batteritiden varierar såklart mellan olika modeller men för de flesta gaming laptops så brukar det ligga någonstans mellan 7 – 12 timmar.

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa laptop gaming? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & komponenter

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 23

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *