Bästa Gaming Laptop

Bästa Gaming Laptop - Bäst I Test 2021

Idag kan det vara svårt att veta vilken typ av gaming laptop man ska köpa då det finns en hel uppsjö av dem. En massa märken, olika processorer, olika grafikkort och en mängd annat smått och gott.

Prisbilden sträcker sig allt från 3000 kr upp till 35.000 kr och det gör det inte lättare att veta vad man ska köpa.

Det finns flera saker att tänka på när man ska köpa en ny gaming laptop, det gäller att ha en bra processor, ett bra grafikkort och en snabb och följsam skärm. Ibland kan det vara svårt att veta vad som skiljer en dyr och en billig gaming laptop.

Vi har tagit fram några av de viktigaste delarna att känna till när du väljer att köpa en ny gaming laptop.

placeholder

Vår Topp 5 Bästa Gaming Laptop 2021

1.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

2.

placeholder

Produktnamn

5/5

Betyg 4.6 av 5

3.

placeholder

Produktnamn

5/5

Betyg 4.6 av 5

4.

placeholder

Produktnamn

5/5

Betyg 4.6 av 5

5.

placeholder

Produktnamn

5/5

Betyg 4.6 av 5

Vad ska man tänka på när man köper en gaming laptop?

Det första som är bra att tänka på är vilken typ av prisklass du tror att du kommer att ligga på, på så sätt kan man minska lite av det stora utbudet som finns där ute. Därefter är det en massa fram och tillbaks för att jämföra olika märken, innehåll och designer.

Två gaming laptops av olika märken kan ha väldigt lika innehåll, där det möjligtvis endast skiljer i vem som tillverkat grafikkortet eller vem som står för kylningen.

Det kan vara bra att läsa på lite om de olika märken som finns inom gaming laptopens värld för att ta reda på vilka tillverkare som är bra på vad och välja efter de preferenser som passar just dig.

Skärm

Det första du kan tänka på när det kommer till en gaming laptop är själva storleken på skärmen.

Den vanligaste storleken på en laptopskärm är 15,6 tum men det finns både mindre skärmar som är 13,3 eller 14 tum, samt även större skärmar som är 17,3 tum.

Det finns även olika typer av upplösningar på en skärm.

Upplösningen talar egentligen om hur många pixlar skärmen har på bredden och på höjden och ju mer pixlar desto skarpare och tydligare bild.

Det största utbudet av gaming laptops har idag full HD det vill säga 1920 x 1080p, Men om man går upp i prisklass så kan man även hitta Quad HD/2K (2560 x 1440p) samt 4K (3840 x 2160p).

Är det så att ute efter en gaming laptop för att spela FPS spel så kommer uppdateringsfrekvensen att vara en viktig del att titta på. En högre uppdateringsfrekvens innebär en mer följsam och mjuk bildrörelse. Uppdateringsfrekvensen mäts i Hertz (Hz).

144Hz är att föredra, det finns självklart både lägre och högre. Väljer du att gå under 120Hz så blir laptoppen vanligtvis lite billigare men det kommer att påverka spelupplevelsen negativt, väljer du däremot att gå över 144Hz så kommer laptoppen att stiga i pris, men det kommer även att öka din spelupplevelse på ett positivt sätt och dina ögon kommer att tacka dig.

Processor

Processorn är en av de viktigaste delarna i datorn, det är den som bestämmer hur snabbt datorn kan arbeta.

En viktig del att kolla på här är klockfrekvensen (GHz) ju högre klockfrekvens ju snabbare kan en dator arbeta. Att ha en snabbt arbetande dator är väldigt viktigt då dagens spel kan kräva ganska mycket processorkraft.

I dagsläget finns det 2 tillverkare av processorer den ena tillverkaren heter INTEL och den andra tillverkaren heter AMD.

Dessa tillverkare har en mängd olika processorer i olika prisklasser och en vanlig faktor är att ju högre siffra i namnet på processorn, ju bättre brukar processorn vara.

Intels processorer kallas vanligtvis i3, i5, i7 och i9. Där är då i9 den starkaste processorn.

AMDs processorer heter Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9. Här är då Ryzen 9 AMDs starkaste processor.

Rekommendationen här är att försöka att inte gå under Intels i5 processorer eller AMDs Ryzen 5 processorer. Väljer du till exempel Intel i3 eller Ryzen 3 finns det en chans att du inte klarar av de nyare spelen, det betyder också att den gaming laptop du köper kommer att ha en kortare livslängd då spelen blir mer krävande för varje år som går.

Grafikkort

Den allra viktigaste delen i en gaming laptop är grafikkortet, det är just grafikkortet som bestämmer vilken grafik din laptop kommer att klara av. Ju bättre grafik ju bättre spelupplevelse.

En viktig sak att tänka på här är att se till att grafikkortet är separerat från processorn det vill säga att det inte är integrerat utan att det är ett separat grafikkort.

Att ha ett integrerat grafikkort är vanligt i datorer för vardagsbruk men är verkligen inte att rekommendera i  en gaming laptop. Har man ett integrerat grafikkort så är det väldigt svårt att klara av att spela på den, laptoppen kan i princip bara klara av dom enklaste och minst krävande spelen då.

Så försök att kolla efter ett grafikkort som inte är integrerat i den gaming laptop du är ute efter.

De vanligaste grafikkorten heter nVIDIA, här finns det lite olika nivåer och prisklasser. De lite billigare grafikkorten heter idag GTX 1650 och GTX 1660. Dessa grafikkort klarar av de flesta spelen men med en lite lägre inställning på grafiken samt en lägre FPS.

Grafikkorten från nVIDIA som ligger i den högre prisklassen kallas idag för RTX 3060, RTX 3070 och RTX 3080. Dessa grafikkort gör det möjligt att maxa grafiken i dom nyaste spelet och tar din spelupplevelse till nya höjder.

RAM-minne

RAM-minnet är datorns så kallade arbetsminne och ju mer RAM-minne datorn har ju mer processer klarar datorn av att hantera samtidigt.

En dator har vanligtvis 8 GB eller 16 GB RAM-minne, Men det finns både mer samt mindre RAM-minne i vissa datorer. Här gäller det att sikta på minst 8 GB, men ju högre RAM-minne desto bättre.

Vissa gaming laptops har även möjlighet att addera eller byta ut RAM-minnen. Så om du köper dig en gaming laptop där du tycker att RAM-minnet kanske är för litet så är det inte en dum idé att addera mer.
Om du vill köpa dig en gaming laptop i den lägre prisklassen där RAM-minnet inte är lika stort kan det vara bra att kolla upp möjligheten att byta ut delar i just den datorn du bestämmer dig för. Det finns vissa laptops där det inte går byta ut delar.

Lagringsminne – SSD och HDD

Idag finns det 2 typer av lagringsminne den ena kallas SSD och den andra HDD.

SSD är den nyare varianten av lagringsminne och denna är flera gånger snabbare än en HDD. En SSD är även mindre ömtålig än vad en HDD är, men ligger vanligtvis i en lite högre prisklass.

Det är dock värt att betala mer för att få en SSD istället för en HDD då det är en stor märkbar skillnad inom hastigheten mellan dessa två.

Lagringsminnet i gaming laptops kommer i olika storlekar, allt från 128GB till 1000 GB / 1 TB är de vanliga. Det finns även ännu större diskar. 

Här rekommenderar vi att minst välja 512GB. Ju större lagringsminne ju mer spel och program kan du ha installerat på din laptop samtidigt.

Även lagringsminnet brukar vara utbytbart i en gaming laptop, så har du köpt en dator där du tycker att lagringsminnet blev för litet så brukar möjligheten finnas att byta ut till ett större lagringsminne.

Batteritid

Om du har tänkt att du mest kommer att spela på din gaming laptop så är det en fördel att kunna hålla datorn inkopplad med strömkabeln då detta ökar datorns prestanda, det vill säga att du minimerar lagg och FPS dropp.

Är det så att du kommer att vara på språng eller använda datorn där det inte finns ett strömuttag så kan det vara viktigt att kolla på vilken gaming laptop som har en bra batteritid.

När det gäller gaming laptops så brukar batteritiden ligga mellan 7 till 12 timmar, där en billigare gaming laptop vanligtvis har en kortare batteritid.

Kylning och ljud

En gaming laptop är byggd i ett mindre chassi än en stationär dator är, detta medför att det är svårare att kyla datorn, därför är det viktigt att just den gaming laptop du köper har en bra kylning. Detta för att minska påfrestningen på processorn och andra komponenter.

Annat att tänka på är att man vill att kylningssystemet ska vara så tyst som möjligt så att datorn inte för en massa oväsen.

Generellt så gäller samma här, ju högre prisklass din gaming dator ligger på desto bättre kylning. 

Vår favoriter till Bästa Gaming Laptop

  1. Steelseries Arctis 7 2019 Edition
  2. fghfgh
  3. fghfgh
  4. fghfgh
  5. fghfgh

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.
Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 0 / 5. Antal Röster 0

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.