Bästa Grafikkortet

Bästa Grafikkort 2021 - Bäst I Test

Att köpa ett nytt grafikkort kan vara krångligt, här gäller det att kunna hitta det bästa grafikkortet som passar just dina behov och din budget. För att kunna förstå vad som är ett bra grafikkort för just dig, har vi valt att skriva ner några saker värt att tänka på.

Ett grafikkort är den komponent i datorn som genererar information om den bild du kommer att se på din dataskärm, ju snabbare grafikkort man har, ju snabbare genererar den denna information och ju bättre kommer din visuella upplevelse att vara.

Vår Topp 5 Bästa Grafikkortet 2021 - Bäst I Test

1.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

2.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

3.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

4.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

5.

Steelseries Arctis 7 2019 Edition -1

Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Vad ska man tänka på när man köper ett nytt grafikkort?

Det första du behöver tänka på när det kommer till att köpa ett nytt grafikkort är vilken prisklass som kommer att passa dig och din budget.
Det finns en hel uppsjö av olika grafikkort och prisbilden sträcker sig allt ifrån 1000 kronor upp till över 80 000 kr.

Nu håller sig man sig vanligtvis till prisbilden som är mellan 4000 kronor och 13 000 kronor.

När det kommer till att köpa en ny datorkomponent, så är det första du behöver tänka på, hur kommer du att använda din dator. Om du bygger en dator för att spela spel på så kommer grafikkortet vara det viktigaste inköp du gör.

 Andra komponenter så som processor och RAM-minnen kan också påverka din prestanda, men att köpa ett grafikkort som är svagt för de spelen du vill spela kommer garanterat att resultera i besvikelse. 

Det finns olika typer av spel på marknaden och det är inte alla som kräver det bästa grafikkortet för att spelas. Därför är det viktigt att läsa om det spelet du vill spela och vad det spelet har för krav på komponenter.

Vanligtvis har spel tre nivåer av komponentkrav, lägsta nivå för att klara spelet, rekommenderad nivå och mest optimalt, detta för att lättare veta vilka komponenter du behöver ha i din dator och på så sätt veta vad du behöver köpa.

Att köpa det bästa grafikkortet du har råd med är ett bra sätt att framtidssäkra din dator, det ger dig möjlighet att kunna spela de nyaste spelen som inte än har lanserats.

nVIDIA och AMD

När du ska köpa ett nytt grafikkort så finns det två tillverkare att välja mellan, nVIDIA och AMD. Dessa två tillverkare har krigat om att vara de bästa grafikkortstillverkarna i flera år och nVIDIA har haft en stark ledning ända fram tills något år sedan. AMD har däremot tagit sig upp och krigar nu igen på allvar om förstaplatsen. 

Fördelen med att dessa två nu har börjar närma sig varandra i prestanda och teknologi gör att det är lättare att hitta ett grafikkort som passar just din budget, dina behov och dina framtida planer.

Dessa två grafikkortstillverkare säljer även sina grafikkort till andra tillverkare, det kan vara till exempel ASUS eller GIGABYTE. Dessa tillverkare gör då små ändringar som kan vara till exempel kylningen eller designen, sedan säljer de grafikkortet under sitt namn tillsammans med nVIDIA eller AMD. Det kan vara bra att läsa på lite om dessa olika FÖRETAG* på olika forum för att se vad som rekommenderas eller inte.

Minne

Alla grafikkort har ett så kallat grafikminne inbyggt. Detta minne är till för att avlasta jobbet från RAM-minnet som sitter i datorn.
När du kollar efter ett nytt grafikkort så står alltid minnesstorleken med, minnestorlekarna skiljer sig från grafikkort till grafikkort och för hemmabruk så brukar dessa minnen ligga runt 2 GB till 8 GB, men det finns även minnen som sträcker sig ända upp till 48 GB. Dessa är vanligtvis extremt dyra grafikkort som används inom företag där man jobbar med tunga program.

Om du är ute efter att spela med ditt nya grafikkort så är det bra att köpa ett grafikkort som har så stort minne som möjligt, vi rekommenderar att inte gå under 4 GB.

Ju större minne ditt grafikkort har, desto mer data kan grafikkortet lagra, detta innebär att grafikkortet klarar av mer högupplösta texturer och mer detaljer.

Fläktar och kylning

Ett grafikkort producerar ganska mycket värme och i och med det så behöver grafikkortet kylas ner, vanligtvis med hjälp av fläktar. Grafikkort som ligger i den högre prisbilden, det vill säga de grafikkort som presterar bättre, använder mer ström och genererar även mer värme. Detta resulterar i att grafikkortet behöver mer kylning och mer kylning innebär mer fläktar, mer fläktar innebär ett lite större grafikkort. Så är det så att du planerar på att köpa ett av de större grafikkorten, tänk då på att se till att det också ryms i ditt datorchassi. 

Eftersom grafikkortet även drar mer ström när dom ligger i den kraftigare skalan, så behöver man också se till så att man har ett nätaggregat som kan driva grafikkortet.

Kompatibilitet med moderkortet

När du köper ett nytt grafikkort så är det viktigt att kolla så att ditt moderkort klarar av att driva det. Grafikkorten kopplas in i ett så kallat PCI-express uttag, det vanligaste idag är att moderkorten har ett PCI-express 2.0 eller PCI-express 3.0, detta gör det möjligt att driva de allra flesta grafikkorten då både PCI-express 2.0 och PCI-express 3.0 är både framåt och bakåt kompatibla.

Den största skillnaden mellan PCI-express 2.0 och 3.0 är hastigheten, så det är alltid bättre ifall ditt moderkort har PCI-express 3.0, då kommer grafikkortet att vara aningen snabbare.

Dyra vs Billiga grafikkort

Då priserna på grafikkort kan variera ganska rejält så kan det vara bra att veta vad dom största skillnaderna är mellan de olika prisbilderna.

Att köpa ett grafikkort som är i den lägre prisklassen kan bli dyrare i slutändan. Du kommer att behöva uppgradera ditt grafikkort inom en snarare framtid i jämförelse med ett grafikkort som ligger i den högre prisklassen.

De lite billigare grafikkorten klarar av det mesta idag när det kommer till spel, men de klarar sällan av de nyare spelen på en högre grafikinställning. Dessa grafikkort ligger ungefär på medium när det kommer till grafikinställningar.

Dessa grafikkort kommer även att få det svårare och svårare ju längre tiden går och ju mer spelen utvecklas. Vet du däremot att du förmodligen inte är intresserad av att spela de kommande spelen så är dessa grafikkort en bra investering.

Ser man till ett grafikkort som ligger i den högre prisklassen så klarar de flesta av dem idag av att maxa grafikinställningarna i alla spel. Dessa grafikkort kommer även att  klara av kommande spel i en mycket längre framtid än vad de billigare grafikkorten gör.

En annan stor skillnad mellan dessa grafikkort är FPS, frames per second. En högre FPS gör att bilden blir mycket mjukare vilket höjer din spelupplevelse.

Att ha ett budget grafikkort där FPS blir låg kommer att påverka ditt spelande negativt, så när du väl ska köpa ett grafikkort, kolla då upp vad just det grafikkort du är intresserad utav skulle ha för FPS i de spelen du spelar. Det finns mängder av olika grafikkortstester där de jämför hur olika grafikkort presterar när det kommer till spel.

Ha skärmen i åtanke när du köper grafikkort

När du ska köpa ett grafikkort så måste du även till viss del tänka på vad du har för skärm. Att välja ett värstingkort och sedan ha en budget skärm kommer inte att bli en bra kombination när du ska spela.

Se därför till att välja ett grafikkort som din skärm klarar av för bästa upplevelse. Om det är just gaming du sysslar med så rekommenderar vi att du använder en skärm för gaming så att du därmed kan köpa ett grafikkort med bra prestanda som ger dig en bra spelupplevelse.

Det är också viktigt att tänka på att en skärm med högre upplösning kräver ett grafikkort med mer kraft, så om du vill få en bra bildupplevelse och se till att dina fps alltid är på topp när du spelar så bör du se till att ha en bra och balanserad kombination av detta.

Tänk på att det mesta i en dator måste klara av att driva olika komponenter parallellt med varandra när du letar efter det bästa grafikkortet.

Vår favoriter till bästa grafikkortet 2021 - Bäst I Test

  1. Steelseries Arctis 7 2019 Edition
  2. fghfgh
  3. fghfgh
  4. fghfgh
  5. fghfgh

1. Steelseries Arctis 7 2019 Edition

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.
Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det. Det här är ett bra headset för det är trådlöst och jag blir glad när jag använder det.

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 0 / 5. Antal Röster 0

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.