Bästa Grafikkortet – Bäst I Test 2024 | OGTeknik.se

Artikeln innehåller annonslänkar för Webbhallen, Computersalg & Komplett

Bästa Grafikkortet 2023 - OGTeknik.se

Att köpa ett nytt grafikkort kan till en början verka krångligt, här gäller det att kunna hitta det bästa grafikkortet som passar för ens behov men också budget. För att kunna förstå vad som är ett bra grafikkort så har vi därför valt att skriva ner några saker värt att tänka på. Ett grafikkort är den komponent i datorn som genererar information om den bild som man kommer att se på sin dataskärm, ju snabbare grafikkort man har, ju snabbare genererar den denna information och ju bättre kommer den visuella upplevelse att bli. 

 

Men att köpa rätt modell kan till en början verka svårt, så därför har vi valt att skapa den här artikeln med målsättningen att hitta den bästa det bästa grafikkortet. Vi kommer inleda med att berätta om olika faktorer och parametrar som kan vara bra att känna till, allt för att göra investeringen enklare. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till Bästa Grafikkort 2023 där vi bland annat pratar om modeller som RTX 3060, 3080 samt RX 6600

Vår Topp 5 Bästa Grafikkorten

1. XFX RX 6600

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. ASUS TUF Gaming RTX 3060

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. ASUS TUF Gaming RTX 3080

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

4. MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

5. ASUS ROG STRIX RX 6600 XT GAMING

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad ska man tänka på när man ska köpa grafikkort?

Det första man behöver tänka på när det kommer till att köpa ett nytt grafikkort är vilken budget och prisklass som man tänker placera sitt köp i. Det finns en hel uppsjö av olika modeller och prisbilden sträcker sig allt ifrån 1000 kronor upp till över 80 000 kr. Nu håller man sig vanligtvis till prisbilden som är mellan 4000 kronor och 13 000 kronor.

 

När det kommer till att köpa en ny datorkomponent, så är tycker vi att det är viktigt att tänka ut hur man kommer att använda sin dator. Om man bygger en dator för att spela spel på så kommer grafikkortet vara det viktigaste inköp som man gör. Andra komponenter så som processor och RAM-minnen kan också påverka prestandan, men att köpa ett grafikkort som är svagt för de spelen som man vill spela kommer garanterat att resultera i besvikelse. 

 

Det finns olika typer av spel på marknaden och det är inte alla som kräver det bästa grafikkortet för att spel. Därför är det viktigt att läsa om det spelet man vill spela och vad det spelet har för krav på komponenter. Vanligtvis har spel tre nivåer av komponentkrav, lägsta nivå för att klara spelet, rekommenderad nivå och mest optimalt, detta för att lättare veta vilka komponenter man behöver ha i sin dator och på så sätt veta vad man behöver köpa. Att köpa det bästa grafikkortet man har råd med är ett bra sätt att framtidssäkra sin dator, det ger även möjligheten att kunna spela de nyaste spelen som inte än har lanserats.

NVIDIA och AMD

När man kikar på nytt grafikkort så finns det generellt sätt två tillverkare att välja mellan, NVIDIA och AMD. Dessa två tillverkare har krigat om att vara de bästa grafikkortstillverkarna i flera år och NVIDIA har haft en stark ledning ända fram tills något år sedan. AMD har däremot tagit sig upp och krigar nu igen på allvar om den åtråvärda förstaplatsen. 

 

Fördelen med att dessa två nu har börjar närma sig varandra i prestanda och teknologi gör att det är lättare att hitta en modell som passar för ens budget,behov och framtida planer. Dessa två grafikkortstillverkare säljer även sina grafikkort till andra tillverkare, det kan vara till exempel ASUS eller GIGABYTE. Dessa tillverkare gör då små ändringar som kan vara till exempel kylningen eller designen, sedan säljer de modellerna under sitt namn tillsammans med NVIDIA eller AMD. Därför säljs många modeller med namn där tillverkaren står först sedan följt av grafikkortstillverkade som exempel. ASUS TUF Gaming RTX 3060.

gfx2 scaled 1

Minne

Alla grafikkort har ett så kallat grafikminne inbyggt. Detta minne är till för att avlasta jobbet från RAM-minnet som sitter i datorn. När man kikar på olika modeller så står alltid minnesstorleken med. Minnesstorlekarna skiljer sig från olika grafikkort och för hemmabruk så brukar dessa minnen ligga runt 2 GB till 8 GB, men det finns även minnen som sträcker sig ända upp till 48 GB. Dessa är vanligtvis extremt dyra modeller som används inom företag där man jobbar med tunga program.

 

Ju större minne grafikkortet har, desto mer data kan kortet lagra, detta innebär att grafikkortet klarar av mer högupplösta texturer och mer detaljer. Om man är ute efter att spela så är det bra att kika på en modell som har så stort minne som möjligt, vi rekommenderar att inte gå under 4 GB.

Fläktar och kylning

Ett grafikkort producerar ganska mycket värme och med det så behöver korten kylas ner, vanligtvis med hjälp av fläktar. Modeller som ligger i den högre prisbilden, det vill säga de grafikkort som presterar bättre, använder därför mer ström och genererar även mer värme. 

 

Detta resulterar i att grafikkortet behöver mer kylning och mer kylning innebär fler fläktar där fler fläktar innebär ett lite större modell. Så är det så att man planerar att investera i en av de större modellerna, så rekommenderar vi att ta en extra kik så att den ryms i datorchassit. Eftersom grafikkortet även drar mer ström när dom ligger i den kraftigare skalan, så behöver man också se till så att man har ett nätaggregat som klarar av att driva grafikkortet.

Kompatibilitet med moderkortet

När man tittar på ett nytt grafikkort så är det viktigt att kolla så att moderkortet klarar av att driva det. Grafikkorten kopplas in i ett så kallat PCI-express uttag, det vanligaste idag är att moderkorten har ett PCI-express 2.0 eller PCI-express 3.0, detta gör det möjligt att driva de allra flesta grafikkorten då både PCI-express 2.0 och PCI-express 3.0 är både framåt och bakåt kompatibla.

 

Den största skillnaden mellan PCI-express 2.0 och 3.0 är hastigheten, så det är alltid bättre ifall moderkortet har PCI-express 3.0, då kommer grafikkortet att kunna prestera aningen snabbare.

Bästa Grafikkortet

Dyra vs Billiga grafikkort

Då priserna på olika modeller kan variera ganska rejält så kan det vara bra att veta vad dom största skillnaderna är mellan de olika prisbilderna. Att köpa ett grafikkort som är i den lägre prisklassen kan bli dyrare i slutändan. Man kommer att behöva uppgradera sitt grafikkort inom en snarare framtid i jämförelse med en modell som ligger i den högre prisklassen. Därför rekommenderar vi att inte alltid gå för den billigaste modellen då det i längden kommer resultera i att man istället måste köpa nytt grafikkort oftare vilket inte är speciellt bra för plånboken.

 

De billigare modellerna klarar av det mesta idag när det kommer till spel, men de klarar sällan av de nyare spelen på en högre grafikinställning. De här modellerna kommer att få det svårare och svårare ju längre tiden går och ju mer spelen utvecklas. Vet man däremot att man förmodligen inte är intresserad av att spela de kommande spelen så kan det motivera att istället köpa ett billigt grafikkort.

 

Ser man till ett grafikkort som ligger i den högre prisklassen så klarar de flesta av spelen idag i maximala grafikinställningar. De här modellerna kommer även att klara av kommande spel i en mycket längre framtid än vad de billigare korten gör. En annan stor skillnad mellan dessa grafikkort är FPS, frames per second. En högre FPS gör att bilden blir mycket mjukare vilket markant höjer spelupplevelsen. Att ha ett budget grafikkort där FPS blir låg kommer att påverka spelupplevelsen negativt.

Ha skärmen i åtanke

När man tittar på grafikkort så bör man även till viss del tänka på vad man har för datorskärm. Att välja ett värstingkort och sedan ha en budget skärm kommer inte att bli en bra kombination när man ska spela utan skärm och grafikkort måste gå hand i hand. Se därför till att välja en modell som skärmen klarar av för bästa spelupplevelse. Om det är just gaming som man sysslar med så rekommenderar vi att man använder en skärm för gaming så att man därmed kan köpa ett grafikkort med bra prestanda som bidrar till en förstklassig spelupplevelse.

 

Det är också viktigt att tänka på att en skärm med högre upplösning kräver ett grafikkort med mer kraft, så om man vill få en bra bildupplevelse och se till att sina fps alltid är på topp när man spelar så bör man se till att ha en bra och balanserad kombination av detta. Tänk på att det mesta i en dator måste klara av att driva olika komponenter parallellt med varandra när du letar efter det bästa grafikkortet.

Sammanfattning - Vilket grafikkort är bäst?

När man kikar på att bygga en dator eller uppgradera sin befintliga dator så rekommenderar vi följande checklista när man tittar på ett grafikkort :

1. XFX RX 6600 - Bra grafikkort gaming

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : För dig med höga krav på ditt spelande så är det viktigt att ha ett grafikkort som levererar mycket kraft och bra prestanda. Det är precis vad detta grafikkort gör. XRX RX 6600 SPEEDSTER grafikkort som kommer med den senaste tekniken som exempelvis Anti-lag vilket gör att dina spel kommer att flyta på mycket bra.

 

Det här även utrustat med dubbla fläktar vilket innebär att temperaturen på kortet hålls till ett minimum och det tar dessutom stöd för Ultra HD. Detta grafikkort har ett mycket snabbt minne och du får en prestanda som gör att du kan spela spel med mycket höga inställningar och en grymt hög bildhastighet.

 

Detta gör att du får en stor fördel när du spelar exempelvis FPS-spel och måste reagera snabbt och hålla hög fokus. Det är även utrustat med AMD FreeSYnc vilket innebär att du slipper både stamning och tearing. Detta gör att hackigt spel och trasiga frames är ett minne blott. Istället garanterar det en prestanda som flyter på bra för de flesta bildfrekvenser. Tack vare att grafikkortet är utrustat med DirectX 12 Ultimate också så gör det ett spel mer levande och visuella effekter blir mer verklighetstrogna och du kan räkna med ett snabbare bildhastigheter.

 

2. ASUS TUF Gaming RTX 3060

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : ASUS TUF Gaming RTX 3060 är ett grafikkort som erbjuder robust kraft och bra kylning. Det levereras med 3 kraftfulla axial fläktar med dubbla kullager som garanterar att ditt kort håller en låg temperatur även vid hög påfrestning. Detta grafikkort är perfekt för dig som streamar mycket då det är ett garanterad en hög streamingeffektivitet och hög kvalitet.

 

Grafikkortet här inte det billigaste på marknaden men det är ett garanterar att du kan spela spel på mycket hög grafik utan att det påverkar spelupplevelsen. Visuella effekter och bildfrekvenser är oslagbara och du kommer definitivt inte att bli besviken, även när det gäller de senaste och mest krävande spelen. Grafikkortets hölje är tillverkat av aluminium vilket ger det ett robust skydd och ett snyggt utseende för dig som bryr dig mycket om det.

3. ASUS TUF Gaming RTX 3080 OC

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Detta är ett grafikkort med robust kraft och riktigt bra kylning för dig som spelar spel som är krävande och tar mycket prestanda. Med RTX 3080 behöver du dock aldrig vara orolig för att prestandan inte räcker till då det klarar alla de nyaste och mest krävande spelen på marknaden utan problem.

 

 

Detta grafikkort levereras med axial fläktar med dubbla kullager som gör att fläktarna håller betydligt längre och mittenfläkten har dessutom justerats med omvänd rotation för att skapa mindre turbulens. Det innebär att grafikkortet går väldigt tyst för att vara så pass kraftfullt.

 

Kortet har totalt 3 fläktar som arbetar tillsammans för att klara av att hålla temperaturen låg när du spelar krävande spel. Detta är ett grafikkort i en hög prisklass, men å andra sidan behöver du aldrig vara orolig för att kvaliteten eller prestandan inte ska räcka till. Så för dig som älskar gaming och vill spela det nyaste och mest krävande spelen så är detta ett perfekt val för den kompletta gamingdatorn. Du Tillåts med andra ord att köra på mycket hög grafik utan att det påverkar spelupplevelsen och dessutom blir visuella effekter och bildfrekvenser utmärkta och flyter på väldigt bra.

 

4. MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : MSI GeForce grafikkort är prestanda-fokuserat och målet är att ge dig den bästa möjliga spelupplevelsen utan att det ska vara på bekostnad av annat. Om du är less på hackiga spel och trasiga bildfrekvenser så kan vi varmt rekommendera detta grafikkort då det ger dig en kraft och prestanda utöver det vanliga. Oavsett om du vill spela de nyaste spelen som är mest krävande så är detta inget problem med detta grafikkort från MSI.

Tack vare kraftfulla fläktar så behöver du inte heller oroa eller om att grafikkortet ska bli för varmt. Fläktarna i kortet ser alltid till att det håller en temperatur som är låg, även när du spelar prestanda krävande spel. Om man ser till priset på grafikkortet så kan vi utan tvekan säger att det är värt varenda krona för dig som är investerad i gaming och behöver ett kort som levererar både kraft och prestanda. Detta är mest troligt ett av det mest prisvärda grafikkorten ute på marknaden idag och är det ett stabilt val för dig som bygger en gamingdator eller behöver uppdatera din nuvarande maskin.

5. ASUS ROG STRIX RX 6600 XT GAMING

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar :

RX 6600 XT Gaming är ett grafikkort från ASUS som fungerar mycket bra och passar de flesta gaming datorer. Det garanterar hög prestanda och är både strömsnålt och har en väldigt låg ljudnivå. Du kan räkna med att kunna spela de senaste spelen på väldigt höga grafikinställningar utan att det påverkar spelupplevelsen.

 

Priset för grafikkortet är dock relativt högt, men trots det så anser vi att det är ett grafikkort som ger tillbaka väldigt mycket och är perfekt för dig som spenderar många timmar framför skärmen med att spela. Oavsett vilken typ av spel du är intresserad av så kan du vara säker på att detta grafikkort klarar även de mest krävande spelen på marknaden.

 

Tack vare att grafikkortet är utrustat med rejäla fläktar så behöver du inte oroa dig för att det ska gå varmt, utan istället håller det kortet välkylt, även vid hårda påfrestningar. Många gillar även att ha flera bildskärmar inkopplade och med ASUS ROG STRIX RX 6600 XT kan du ha upp till 4 stycken bildskärmar inkopplade samtidigt.

 

Grafikkortets designer också väldigt snygg vilket gör att du som har en maskin med genomskinliga sidor kan med fördel bygga in det i din dator och visa upp det. Så, om du vill ha ett grafikkort som klarar högsta kvalitet och leverera hög prestanda för krävande spel så kan vi definitivt rekommendera detta grafikkort till dig.

Vanliga frågor

Den ständiga frågan när det kommer till grafikkort är ifall NVIDIA eller AMD är bäst? Det är såklart smak och tycke vad man själv har upplevt men ofta är AMD:s grafikkort något billigare medans NVIDIA är något mer kraftfullare vilket uppskattas för gaming.

Priset varierar såklart med prestanda och kvalité men billiga grafikkort kan kosta ett par tusenlappar medans riktigt lyxiga enheter som inte riktigt är lämpade för vanliga hemmadatorer kan kosta en bra bit över 10.000kr

Gillade du den här artikeln om att hitta det bästa grafikkortet? Läs gärna fler av våra artiklar om datorer & datorkomponenter

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 21

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *