Bästa Eltandborste

Bästa Eltandborsten 2022

Börjar du bli trött på din vanliga tandborste? Är du istället nyfiken på att prova på en eltandborste? Det kan till en början vara lite krångligt att veta vilken eltandborste man ska välja. Därför har vi tagit fram den här artikeln där vi hjälper dig att hitta rätt bland alla eltandborstar. Vi kommer gå igenom vad som kan vara bra att tänka på så att du väljer rätt modell. Avslutningsvis kommer vi att presentera vår topp 5 lista till bästa eltandborste 2022.

Eltandborste bäst i test

Vår Topp 5 Bästa Eltandborste 2022

Philips Sonicare DiamondClean 9000

1. Philips Sonicare DiamondClean 9000

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

Oral-B Smart 4 4400N

2. Oral-B Smart 4 4400N

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Jordan Clean Smile

4. Jordan Clean Smile

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Oral-B Vitality 100 Cross Action

5. Oral-B Vitality 100 Cross Action

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Eltandborste Barn

Oral-B Vitality Kids Star Wars

Oral-B Vitality Kids Star Wars

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Oral-B Vitality Kids Frozen

Oral-B Vitality Kids Frozen

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Varför välja en eltandborste?

Redan som barn fick du kanske lära dig hur du ska använda en tandborste, men det är långt ifrån alla som faktiskt vet hur man borstar tänderna med rätt borstteknik. Det är vanligt att man missar viktiga områden, eller att man trycker alldeles för hårt när man borstar.

En eltandborste kan därför hjälpa dig att borsta med rätt teknik.

 

Tandläkare världen över rekommenderar i princip alltid sina patienter att borsta tänderna med en eltandborste. Det är för att tandläkarna vet dom stora fördelarna med att använda just en eltandborste i jämförelse med en vanlig tandborste. Eltandborstarna rengör mer noggrant och kommer åt ställen som är svårare att komma åt med en vanlig tandborste. En eltandborste tar bort mer plack än vad en vanlig tandborste gör, samtidigt som den minskar tandköttsinflammation, sen är det ju också ganska skönt att inte behöva anstränga sig lika mycket som vid borstning med en vanlig tandborste. När du för första gången provar en eltandborste så kan vi lova att du kommer att känna skillnad i munnen. Det blir en mycket tydligare känsla av renhet och denna renhet fortsätter du att känna, så länge du fortsätter att använda en eltandborste.

Spela videoklipp

Eltandborste Barn

Det finns självklart eltandborstar även för barn. Dessa modeller är mindre till storleken för att vara anpassad till ett barn. Många barn tycker det är obehagligt att borsta tänderna. Därför tillverkas många av dagens modeller med roliga och spännande teman som ska göra det roligare för barn att börja borsta tänderna. En barn eltandborste kan börja användas ganska långt ner i åldrarna och vissa modeller är rekommenderade för barn ner emot 3 år.

Oral-B Vitality Kids Frozen
Oral-B Vitality Kids Star Wars

Vad ska man tänka på när man köper en eltandborste?

Det finns olika prisklasser när det kommer till eltandborstar, både billiga, mellanklass och premium tandborstar. Här gäller det att fundera på vilken prisklass som kan passa just dig. De billiga modellerna är inte dåliga på något sätt, däremot saknar det vanligtvis olika funktioner som finns hos de dyrare modellerna. Hastigheten i eltandborsten brukar mätas i borströrelser per minut där premium eltandborstar ofta har mycket fler borströrelser per minut till skillnad från billigare modeller som har färre borströrelser.

 

Väljer du en eltandborste i mellanklassen så har dom ofta funktioner som timer, appar och extra borsthuvuden, ibland kan det även följa med ett litet resefodral. Eltandborstar i mellanklassen har oftast lite mer fokus på själva borsthuvudets rörelser jämfört med de billigare modellerna. Om du känner att en eltandborste i premiumklassen kanske skulle vara nått för dig så har dessa än mer finesser, allt från smarta funktioner till längre batteritid, varför inte en egen glasbehållare?

Runt eller diamantformat borsthuvud?

Eltandborstar kan komma med runda eller diamantformade borsthuvuden. En eltandborste med ett diamantformat huvud är en så kallad sonisk tandborste, det innebär att tandborsten vibrerar, medans en eltandborste med ett runt borsthuvud, en så kallad oscillerande tandborste, roterar.

 

Den största skillnaden att tänka på när det kommer till en sonisk eltandborste och en oscillerande eltandborste, är att när man använder en sonisk tandborste så behöver man hela tiden göra tandborströrelsen själv. Detta behöver man inte ifall man har en oscillerande tandborste, då borstar man istället tand för tand.

 

Fördelen med en eltandborste med sonisk teknik är att den har högfrekventa svepande rörelser tillsammans med pulsationer.

Detta gör att eltandborsten pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna och in under tandköttskanten, vilket är svårt att göra med en vanlig tandborste.

 

Har du svårt att komma åt vissa tänder så kan en eltandborste med runt borsthuvud vara bra för dig. Denna tandborste har ett mindre borsthuvud vilket gör det lättare att komma åt trängre ställen. Detta kan vara mer av en smaksak då du borstar tänderna tand för tand, vilket för vissa utgör en bättre och renare känsla. Det finns även borsthuvuden som är tillämpat för olika typer av behov, som till exempel att ta bort mer plack, få vitare tänder, ett känsligt tandkött eller om du vill ha bättre rengöring mellan tänderna.

Funktioner

Då det har blivit dags att köpa en ny eltandborste så kan det vara värt att känna till och förstå teknikerna som finns i de olika eltandborstarna.

Allt från timerfunktion och tryckfunktion till bluetooth för feedback i realtid och uppföljning av dina borstvanor.

Köpa Eltandborste

Olika typer av laddare

Det finns olika typer av laddare för eltandborstar där de flesta laddas med antingen en vanlig elkabel eller med USB-uttag. I den lägre prisklassen är det vanligast att man antingen kopplar en kabel från eluttaget direkt in i eltandborsten, eller att du kopplar en laddningsstation till ett eluttag och därefter ställer eltandborsten i laddningsstationen.


I dom högre prisklasserna finns det både magnetiska laddare och smarta resefodral. Att ha ett smart resefodral innebär att man lägger ner tandborsten i fodralet och ansluter sedan fodralet med USB, antingen till ett vägguttag eller till ett USB-uttag i datorn. Det finns även vissa eltandborstar som har medföljande laddningsglas. Dessa laddningsglas fungerar så enkelt att du bara behöver ställa ner eltandborsten i dem så laddas dem. Detta kan vara nått för de som vill ha en lite mer läcker laddningsstation.

Batteritid

Batteritiden på olika modeller skiljer sig, vanligtvis följer batteritiden i takt med prisbilden, det vill säga att ju mer du betalar för din eltandborste ju längre batteritid brukar modellen ha. Batteritiderna på eltandborstar kan skilja sig ganska mycket, det kan sträcka sig allt från några dagar upp till två månader. Det kan vara klokt att tänka lite extra på batteritiden speciellt om du ofta är ute och reser.

Bästa eltandborste

Intelligenta påminnelser

Då vi människor har mycket att hålla koll på i vardagen så behöver vi ibland bli påminda om vissa saker. När det gäller eltandborstar så finns det faktiskt modeller som påminner dig när borsthuvudet behöver bytas ut. Att byta ut borsthuvudet regelbundet och vid behov är viktigt för att öka livslängden på din eltandborste och för att se till att borstningen ger bästa möjliga resultat. De eltandborstar som har intelligenta påminnelser synkroniserar handtaget med borsthuvudet via ett mikrochip och på så sätt kan du enkelt få reda på när det är dags att byta ut borsthuvudet.

 

Detta kan vara något som är värt att fundera på om du behöver och om det kan vara till nytta för dig. Man får självklart gå upp i pris, men och andra sidan blir det en sak mindre att hålla reda på. Förutom påminnelser för utbyte av borsthuvud så har dessa modeller ofta även påminnelser som ger dig en indikation när du har borstat klart i olika delar av munnen, vilket såklart kan vara till stor hjälp så att man inte borstar för länge.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

För att sammanfatta denna köpguide för eltandborstar så tänkte vi besvara frågan på om eltandborstar är bättre än vanliga tandborstar.

Om man frågar tandläkare och ska gå på deras rekommendationer så är eltandborsten bättre än en vanlig tandborste. Detta beror främst på att den är skonsammare mot tänder och tandkött, men även för att den är betydligt bättre på att ta bort plack och bakteriebeläggningar i munnen. En eltandborste kommer också åt betydligt bättre runt tänderna och har dessutom en hel del smarta funktioner. Risken att borsta för hårt när du använder en vanlig tandborste är betydligt högre än när du använder en eltandborste. Att borsta tänderna för hårt gör ofta mer skada än nytta och du kan få problem med tandköttet. Just därför rekommenderar vi att du köper en eltandborste och vi hoppas att denna köpguide har varit till nytta för dig och att du enklare kan göra ditt val av eltandborste.

Vår Topplista Eltandborste Bäst I Test 2022

 1. Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Bästa Eltandborste 2022
 2. Oral-B Smart 4 4400N
 3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300
 4. Jordan Clean Smile
 5. Oral-B Vitality 100 Cross Action

  Eltandborste Barn

  • Oral-B Vitality Kids Star Wars
  • Oral-B Vitality Kids Frozen

  1. Philips Sonicare DiamondClean 9000

  4.9/5

  Betyg 4.9 / 5

  Kommentar : På jakt efter den allra bästa eltandborsten 2022? Då tycker vi att Philips Sonicare DiamondClean 9000 är ett bra val. Den här modellen har ett diamantformat huvud med sonisk teknik vilket innebär högfrekventa svepande rörelser tillsammans med pulsationer. Det här resulterar i en tandborste med fenomenal förmåga att både rengöra men också komma åt smuts mellan tänderna och tandkött.
   
  Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer i 4 olika borstlägen där varje läge har 3 olika intensitetsnivåer ifall du vill ha en mer intensivare rengöring eller en lägre nivå ifall du har känsligare tänder eller tandkött. Borstlägena är Clean, White+, Gum Health och Deep Clean+.
   
   

  När du använder eltandborste så är ett vanligt förekommande att man borstar för hårt. Men det här känner DiamondClean 9000 av genom att avge ett pulserande ljud när du borstar för hårt. Vid jämna mellanrum så slits borsthuvuden ut och du behöver ibland byta ut huvudet på din eltandborste. Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer med meföljande ”BrushSync-teknik” vilket innebär att borsten känner av hur länge och hur hårt du har borstat för att sen meddela att det är dags för dig att byta.

   

  Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer med smart medföljande app som naturligtvis är kompatibel med både Andriod och Apple enheter. I den här appen får du full kontroll på personlig statistik, hur du har borstat, om du har borstat för hård men den hjälper dig också med att förbättra och upprätthålla goda borstningsvanor.

   

  Det här är en bra modell ifall du är på resande fot. Dels så har borsten en batteritid på upp till 2 veckor, men det medföljer ett smart resefodral som också fungerar som en laddare. Med en enkel usb anslutning är det lätt att ladda resefodralet i ett vägguttag eller varför inte din bärbara dator? Dessutom ingår en snyggt och stilrent tandborstglas som också fungerar som en laddare. Tack vare sin diskreta design så kommer laddningsglaset att smälta in bra i badrummet.

   

  Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer i flera färger för att matcha just din smak. Den här eltandborsten har allt vi söker i en förstklassig modell för dig som vill ha det absolut bästa när det kommer till eltandborstar.

  Spela videoklipp

  2. Oral-B Smart 4 4400N

  4.8/5

  Betyg 4.8 / 5

  Kommentar : Oral-B Smart 4 4400N är ett oscillierande modell med runt borsthuvud vilket innebär att den både roterar och pulserar för att få en effektiv men också skonsam borstning. Smart 4 producerar hela 48800 rörelser per minut att jämföra med en vanlig tandborste. Den här modellen erbjuder 3 olika rengöringslägen, Daily Clean, Whitening och Sensitive där du kan anpassa eltandborsten som gör att du verkligen kan anpassa tandborsten efter dina behov.
   
  Det är aldrig bra att borsta för hård och tack vare sin Pressure Control-teknik så känner den här eltandborsten av om du har för hårt tryck i din borstning. Batteritiden ligger på 56 minuter där rekommenderad borstning är 2 minuter vilket resulterar i en batteritid som räcker för vanlig användning i 2 veckor. Ett plus i kanten är Oral-B smart-app vilket innebär att du kan ansluta tandborsten för att få statistik och feedback på din tandborstning så att du kan följa och hålla koll på din munvård.
   
  Spela videoklipp

  3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

  4.7/5

  Betyg 4.7 / 5

  Kommentar : Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är en mycket bra eltandborste i mellanprisklassen. Den här borsten har diamantformat huvud som bidrar till en mer dynamisk rengöring som spolar vätska mellan tänderna och tar bort både smuts men också plack. ProtetiveClean 4300 har hela 62 000 borströrelser per minut vilket ger en mycket effektiv tandborstning.
   
  Som med många andra eltandborstar från Philips så kommer även denna med Brush-sync teknik vilket gör så att tandborsten känner av hur hårt och hur ofta du borstar för att sedan informera dig om när det är dags att byta borsthuvud. Även trycksensor vilket känner av när du borstar för hårt.
   
  Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 kommer med två timer funktioner, dels den vanliga smart timer som informerar när man har borstat i 2 minuter men också ”Quadspacer” vilket säger till när man ska byta sida i munnen. Batteritiden ligger på hela 56 minuter vilket gör att batteriet håller länge innan du måste ladda eltandborsten.
   

  4. Jordan Clean Smile

  4.6/5

  Betyg 4.6 / 5

  Kommentar : Jordan Clean Smile är en eltandborste med hög kvalité som vi placerar någonstans emellan budget och medel prisklassen. Vi börjar med borsthuvudet som kommer i rund form där hastigheten kan med hjälp av ett enkelt knapptryck anpassat till antingen 8000- eller 10000 varv per minut. Clean Smile kommer med de viktiga funktionerna både för trycksensor när du borstar för hårt men också en timer som säger till när du har borstat i 2 minuter som dessutom påminner var 30 sekund när det är dags att byta område.
   
  Det här är en praktisk tandborste då den har en batteritid på hela 80 minuter vilket är extremt högt för att vara eltandborste. Det passar om du reser mycket eller inte tycker om att behöva ladda tandborsten med jämna mellanrum. Tack vare att den laddas med hjälp av USB-kabel så upplever vi att det är lättare att ladda den här eltandborsten till skillnad från traditionella eluttag.
   
   

  5. Oral-B Vitality 100 Cross Action

  4.4/5

  Betyg 4.4 / 5

  Kommentar : Oral-B Vitality 100 Cross Action är en billig och prisvärd eltandborste för dig som är ute efter en budget modell. Den här tandborsten kommer med runt borsthuvud som producerar 7600 borströrelser per minut vilket är lägre än de modellerna vi prövade ovan men är ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. Med det sagt så producerar ändå den här eltandborsten mycket fler borströrelser än om du hade borstat med en vanlig tandborste.
   
  Oral-B Vitality 100 Cross Action kommer med både trycksensor vilket känner av när man borstar för hårt men också en timer som säger till när det har gått 2 minuter. Det här är de funktionerna du behöver för en effektiv och bra eltandborstning. Batteritiden ligger på 20 minuters användning vilket också är något lägre men vad man får räkna med i den här prisklassen.
   
  Vill du testa på en eltandborste för första gången så är det här ett bra val då priset är något lägre än med andra tandborstar.
   

  Eltandborste Barn Oral-B Vitality Kids Star Wars

  4.6/5

  Betyg 4.6 / 5

  Kommentar : Inte alla barn tycker det är kul att borsta tänderna. Därför har Oral-B utvecklat eltandborsten Vitality Kids för att barn ska tycka tandborstning är roligt. Den här modellen kan barn koppla in i smart appen Disney Magic för både Andriod och iOS där barn kan samla på sig motiverande dekaler och låsa upp nya bilder ju längre man borstar. Helt enkelt en rolig och spännande motivations boost för barn att använda den här eltandborsten. Den här tandborsten kommer med 7600 borströrelser per minut vilket är ganska lite men för den här prisklassen är det vad man kan förvänta sig och samtidigt mycket fler bortrörelser än en vanlig tandborste.
   
  Oral-B Vitality Kids har en inbyggd timer som räknar ner från 2 minuter som hjälper ditt barn hålla koll på borstningen. Batteritiden är hela 8 dagar vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Just den här modellen är dekorerad med Star Wars tema och den levereras med medföljande klistermärken för att göra det ännu roligare för ditt barn att smycka eltandborsten. 

  Eltandborste Barn Oral-B Vitality Kids Frozen

  4.6/5

  Betyg 4.6 / 5

  Kommentar : Inte alla barn tycker det är kul att borsta tänderna. Därför har Oral-B utvecklat eltandborsten Vitality Kids för att barn ska tycka tandborstning är roligt. Den här modellen kan barn koppla in i smart appen Disney Magic för både Andriod och iOS där barn kan samla på sig motiverande dekaler och låsa upp nya bilder ju längre man borstar. Helt enkelt en rolig och spännande motivations boost för barn att använda den här eltandborsten. Den här tandborsten kommer med 7600 borströrelser per minut vilket är ganska lite men för den här prisklassen är det vad man kan förvänta sig och samtidigt mycket fler bortrörelser än en vanlig tandborste.

   
  Oral-B Vitality Kids har en inbyggd timer som räknar ner från 2 minuter som hjälper ditt barn hålla koll på borstningen. Batteritiden är hela 8 dagar vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Just den här modellen är dekorerad med Frozen tema och den levereras med medföljande klistermärken för att göra det ännu roligare för ditt barn att smycka eltandborsten.
   

  Gillade du vår artikel om att hitta bästa eltandborsten? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

  Betygsätt gärna vår artikel

  Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 17

  Lämna en kommentar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.