Bästa Eltandborste – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company,Webhallen, Computersalg, Komplett, Cdon, Elon

Bästa Eltandborste 2024 - OGTeknik

Börjar du bli trött på din vanliga tandborste? Är du istället nyfiken på att prova på en eltandborste eller elektrisk tandborste som det också kallas? Det kan till en början vara lite krångligt att veta vilken eltandborste man ska välja. Därför har vi tagit fram den här artikeln där vi vill hjälpa dig att hitta rätt bland alla olika eltandborstar.

 

Vi kommer i den här artikeln att gå igenom vad som kan vara bra att tänka på så att man väljer rätt modell. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa eltandborste 2024 samtidigt som vi också rekommenderar en bra eltandborste för barn.

Eltandborste bäst i test

Vår Topp 5 Bästa Eltandborsten

1. Philips Sonicare DiamondClean 9000

4.9/5

Betyg 4.9 av 5

2. Oral-B Pro 3 3000

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

4. Jordan Clean Smile

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

5. Oral-B Vitality 100 Cross Action

4.4/5

Betyg 4.4 av 5

Eltandborste Barn

Oral-B Vitality Kids Star Wars

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Oral-B Vitality Kids Frozen

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Varför välja elektriska tandborstar?

Redan som barn fick man kanske lära sig hur man ska använda en tandborste, men det är långt ifrån alla som faktiskt vet hur man borstar tänderna med rätt borstteknik. Det är vanligt att man missar viktiga områden, eller att man trycker alldeles för hårt när man borstar. En elektrisk tandborste kan därför vara ett bra hjälpmedel till att borsta med rätt teknik så man får ett bättre resultat med finare och renare tänder.

 

Tandläkare världen över rekommenderar i princip alltid sina patienter att borsta tänderna med en eltandborste. Det är för att tandläkarna vet dom stora fördelarna med att använda just en eltandborste i jämförelse med en vanlig tandborste. Eltandborstarna rengör mer noggrant och kommer åt ställen som är svårare att komma åt med en vanlig tandborste.

 

En eltandborste bidrar till att ta bort mer plack än vad en vanlig tandborste gör, samtidigt som den minskar tandköttsinflammation, sen är det ju också ganska skönt att inte behöva anstränga sig lika mycket som vid borstning med en vanlig tandborste. När man för första gången provar en eltandborste så kan vi lova att man kommer att känna skillnad i munnen. Det blir en mycket tydligare känsla av renhet och denna renhet fortsätter man att känna, så länge man fortsätter att använda en eltandborste.

Spela video om Hur man använder en eltandborste

Eltandborste Barn

Det finns självklart eltandborstar även för barn. Dessa modeller är mindre till storleken för att vara anpassad till ett barn. Många barn tycker det är obehagligt att borsta tänderna. Därför tillverkas många av dagens modeller med roliga och spännande teman som ska göra det roligare för barn att börja borsta tänderna. En barn eltandborste kan börja användas ganska långt ner i åldrarna och vissa modeller är rekommenderade för barn ner emot 3 år.

Oral-B Vitality Kids Frozen
Oral-B Vitality Kids Star Wars

Vad ska man tänka på när man köper en eltandborste? Hur hittar man den bästa elektriska tandborsten?

Det finns olika prisklasser när det kommer till eltandborstar, både billiga, mellanklass och premium tandborstar. Här gäller det att fundera på vilken prisklass som kan passa. De billiga modellerna är inte dåliga på något sätt, däremot saknar det vanligtvis olika funktioner som finns hos de exklusiva modellerna. Hastigheten i eltandborsten brukar mätas i borströrelser per minut där premium eltandborstar ofta har mycket fler borströrelser per minut till skillnad från billigare modeller som har färre borströrelser.

 

Väljer man en eltandborste i mellanklassen så har dom ofta funktioner som timer, appar och extra borsthuvuden, ibland kan det även följa med ett litet resefodral. Eltandborstar i mellanklassen har oftast lite mer fokus på själva borsthuvudets rörelser jämfört med de billigare modellerna. Om man känner att en eltandborste i premiumklassen kanske skulle vara en bra investering så har dessa mer finesser, allt från smarta funktioner till längre batteritid.

Runt eller diamantformat borsthuvud?

Eltandborstar kan komma med runda eller diamantformade borsthuvuden. En eltandborste med ett diamantformat huvud är en så kallad sonisk tandborste, det innebär att tandborsten vibrerar, medans en eltandborste med ett runt borsthuvud, en så kallad oscillerande tandborste, roterar.

 

Den största skillnaden att tänka på när det kommer till en sonisk eltandborste och en oscillerande eltandborste, är att när man använder en sonisk tandborste så behöver man hela tiden göra tandborströrelsen själv. Detta behöver man inte ifall man har en oscillerande tandborste, då borstar man istället tand för tand.

 

Fördelen med en eltandborste med sonisk teknik är att den har högfrekventa svepande rörelser tillsammans med pulsationer. Detta gör att eltandborsten pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna och in under tandköttskanten, vilket är svårt att göra med en vanlig tandborste. Det finns även borsthuvuden som är tillämpat för olika typer av behov, som till exempel att ta bort mer plack, få vitare tänder, ett känsligt tandkött eller om du vill ha bättre rengöring mellan tänderna.

 

Funktioner

När man kikar på att införskaffa en ny eltandborste så kan det vara värt att känna till och förstå teknikerna som finns i de olika eltandborstarna. Allt från timerfunktion och tryckfunktion till bluetooth för feedback i realtid och uppföljning av dina borstvanor.

Köpa Eltandborste

Olika typer av laddare

Det finns olika typer av laddare för eltandborstar där de flesta laddas med antingen en vanlig elkabel eller med USB-uttag. I den lägre prisklassen är det vanligast att man antingen kopplar en kabel från eluttaget direkt in i eltandborsten, eller att man kopplar en laddningsstation till ett eluttag och därefter ställer eltandborsten i laddningsstationen.

 

I dom högre prisklasserna finns det både magnetiska laddare och smarta resefodral. Att ha ett smart resefodral innebär att man lägger ner tandborsten i fodralet och ansluter sedan fodralet med USB, antingen till ett vägguttag eller till ett USB-uttag i datorn. Det finns även vissa eltandborstar som har medföljande laddningsglas. Dessa laddningsglas fungerar så enkelt att man bara behöver ställa ner eltandborsten i dem så laddas dem. Detta rekommenderar vi för användare som vill ha en lite mer läcker laddningsstation och som vi tycker smälter in på ett snyggt sätt i badrummet.

Batteritid

Batteritiden på olika modeller skiljer sig, vanligtvis följer batteritiden i takt med prisbilden, det vill säga att ju mer man betalar för sin eltandborste ju längre batteritid brukar modellen ha. Batteritiderna på eltandborstar kan skilja sig ganska mycket, det kan sträcka sig allt från några dagar upp till två månader. Vi tycker att det kan vara klokt att tänka lite extra på batteritiden speciellt om man ofta är ute och reser.

Bästa eltandborste

Intelligenta påminnelser

Då vi människor har mycket att hålla koll på i vardagen så behöver vi ibland bli påminda om vissa saker. När det gäller eltandborstar så finns det faktiskt modeller som påminner om när borsthuvudet behöver bytas ut. Att byta ut borsthuvudet regelbundet och vid behov är viktigt för att öka livslängden på eltandborsten och för att se till att borstningen ger bästa möjliga resultat. De eltandborstar som har intelligenta påminnelser synkroniserar handtaget med borsthuvudet via ett mikrochip och på så sätt kan man enkelt få reda på när det är dags att byta ut borsthuvudet.

 

Man får självklart gå upp i pris, men och andra sidan blir det en sak mindre att hålla reda på. Förutom påminnelser för utbyte av borsthuvud så har dessa modeller ofta även påminnelser som ger en indikation när man har borstat klart i olika delar av munnen, vilket såklart kan vara till stor hjälp så att man inte borstar för länge.

Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

För att sammanfatta denna köpguide för eltandborstar så tänkte vi besvara frågan på om eltandborstar är bättre än vanliga tandborstar. Om man frågar tandläkare och ska gå på deras rekommendationer så är eltandborsten bättre än en vanlig tandborste. Detta beror främst på att den är skonsammare mot tänder och tandkött, men även för att den är betydligt bättre på att ta bort plack och bakteriebeläggningar i munnen. 

 

En eltandborste kommer också åt betydligt bättre runt tänderna och har dessutom en hel del smarta funktioner. Risken att borsta för hårt när man använder en vanlig tandborste är betydligt högre än när man använder en eltandborste. Att borsta tänderna för hårt gör ofta mer skada än nytta och man kan få problem med tandköttet. Just därför rekommenderar vi att du köper en eltandborste och vi hoppas att denna köpguide har varit till nytta och ett bra hjälpmedel till att köpa eltandborste.

1. Philips Sonicare DiamondClean 9000

4.9/5

Betyg 4.9 / 5

Kommentar : På jakt efter den allra bästa eltandborsten 2024? Då tycker vi att Philips Sonicare DiamondClean 9000 är ett bra val. Den här modellen har ett diamantformat huvud med sonisk teknik vilket innebär högfrekventa svepande rörelser tillsammans med pulsationer. Det här resulterar i en tandborste med fenomenal förmåga att både rengöra men också komma åt smuts mellan tänderna och tandkött.
 
Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer i 4 olika borstlägen där varje läge har 3 olika intensitetsnivåer ifall man vill ha en mer intensivare rengöring eller en lägre nivå ifall man har känsligare tänder eller tandkött. Borstlägena är Clean, White+, Gum Health och Deep Clean+.
 
 

När man använder eltandborste så är ett vanligt förekommande att man borstar för hårt. Men det här känner DiamondClean 9000 av genom att avge ett pulserande ljud när man borstar för hårt. Vid jämna mellanrum så slits borsthuvuden ut och man behöver ibland byta ut huvudet på sin eltandborste. Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer med medföljande ”BrushSync-teknik” vilket innebär att borsten känner av hur länge och hur hårt man har borstat för att sen meddela att det är dags att byta tandborsthuvud.

 

Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer med smart medföljande app som naturligtvis är kompatibel med både Andriod och Apple enheter. I den här appen får man full kontroll på personlig statistik, hur man har borstat, om man har borstat för hård men den hjälper  också med att förbättra och upprätthålla goda borstningsvanor.

 

Vi tycker att det här är en bra modell ifall man är på resande fot. Dels så har borsten en batteritid på upp till 2 veckor, men det medföljer ett smart resefodral som också fungerar som en laddare. Med en enkel usb anslutning är det lätt att ladda resefodralet i ett vägguttag eller varför inte sin bärbara dator? Dessutom ingår en snyggt och stilrent tandborstglas som också fungerar som en laddare. Tack vare sin diskreta design så kommer laddningsglaset att smälta in bra i badrummet.

 

Philips Sonicare DiamondClean 9000 kommer i flera färger för att matcha smak och tycke. Den här eltandborsten har allt vi söker i en förstklassig modell som vi tror passar för dig som vill ha det absolut bästa när det kommer till eltandborstar.

Spela video om Philips Sonicare DiamondClean 9000 - youtube

2. Oral-B Pro 3 3000

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : På en fin andraplats hittar vi Oral-B Pro 3 3000. Den här modellen har ett runt borsthuvud som producerar 3D-borstteknik vilket innebär att borsten oscillerar, roterar men också pulserar vilket bidrar till en bättre rengöring samtidigt som det blir lättare att ta bort plack. Denna eltandborste kommer med inbyggd 2 minuters timer med notis var 30e sekund när det är dags att byta område.

Något som vi gillar med denna modellen är den synliga tryckkontrollen för tandköttet, vilket innebär om man borstar för hårt så slutar borsten att pulsera samtidigt som hastigheten sänks med en röd visuell varning vilket vi tycker är en bra extra funktion.
 
Tack vare sitt fina pris kombinerat med sin 3D borstteknik så får den här modellen höga betyg av oss. Det här är helt enkelt en prisvärd tandborste som borstar bra men inte kommer med en massa överflödiga tilläggsfunktioner vilket håller ner priset. Den här eltandborsten passar helt enkelt för användare som vill ha en bra borstning och en bra batteritid men inte är i behov av mer än så.

3. Philips Sonicare ProtectiveClean 4300

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 är enligt oss en mycket bra eltandborste i mellanprisklassen. Den här borsten har diamantformat huvud som bidrar till en mer dynamisk rengöring som spolar vätska mellan tänderna och tar bort både smuts men också plack. ProtetiveClean 4300 har hela 62 000 borströrelser per minut vilket bidrar till en mycket effektiv tandborstning.
 
Som med många andra eltandborstar från Philips så kommer även denna med Brush-sync teknik vilket gör så att tandborsten känner av hur hårt och hur ofta man borstar för att sedan informera om när det är dags att byta borsthuvud. Även trycksensor vilket känner av när man borstar för hårt.
 
Philips Sonicare ProtectiveClean 4300 kommer med två timer funktioner, dels den vanliga smart timer som informerar när man har borstat i 2 minuter men också ”Quadspacer” vilket säger till när man ska byta sida i munnen. Batteritiden ligger på hela 56 minuter vilket gör att batteriet håller länge innan man måste ladda eltandborsten. Vi rekommenderar den här modellen till användare som vill hitta en eltandborste med diamantformat huvud med god kvalité och bra funktioner i mellanprisklassen.
 

4. Jordan Clean Smile

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Jordan Clean Smile är en eltandborste med hög kvalité som vi placerar någonstans emellan budget och medel prisklassen. Vi börjar med borsthuvudet som kommer i rund form där hastigheten kan med hjälp av ett enkelt knapptryck anpassat till antingen 8000- eller 10000 varv per minut. Clean Smile kommer med de viktiga funktionerna både för trycksensor när man borstar för hårt men också en timer som säger till när man har borstat i 2 minuter som dessutom påminner var 30 sekund när det är dags att byta område.
 
Vi tycker att det här är en praktisk tandborste då den har en batteritid på hela 80 minuter vilket är mycket högt för att vara eltandborste. Det passar om man reser mycket eller inte tycker om att behöva ladda tandborsten med jämna mellanrum. Tack vare att den laddas med hjälp av USB-kabel så upplever vi att det är lättare att ladda den här eltandborsten till skillnad från traditionella eluttag. Helt enkelt en bra och prisvärd eltandborste med de viktigaste funktionerna.
 

5. Oral-B Vitality 100 Cross Action

4.4/5

Betyg 4.4 / 5

Kommentar : Vi tycker att Oral-B Vitality 100 Cross Action är en billig och prisvärd eltandborste som vi tror passar för användare som är ute efter en budget modell. Den här tandborsten kommer med runt borsthuvud som producerar 7600 borströrelser per minut vilket är lägre än de modellerna vi prövade ovan men är ungefär vad man får räkna med i den här prisklassen. Med det sagt så producerar ändå den här eltandborsten mycket fler borströrelser än om man hade borstat med en vanlig tandborste.
 
Oral-B Vitality 100 Cross Action kommer med både trycksensor vilket känner av när man borstar för hårt men också en timer som säger till när det har gått 2 minuter. Det här är de funktionerna man behöver för att bidra till en effektiv och bra eltandborstning. Batteritiden ligger på 20 minuters användning vilket också är något lägre men vad man får räkna med i den här prisklassen.
 
Om man testa på en eltandborste för första gången så tycker vi att det här ett bra val då priset är något lägre än med andra tandborstar.
 

Eltandborste Barn Oral-B Vitality Kids Star Wars

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Inte alla barn tycker det är kul att borsta tänderna. Därför har Oral-B utvecklat eltandborsten Vitality Kids för att barn ska tycka tandborstning är roligt. Den här modellen kan barn koppla in i smart appen Disney Magic för både Andriod och iOS där barn kan samla på sig motiverande dekaler och låsa upp nya bilder ju längre man borstar. Helt enkelt en rolig och spännande motivations boost för barn att använda den här eltandborsten. Den här tandborsten kommer med 7600 borströrelser per minut vilket är ganska lite men för den här prisklassen är det vad man kan förvänta sig och samtidigt mycket fler bortrörelser än en vanlig tandborste.
 
Oral-B Vitality Kids har en inbyggd timer som räknar ner från 2 minuter som hjälper ditt barn hålla koll på borstningen. Batteritiden är hela 8 dagar vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Just den här modellen är dekorerad med Star Wars tema och den levereras med medföljande klistermärken för att göra det ännu roligare för ditt barn att smycka eltandborsten. 

Elektrisk Tandborste Barn Oral-B Vitality Kids Frozen

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Inte alla barn tycker det är kul att borsta tänderna. Därför har Oral-B utvecklat eltandborsten Vitality Kids för att barn ska tycka tandborstning är roligt. Den här modellen kan barn koppla in i smart appen Disney Magic för både Andriod och iOS där barn kan samla på sig motiverande dekaler och låsa upp nya bilder ju längre man borstar. Helt enkelt en rolig och spännande motivations boost för barn att använda den här eltandborsten. Den här tandborsten kommer med 7600 borströrelser per minut vilket är ganska lite men för den här prisklassen är det vad man kan förvänta sig och samtidigt mycket fler bortrörelser än en vanlig tandborste.

 
Oral-B Vitality Kids har en inbyggd timer som räknar ner från 2 minuter som hjälper ditt barn hålla koll på borstningen. Batteritiden är hela 8 dagar vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Just den här modellen är dekorerad med Frozen tema och den levereras med medföljande klistermärken för att göra det ännu roligare för ditt barn att smycka eltandborsten.
 

Vanliga frågor om Elektriska Tandborstar

Ja det finns elektriska tandborstar som är anpassade för barn

Priset varierar såklart med kvalité och funktioner men de flesta (men inte alla) modellerna kostar under 1000kr

Det finns flera funktioner och tekniken är under ständig utveckling. Nedan är några av de vanligare funktionerna.

  • Timerfunktion
  • Tryckfunktion

Vår Topplista Eltandborste Bäst I Test 2024

Eltandborste Barn Bäst I Test

Gillade du vår artikel om att hitta bästa eltandborsten? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 17

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *