Hur bygger man en stationär dator? Checklista för nybörjare
I takt med att datortekniken utvecklas så blir det idag allt vanligare att man bygger sin egna stationära dator. Historiskt sätt så säljs ofta datorerna som färdiga paket där allt är monterat och klart, det är egentligen bara att koppla in ström och trycka på startknappen.
Att istället bygga en egen stationär dator kan ge ett mycket bättre resultat samtidigt som det också är billigare än att köpa en färdigmonterad modell. Dessutom kan man verkligen skräddarsy datorn och prioritera vissa komponenter över andra för att anpassa sitt eget behov i vad man prioriterar i sin egna dator.
Vid en första anblick kanske det känns som ett svårt projekt att ta tag i men det är faktiskt lättare än många tror. Därför har vi valt att skapa den här artikeln som en lättare guide hur man bygger en dator, samt en checklista med komponenter man behöver och vad man ska tänka på när man sätter ihop datorn.
Vad vill jag använda datorn till?
Innan man kommer igång och skräddarsy sin dator så kan det vara en god idé att redogöra för sig själv vad man använder datorn till. Har man datorn till datorspel? Video och bildredigering? Eller är det bara en enklare dator för surf och arbete?
När det kommer till just spel och bild/video redigering kan det vara en god idé att kolla programspecifikationen så att datorn klarar av mjukvaran du tänker använda. Ofta står det både minimikrav och rekommenderad minsta hårdvara för att programmet ska kunna leverera god prestanda till dig som användare.
Bestäm gärna vilken budget som skulle passa. När det kommer till att bygga dator med alla datorkomponenter så är prisklasserna väldigt breda från det billigaste till de exklusiva komponenterna, men du kan nog räkna med att få det billigare i jämförelse med om du hade köpt en färdigbyggd dator med samma specifikationer, du monterar ju ändå datorn själv och ska såklart slippa monteringskostnaderna.
Vilka datorkomponenter behöver man?
En dator består av flera olika komponenter, för att du ska få med alla delarna så presenterar vi en enklare checklista så att du inte glömmer något
- Chassi
- Moderkort
- Ram-minne (Primärminne)
- Grafikkort
- Processor
- Processorkylare
- HDD/SSD (Sekundärminne)
- Nätaggregat
Kortfattat om komponenterna
Chassi
Datorns Chassi är själva datorlådan där man placerar alla komponenter.
Moderkort
Moderkortet är plattan inuti datorn där man placerar alla komponenterna, man kan sammanfatta det som hjärnan i datorn som kopplar samman alla system.
Ram (Primärminne)
Ramminnet används som ett arbetsminne i din dator. Det fungerar på samma sätt som din hårddisk men fungerar mycket snabbare för att du snabbt ska få tillgång och processera datan. Här lagras allt som processorn använder just nu eller kommer behöva använda inom kort.
Grafikkort
För att du ska kunna visualisera allting du gör på din dator så krävs ett grafikkort. Det fungerar väldigt likt en processor och mäts blandannat med klockfrekvens.
Processor
Processorn är en av de absolut viktigaste komponenterna i datorn. Det är här alla uträkningar sker. Prestandan mäts i klockfrekvens.
Processorkylare
Då processorn ofta blir mycket varm när det arbetar så finns därför en processorkylare som består av en fläkt som monteras ovanpå processorn för att hålla den sval.
HDD/SDD (Sekundärminne)
För att kunna lagra all data utöver den du använder just för stunden i ramminnet så behöver vi en hårddisk. Denna är väldigt mycket långsammare än ditt ramminne då informationen som är lagrad här inte kräver lika snabb tillgång.
Nätaggregat
För att hela din dator ska fungera så behöver den en komponent som förser allt med ström. Det är här nätaggregatet kommer in. Prestandan mäts blandannat i effektkapacitet (Watt)
Vad ska man tänka på? Kompabilitet mellan delarna
Alla delar och komponenter måste passa med varandra och det här är mycket viktigt att tänka på så att man inte köper delar som inte går att koppla samman med varandra. Nedan listar vi 3 saker som du måste ha koll på och kolla upp innan du kommer igång och beställer dina delar
- Nätaggregat – En dator drivs av ström där nätaggregatet är datorn strömförsörjning. Avancerade datorer drar ofta mer ström än budget datorer så därför är det viktigt att kolla nätaggregatets strömförsöljning så att den klarar av att leverera ström för att driva datorn. Att ha ett bra nätaggregat bidrar även till att datorn mår bättre vilket förbättrar både prestanda men också livslängd.
- Moderkortet , Processor & RAM – Moderkortet måste vara kopatibelt med processorn och ram-minnet. Kolla först så att moderkortet och processorn har samma sockel, det står i respektive produktspecifikation vilken sockel de har. Det samma gäller för moderkortet och Ram-minnet måste också ha samma sockel.
- Storleken på chassit – Mindre chassin får inte plats med alla moderkort.
Hur går monteringen till?
Innan du kommer igång så se till att du har en stor frigjord yta där du tänker montera ihop din dator. Det kan till en början vara rörigt så därför är det bra att strukturera ytan så att man har koll på att skruvar, manualer och förpackningar. Det man ska ha klart för sig är att när man bygger ihop en dator så är det el och ström involverad, av säkerhetsskäl så ska elkontakten aldrig vara inkopplad under själva bygget och se till att strömknappen till datorn är avslagen.
- Börja med att packa upp chassit och montera på nätaggregatet (se till att strömmen är av)
- Utanför chassis så monterar du ihop alla delarna till moderkortet som processorn, ram samt processorkylare. Var försiktig när du jobbar med processorn då det är en känslig komponent
- Montera därefter ihop moderkortet på chassit och koppla in kontakterna till moderkortet
- Montera hårddisken (SSD eller HDD)
- Montera grafikkortet
- Anslut resterande kontakter, stäng chassilocket och sätt igång datorn
Om man ändå känner sig osäker eller något som är otydligt så finns det bra instruktioner för produkterna men internet är också en bra kunskapskälla
Betygsätt gärna vår artikel
Snittbetyg 4.7 / 5. Antal Röster 14