Bästa Elscooter – Bäst I Test – Ogteknik.se

Bästa Elscooter - Elsparkcykel 2022 - Bäst I Test

Skulle du vilja köpa en elscooter? Elscootrar fungerar med hjälp av en elmotor, för att ta dig framåt så är det bara att för att sparka i gång och trycka in gasen så kommer elscootern att göra resten av jobbet. Om det är första gången du köper en elscooter så kan det vara svårt att veta vilken man ska välja då det idag finns ett hav av olika elscootrar med olika batteritider, hastigheter och finesser. Därför har vi har tagit fram en köpguide med målet att hjälpa dig hitta den bästa elscooter som passar just för dig.

Vi kommer inleda med att berätta om olika elsparkcyklar för att sedan testa och recensera populära elscootrar från bland annat Xiaomi, Segway och Denver samt en elscooter som passar för barn. Avslutningsvis kommer vi att presentera vår topplista till bästa elsparkcykel för 2022 bäst i test.

Åka Elscooter

Vår Topp 5 Bästa Elsparkcykel 2022 - Bäst I Test

Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter

1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Ninebot by Segway KickScooter MAX G30D II

2. Ninebot by Segway KickScooter MAX G30D II

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter

3. Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Denver SCO-65110 El Scooter

4. Denver SCO-65110 El Scooter

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Ninebot by Segway E8 elscooter

5. Ninebot by Segway E8 elscooter

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Vad ska du tänka på när du köper en elscooter?

Det första du bör tänka på när det kommer till att köpa en elscooter är hur lång sträcka du vill kunna köra per laddning. Är det till exempel viktigt för dig att kunna köra fort en kortare sträcka, eller behöver du ta dig en längre sträcka så kanske en elscooter med ett större batteri skulle passa bäst. Då det finns en massa olika elscootrar så finns dom även i olika prisklasser, därför kan det vara bra att tänka ut redan nu vilket budget du har.

Däck

En annan sak värt att tänka på är däcken på din elscooter. Däck på elscootrar är en viktigt komponent som påverkar din körupplevelse och komfort. Det finns olika typer av däck, både luftfyllda och plast, smala som breda och med eller utan dämpning. Däck som är luftfyllda har flera fördelar om man jämför med plastdäck, dels så ger de luftfyllda däcken en bättre komfort då dessa är mjukare och formas något efter väglaget som du kör på, vilket innebär en lite bättre dämpning. De luftfyllda däcken har även mycket bättre grepp både på barmark och i regn.

Plastdäcken är hårdare än vad de luftfyllda däcken är, det gör att det inte alls blir samma komfort när du kör, de har inte heller samma grepp på väglaget. Fördelen med plastdäck är dock att du riskerar inte att få punka.

Bästa Elscooter

Dämpning

Det finns olika typer av dämpning när det kommer till elsparkcyklar, det kan vara gummidämpare som är inbyggda i ramen eller så kan det vara fjäderdämpare. Fjäderdämpare är definitivt bättre ifall du vet att du kommer att köra på dåliga underlag. Det kan även vara klokt att tänka på att dämpare kan addera vikt till din elscooter, samt att vissa av dessa dämpare kan behöva mer underhåll än andra.

Hastighet och kapacitet

För många är det viktigt att ha en hög topphastighet på en elscooter. Men det är flera saker som påverkar din hastighet, inte bara hur du kör den men också väglag, däcktyp och lufttryck i däcken. När ett företag som tillverkar elscootrar sätter en topphastighet på sin elscooter, så är detta vanligtvis baserat på att den som kör väger 75 kg på en platt och slät väg med perfekt lufttryck i däcken. Så fokusera inte allt för mycket på vad tillverkaren säger att elscootern har för topphastighet och kolla istället på vad elmotorn har för kapacitet. Är det så att du ofta kommer att köra din elscooter i uppförsbacke så kan det vara klokt att investera i en lite starkare elmotor. En mindre elmotor kommer att behöva arbeta mer i en tuffare terräng än vad en starkare elmotor behöver. Med en starkare elmotor så kommer även motorn att ha mindre slitningar än vad den kommer att ha i jämförelse med en elmotor som inte är lika stark.

Bromsar

Det finns olika typer av bromsar på elsparkcyklar, både elektroniska, trumbromsar, fälgbromsar och skivbromsar. Dom elektroniska bromsarna fungerar ungefär likadant som när du motorbromsar i en bil, där motorn bromsar åt dig för att sakta ner din fart gradvis. Många elsparcyklar använder sig av denna typ av bromsar. Vissa elsparkcyklar laddar även upp batteriet en del när man använder denna metod. Denna bromsmetod bromsar inte lika bra som när du använder handbromsen som finns på handtaget.

 

Trumbromsar och skivbromsar är de mest effektiva sätten att bromsa på när det kommer till en elsparkcykel. Fälgbromsarna sitter utanpå däcket och avger ett tryck mot däcket för att bromsa, trumbromsar och skivbromsar kan installeras inuti däcket. Trumbromsar och skivbromsar är de mest effektiva typerna av bromsar på en elsparkcykel, dessa bromsar behöver dock service då och då för att hålla bästa bromskapacitet. Det finns även fotbromsar, dessa finns dock vanligtvis på de scootrar som inte har en motor och är inte alls lika vanligt när det kommer till en elsparkcykel.

Basta Elsparkcykel

Körsträcka

Precis som maxhastighet så beror även körsträckan på vad din elscooter har för motorkapacitet, underlag, däck och vikt på den personen som kör. Vanligtvis har en elscooter tre olika körlägen, eco, medium och hög. Väljer man att köra på eco så kan man köra en längre sträcka men man tappar hastighet. Kör man däremot på hög så får man ut en högre hastighet men kan inte köra lika långt. När det kommer till körsträcka så spelar även batterikapaciteten en stor roll. För att göra det enkel, ju större batteri desto längre sträcka kan du köra.

Storlek och vikt

När det kommer till elscootrar så är storlek och vikt en viktig aspekt. En större elscooter med bredare däck och bredare platta att stå på kommer att göra det mer bekvämt för dig att köra, speciellt när det kommer till längre sträckor.

Har man en större elscooter kommer den däremot att väga mer och för många så är det viktigt med en elscooter som är lätt att kunna bära och ta med. Så när du viker ihop din elscooter så kan det vara bra att tänka på att den inte ska väga allt för mycket ifall du vet att du vill bära omkring på den.

 

De flesta elscootrar väger mellan 12 och 20 kg. Glöm inte att kolla storleken på din elscooter när den är ihopvikt så att den inte tar större plats än vad du planerat för. Det här kan vara bra att veta om du ska ha elscootern i hemmet, på jobbet eller transportera den i bilen.

Olika modeller - Bästa Elscooter

Då det finns väldigt många olika modeller och typer av elscootrar så är det inte alltid så lätt att veta vilken man ska köpa. Nedan har vi sammanställt de vanligaste modellerna så att du kan få en bättre överblick av vilka modeller som finns.

  • 120W – Elscootrar på 120w är de enklaste modellerna på marknaden. Dessa används oftast av barn i åldrarna 6-10 år. Denna elscooter går relativt sakta och är därför inte så vanlig bland de äldre.
  • 250W – Med en elscooter på 250w får du betydligt mer kvalitet och prestanda än på de minsta modellerna. De har dock inte tillräckligt hög maxvikt för att användas av äldre tonåringar eller vuxna.
  • 1500W – Elscootern på 1500w är betydligt större och mer kraftfull än de mindre modellerna och passar både tonåringar och vuxna. Denna modell kan komma upp i cirka 50Km/h.
  • 5000W – De största modellerna ligger på 5000w och har en lång körtid och hög maxhastighet. De klarar även av att köra i svårare terräng och på ojämna underlag. Detta är ett speciellt bra alternativ för dig som vill använda din elscooter som ett fordon istället för en moped till exempel.

Det finns självklart fler modeller utöver dessa, men det ovan nämnda är det mest populära på marknaden. Tänk på att om du ska köpa en elscooter till ditt barn så är det du som har fullt ansvar som förälder. Storleken på elscootern beror inte bara på ålder, utan även på mognadsgrad och ansvarskänsla.

Bäst I test elscooter

Trafikregler Elscooter

För att köra elscooter på allmän väg så behöver den klassas som en cykel eller moped, vilken kategori den hamnar i beror på max hastigheten och motorstyrkan. För att en elscooter ska klassas som cykel så får den ha en maxhastighet på 20 Km/h och en max motoreffekt på 250W. Den behöver även vara utrustad med bromsar och ringklocka för att få köras på allmän väg. Om du planerar att köra i mörker måste dessutom din elscooter vara försedd med lykta fram, reflexer bak samt en vit eller orange reflex på sidan. En elscooter klassas som moped när den har en max motoreffekt på 1000 W och en maxhastighet på 25 Km/h. den måste även vara typgodkänd enligt EU-regler, alternativt har godkänts vid en mopedbesiktning. En typgodkänd moped har ett intyg och en skylt som bevis på godkännandet. Precis som med andra fordon som ska användas på allmän väg så måste du skaffa en trafikförsäkring. du behöver även ha förarbevis eller körkort och vara minst 15 år gammal. Det är inte heller tillåtet att skjutsa någon på en elscooter.

Vår favoriter till bäst i test elscooter 2021

  1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter – Bästa Elscooter
  2. Ninebot by Segway KickScooter MAX G30D II
  3. Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter
  4. Denver SCO-65110 El Scooter – Billig & Prisvärd Budget Elscooter
  5. Ninebot by Segway E8 elscooter – Elscooter Barn

1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Xiaomi är kända för att tillverka elscootrar med hög kvalité och bra presentanda, där deras uppdaterade modell MI Pro 2 inte heller är något undantag. Det här är en slitstark och robust modell som är tillverkad i aluminium som är ett kraftfullt material som ändå håller vikten relativt låg. Det gör att denna elscooter kommer ge en god prestanda kombinerat med en bra livslängd.
 
Xiaomi Mi Pro 2 använder kinetiskt teknologi i bromssystemet vilket innebär att man konverterar rörelseenergi till elektrisk energi som kortfattat betyder att batteriet får en extra laddning varje gång du bromsar. Det här betyder att batteriet räcker extra länge som resulterar i att din räckvidd blir bättre. Dämpningen är exemplarisk för den här prisklassen och körkomforten är fenomenalt bra.
 
Motorn till den här elsparkcykeln är av topp kvalité och ger en vinnande prestanda. Motorkapaciteten ligger på hela 600 W i maxkapacitet som gör att den både ger en hög toppfart på upp emot 25 km/h men som också gör att den klarar av tuffare uppförsbackar upp emot 20% lutning. Räckvidden är på upp emot 45 km med en batterikapacitet på 474 Wh där laddtiden ligger på ungefär 8 – 9 timmar. Maxvikten för den här elscootern är på 100 kg. Det här gör att du kan åka långt med en god hastighet och vem vill inte det?
 

Med 3 enkla steg fäller man lätt ihop elscootern där måtten är 49 x 113cm. Det här gör att elsparkcykeln är smidig att ta med till t.ex. jobbet eller skolan, men med sina 14.2kg så blir man efter några minuter något trött att bära på den.

Övriga bra funktioner är inbyggd ringklocka och inbyggd kraftig LED-Lampa, bromlampa samt praktiska och väl synliga reflexer fram, bak och på sidan. Via applikationen Mi Home som fungerar både till iOS och Andriod så kan du koppla ihop din telefon med Xiaomi Mi Pro 2. I appen kan du se bland annat körhastighet, batterinivå, körvanor, statistik m.m. så att du har full koll på din elscooter. Dessutom kan du slå på och av strålkastaren vilken vi tycker är en rolig och bra funktion.

 
Det här är en förstklassig elscooter som passar alla typer av användare som vill ha åt en bra och prisvärd elscooter i hög kvalité. Den är en snygg och stilren elscooter med bra prestanda i motorn och en stabil konstruktion i aluminium. På plats nummer 1 till bästa elscooter 2022 bäst i test finner vi Xiaomi Mi Pro 2.
 
 

2. Ninebot by Segway KickScooter MAX G30D II

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Letar du efter det absolut bästa när det kommer till elsparkcyklar, då ska du ta en extra titt på Ninebot Kickscooter Max G30 D II från Segway. Det här är en uppdaterad och en av de senaste modellerna i det här produktsegmentet.
 
Vi börjar med de rejäla däcken på hela 10 tum vilket gör den här elsparkcykeln tålig även vid lättare ojämn terräng som småsten. Däcken är av pneumatisk design som är slanglösa vilket ger en bra komfort i körningen. Segway har applicerat ett speciellt geléfilm på däcken som bättre ska skydda mot punktering. Denna elsparkcykel är utrustad med elektronisk bakbroms och framtill en trumbroms men också ganska självklara egenskaper som fram- och baklysen.
 
Prestandarn i elmotorn är mycket bra där topphastigheten ligger på 20 km / h där räckvidden är på vinnande 65 km vilket gör att den här elsparkcykeln är fenomenal när det kommer till att åka långa streckor där laddningstiden bara är på låga 6 timmar vilket är bra i jämförelse med många konkurrenter. Tack vare en motoreffekt på 350 W så är Ninebot MAX G30D stark och kraftfull, speciellt i uppförsbackarna där den klarar av lutningar på 20%.
 

Segway Ninebot Kickscooter Max G30 D II har en användarvänlig bluetooth anslutning som gör att du enkelt kan övervaka din elsparkcykel via appen. Led displayen är tydlig och ger en bra indikering över körning. Maxvikten ligger på 100kg samtidigt som MAX G30 D är lätt att fälla ihop vilket gör den lätt att bära på om du ska gå i trappor eller behöver förvara den smidigt på jobbet eller i hemmet. Det här är en premium modell som passar alla typer av användare och kommer på en fin andraplats i vår topplista till bästa elsparkcykeln 2022 Bäst i Test.

 

3. Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Xiaomi Mi 1S Nordic är envälgjord elscooter som passar för dig som vill hitta en bra men ändå billig och lite mer prisvärd elsparkcykel. Vi börjar med däcken som kommer i en 8.5 tumms pneumatisk konstruktion vilket är tåligt och motståndskraftigt mot punktering samtidigt som de ger en god dämpning och komfortabel körning. Mi 1S har som många andra modeller från Xiaomi, en kinetisk tekonologi som innebär att rörelseenergi görs om till elektrisk energi vilket innebär att batteriet får lite extra energi när du bromsar. Det här gör att batteriet håller längre och din räckvidd blir bättre. Den här elscootern har fina strålkastare på 2W vilket ger ett bra ljus vid körning och kombinerat med det röda baklyset och reflexerna på samtliga sidor så får man bra egenskaper att köra speciellt när det är mörkt ute.
 
Instrumentbrädan är lättläst och kommer med en bra feedback under din körning. Med hjälp av applikationen Mi Home går det bra att koppla ihop elscootern med in telefon så du kan få rolig och spännande information och statistik. Xiaomi Mi 1S Nordic Elscooter besitter liknande egenskaper som vinnaren test MI Pro2 där den största skillnaden mellan de två är dels priset men också motor prestanda. Motorn ligger på 250 W vilket genererar en förhållandevis bra hastighet på 20 km/h och där räckvidden är 30 km. Xiaomi Mi 1S Nordic kommer med 3 olika hastighetslägen där standard är en hastighet mellan 0 – 15 km/h, sportläget kan ge upp emot 20 km/h och gångläget som används vid trånga passager och hastigheter mellan 0 – 5 km/h vilket passar vid körning i stadsmiljö.
 
I övrigt är den lätt och smidig att fälla ihop och ta med eller förvara. Maxvikten är 100 kg och elscootern väger 12.4 kg vilken gör att den går bra att transportera och bära under kortare sträckor. Tack vare sina fina egenskaper och den billigare prisklassen elscooter så tycker vi att den här elsparkcykeln passar en bred målgrupp för användare som inte behöver det allra bästa när det kommer till motorprestanda. Utan kan nöja sig med bra prestanda men ändå betala en billigare peng. På plats nummer 3 bäst i test elscooter hittar vi Xiaomi Mi 1S Nordic.
 
 

4. Denver SCO-65110 Elscooter

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig och prisvärd Elscooter med de enklaste funktionerna? Då är Denver SCO-65110 ett bra alternativ till en enklare modell elsparkcykel. Vi inleder med att berätta om prestandarn där elmotorn kommer med 250 W som ger en körhastighet på upp emot 20 km/h med en räckvidd på 12km. Laddningstiden ligger på mellan 2 – 3 timmar. Hjulen är i den mindre storleken på 6,5 tum men kommer i ett slitstark gummi som ändå ger en skön komfort och dämpning.
 
Denver SCO-65110 är hopfällbar och väger enbart 8,9 kg vilket är bland de lägre vikterna bland elscootrar som vi testat. De här gör att den är mycket behaglig att bära omkring och transportera till skillnad från många andra tyngre modeller.
 
Den här elsparkcykeln kommer med en multidisplay som presenterar spännande information om bland annat hastighet, distans och batterinivå. Den kommer också med medföljande Led-Framljus, reflex både baktill och på sidorna. Denver SCO-65110 är helt enkelt en komplett billig elsparkcykel som passar för dig som vill ha ett budget alternativ och egentligen bara vill ha de enklaste funktionerna i en elscooter.

5. Ninebot by Segway E8 elscooter

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en elscooter till ditt barn? Ninebot E8 från Segway är ett perfekt val till elscooter för din son eller dotter som är anpassad för åldrarna 6 – 12 år där maxvikten är 50 kg. En perfekt kombination när det kommer till lek, äventyr men framförallt säkerhet.
Vi börjar med MBS-systemet, som innebär att batteriet håller en extra hög säkerhet mot överhettning, överladdning, urladdning och kortslutning vilket också ökar livslängden och risken för slitage. Som nämns ovan är säkerhet en av de viktigaste aspekterna för barn som vill åka elsparkcykel och ett bevis med denna modellen är de tre oberoende bromsystemen. E8 kommer med handbroms, motorbroms och fotbroms för en säker och lugn åktur. Fotplattan är halkfri som ger ett fenomenalt grepp så man slipper halka på plattan.
 
Med sin låga vikt på 7.9 kg så är den lätt att vika ihop och ta med till t.ex. skolan, bussen eller tåget. Dessutom tack vare att den är mindre till storleken så tar den mindre plats ifall ditt barn vill frakta elscootern i bilen.
 
Segway E8 Ninebot har en god motorprestanda på 55 wh som ger en topphastighet på 14 km/h där räckvidden går upp emot 10km. Den kommer i 3 olika hastighetslägen. Safe Mode är den lägsta hastigheten med en fast ljudsignal där topphastigheten inte går över 10 km/h. Cruise mode ger långsamma ljusblinkar och 2 ljudsignaler där din junior kan köra denna elscooter upp emot 14 km/h. Turbo mode är den sista och snabbaste hastighetsläget där hastigheten inte begränsas och går mot 14 km/h.  Laddningstiden är 4 timmar och batteritiden räcker till 40 minuter. Den här barn elscootern besitter många fina egenskaper och en bra start till att låta ditt barn börja åka elsparkcykel. Med sitt bra säkerhetstänk och prisvärdhet blir Ninebot E8 Segway vår vinnare till bästa elscooter för barn.
 

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa elscootern? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

 

Källa :

https://www.transportstyrelsen.se/elsparkcykel
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/170mpQ/det-har-galler-nar-du-kor-elsparkcykel

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.