Bästa Elscooter – Bäst I Test 2024 | OGTeknik

Artikeln innehåller annonslänkar för Kjell & Company, Webbhallen, Computersalg, Robotexperten & Cdon

Bästa Elscooter 2024 - Ogteknik

Skulle du vilja hitta en bra elscooter? En elscooter en elsparkcykel som det också kallas, fungerar med hjälp av en elmotor och för att ta sig framåt så är det bara att sparka i gång och trycka in gasen så kommer elscootern att göra resten av jobbet. Men om det är första gången som man tittar på elscootrar så kan det vara svårt att veta vilken man ska välja då det idag finns ett hav av olika modeller med olika batteritider, hastigheter och finesser. Därför har vi har tagit fram denna köpguide med målet att hjälpa dig hitta den bästa elscooter för just dina behov.

Vi kommer inleda med att berätta om olika modeller och vad som kan vara bra att tänka på för att köpa rätt modell. Avslutningsvis kommer vi att mer utförligt presentera vår topp 5 lista till bästa elscooter 2024 där vi bland annat har med populära modeller från Xiaomi, Segway och Denver. På plats 5 har vi en bra elscooter för barn.

Åka Elscooter

Vår Topp 5 Bästa Elsparkcykeln 2024

1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

2. Ninebot by Segway Kickscooter F40D

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

3. Xiaomi Mi 1S Elscooter

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

4. Ninebot by Segway Kickscooter F20D

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

5. Denver SCK-5300

4.3/5

Betyg 4.3 av 5

Vad ska man tänka på när man köper en elscooter?

Vi tycker att det första man bör tänka på när det kommer till att köpa en elscooter är hur lång sträcka man vill kunna köra per laddning. Är det till exempel viktigt att kunna köra fort en kortare sträcka, eller behöver man ta sig en längre sträcka så kanske en elscooter med ett större batteri istället skulle passa bäst. Då det finns en massa olika elscootrar så finns dom även i olika prisklasser, därför kan det vara bra att redan nu tänka ut vilket budget man har. Nedan har vi listat några paramentrar som skiljer mellan olika elsparkcyklar.

Däck

Däck på elscootrar är en viktigt komponent som påverkar både körupplevelse och komfort. Det finns olika typer av däck, både luftfyllda och plast, smala som breda och med eller utan dämpning.

 

Däck som är luftfyllda har flera fördelar om man jämför med plastdäck, dels så ger de luftfyllda däcken en bättre komfort då dessa är mjukare och formas något efter väglaget som man kör på, vilket innebär en lite bättre dämpning. De luftfyllda däcken har även mycket bättre grepp både på barmark och i regn.

 

Plastdäcken är hårdare än vad de luftfyllda däcken är, det gör att det inte alls blir samma komfort när man kör, de har inte heller samma grepp på väglaget. Fördelen med plastdäck är dock att man riskerar inte att få punka.

Bästa Elscooter

Dämpning

Det finns olika typer av dämpning när det kommer till elsparkcyklar, det kan vara gummidämpare som är inbyggda i ramen eller så kan det vara fjäderdämpare. Fjäderdämpare är enligt oss definitivt bättre ifall man vet att man kommer att köra på dåliga underlag. Det kan även vara klokt att tänka på att dämpare kan addera vikt till sin elscooter, samt att vissa av dessa dämpare kan behöva mer underhåll än andra.

Hastighet och kapacitet

För många är det viktigt att ha en hög topphastighet på en elscooter. Men det är flera saker som påverkar hastigheten, inte bara hur man kör den men också väglag, däcktyp och lufttryck i däcken. När ett företag som tillverkar elscootrar sätter en topphastighet på sin modell, så är detta vanligtvis baserat på att den som kör väger 75 kg på en platt och slät väg med perfekt lufttryck i däcken. Så vi tycker inte att man ska fokusera allt för mycket på vad tillverkaren säger att elscootern har för topphastighet och kolla istället på vad elmotorn har för kapacitet. 

 

Är det så att man ofta kommer att köra sin elscooter i uppförsbacke så kan det vara klokt att investera i en lite starkare elmotor. En mindre elmotor kommer att behöva arbeta mer i en tuffare terräng än vad en starkare elmotor behöver. Med en starkare elmotor så kommer även motorn att ha mindre slitningar än vad den kommer att ha i jämförelse med en elmotor som inte är lika stark.

Bromsar

Det finns olika typer av bromsar på elsparkcyklar, både elektroniska, trumbromsar, fälgbromsar och skivbromsar. Dom elektroniska bromsarna fungerar ungefär likadant som när man motorbromsar i en bil, där motorn bromsar åt dig för att sakta ner farten gradvis. Många elsparcyklar använder sig av denna typ av bromsar. Vissa elsparkcyklar laddar även upp batteriet en del när man använder denna metod. Denna bromsmetod bromsar dock inte lika bra som när man använder handbromsen som finns på handtaget.

 

Trumbromsar och skivbromsar är de mest effektiva sätten att bromsa på när det kommer till en elsparkcykel. Fälgbromsarna sitter utanpå däcket och avger ett tryck mot däcket för att bromsa, trumbromsar och skivbromsar kan installeras inuti däcket. Trumbromsar och skivbromsar är de mest effektiva typerna av bromsar på en elsparkcykel. Dessa bromsar behöver dock service då och då för att hålla bästa bromskapacitet. Det finns även fotbromsar, dessa finns dock vanligtvis på de scootrar som inte har en motor och är inte alls lika vanligt när det kommer till en elsparkcykel.

Basta Elsparkcykel

Körsträcka

Precis som maxhastighet så beror även körsträckan på vad elscootern har för motorkapacitet, underlag, däck och vikt på den personen som kör. Vanligtvis har modellerna tre olika körlägen, eco, medium och hög. Väljer man att köra på eco så kan man köra en längre sträcka men man tappar hastighet. Kör man däremot på hög så får man ut en högre hastighet men kan inte köra lika långt. När det kommer till körsträcka så spelar även batterikapaciteten en stor roll. För att göra det enkel, ju större batteri desto längre sträcka kan man köra.

Storlek och vikt

När det kommer till elscootrar så är storlek och vikt en viktig aspekt. En större elscooter med bredare däck och bredare platta att stå på kommer att göra det mer bekvämt att köra, speciellt när det kommer till längre sträckor.

 

Har man en större elscooter kommer den däremot att väga mer och för många så är det viktigt med en modell som är lätt att kunna bära och ta med. Så när man viker ihop sin elscooter så kan det vara bra att tänka på att den inte ska väga allt för mycket ifall man vet att man vill bära omkring på den.

 

De flesta elscootrar väger mellan 12 och 20 kg. Glöm inte att kolla storleken på elscootern när den är ihopvikt så att den inte tar större plats än vad man planerat för. Det här kan vara bra att veta om man ska ha elscootern i hemmet, på jobbet eller transportera den i bilen.

Olika modeller

Då det finns väldigt många olika modeller och typer av elscootrar så är det inte alltid så lätt att veta vilken man ska köpa. Nedan har vi sammanställt de vanligaste modellerna så att du kan få en bättre överblick av vilka modeller som finns.

  • 120W – Elscootrar på 120w är de enklaste modellerna på marknaden. Dessa används oftast av barn i åldrarna 6-10 år. Denna modell går relativt sakta och är därför inte så vanlig bland de äldre.
  • 250W – Med en elscooter på 250w får man betydligt mer kvalitet och prestanda än på de minsta modellerna. De har dock inte tillräckligt hög maxvikt för att användas av äldre tonåringar eller vuxna.
  • 1500W – Elscootern på 1500w är betydligt större och mer kraftfull än de mindre modellerna vilket passar både tonåringar och vuxna. Denna modell kan komma upp i cirka 50Km/h.

Det finns självklart fler modeller utöver dessa, men det ovan nämnda är det mest populära på marknaden. Tänk på att om man ska investera i en elscooter till ditt barn så är det du som förälder som har fullt ansvar. Storleken på modellerna beror inte bara på ålder, utan även på mognadsgrad och ansvarskänsla.

Bäst I test elscooter

Trafikregler Elscooter

Refererar till transportyrelsen i Sverige, för att köra elscooter på allmän väg så behöver den klassas som en cykel eller moped, vilken kategori den hamnar i beror på max hastigheten och motorstyrkan. För att en elscooter ska klassas som cykel så får den ha en maxhastighet på 20 Km/h och en max motoreffekt på 250W. Den behöver även vara utrustad med bromsar och ringklocka för att få köras på allmän väg. Om man planerar att köra i mörker måste dessutom elscootern vara försedd med lykta fram, reflexer bak samt en vit eller orange reflex på sidan.

 

En elscooter klassas som moped när den har en max motoreffekt på 1000 W och en maxhastighet på 25 Km/h. Den måste även vara typgodkänd enligt EU-regler, alternativt har godkänts vid en mopedbesiktning. En typgodkänd moped har ett intyg och en skylt som bevis på godkännandet. Precis som med andra fordon som ska användas på allmän väg så måste man skaffa en trafikförsäkring. man behöver även ha förarbevis eller körkort och vara minst 15 år gammal. Det är inte heller tillåtet att skjutsa någon på en elscooter.

1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Xiaomi är kända för att tillverka elscootrar med hög kvalité och bra presentanda, där deras uppdaterade modell MI Pro 2 inte heller är något undantag. Vi tycker att det här är en slitstark och robust modell som är tillverkad i aluminium som är ett kraftfullt material som ändå håller vikten relativt låg. Det gör att denna elscooter kommer ge en god prestanda kombinerat med en bra livslängd.
 
Xiaomi Mi Pro 2 använder kinetiskt teknologi i bromssystemet vilket innebär att man konverterar rörelseenergi till elektrisk energi som kortfattat betyder att batteriet får en extra laddning varje gång man bromsar. Det här betyder att batteriet räcker extra länge som resulterar i att räckvidden blir bättre. Vi gillar både dämpningen som är exemplarisk för den här prisklassen och körkomforten som är fenomenalt bra.
 
Motorn till den här elscootern är enligt oss av topp kvalité och ger en vinnande prestanda. Motorkapaciteten ligger på hela 600 W i maxkapacitet som gör att den både ger en hög toppfart på upp emot 25 km/h men som också gör att den klarar av tuffare uppförsbackar upp emot 20% lutning. Räckvidden är på 45 km med en batterikapacitet på 474 Wh där laddtiden ligger på ungefär 8 – 9 timmar. Maxvikten för den här elscootern är på 100 kg. Det här gör att man kan åka långt med en god hastighet och vem vill inte det?
 

Med 3 enkla steg fäller man lätt ihop elscootern där måtten är 49 x 113 cm. Det här gör att elsparkcykeln är smidig att ta med till t.ex. jobbet eller skolan, men med sina 14.2 kg så blir man efter några minuter något trött att bära på den så därför tycker vi att det kan vara bra att tänka efter en gång extra ifall man regelbundet tänker bära på den här modellen under längre sträckor.

 

Övriga bra funktioner är inbyggd ringklocka och inbyggd kraftig LED-Lampa, bromlampa samt praktiska och väl synliga reflexer fram, bak och på sidan. Via applikationen Mi Home som fungerar både till iOS och Andriod så kan du koppla ihop din telefon med Xiaomi Mi Pro 2. I appen kan du se bland annat körhastighet, batterinivå, körvanor, statistik m.m. så att man har full koll på sin elscooter. Dessutom kan man slå på och av strålkastaren via appen vilken vi tycker är en rolig och bra funktion.

 

Det här är en förstklassig elscooter som vi tycker passar alla typer av användare som vill ha åt en bra och prisvärd elscooter i hög kvalité. Vi tycker att Xiaomi Mi Pro 2 är en snygg och stilren elscooter med bra prestanda i motorn och en stabil konstruktion i aluminium.
 
 

2. Ninebot by Segway Kickscooter F40D

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : En annan exklusiv modell som hamnade högt upp på vår topplista är Ninebot Kickscooter F40D från Segway. Det här är en uppdaterad och en av de senaste modellerna i det här produktsegmentet.
 
Vi börjar med de rejäla däcken på hela 10 tum vilket gör den här modellen tålig även vid lättare ojämn terräng som småsten. Däcken är av pneumatisk design som är slanglösa vilket vi upplever ger en bra komfort i körningen. Segway har applicerat ett speciellt geléfilm på däcken som bättre ska skydda mot punktering.
 
Prestandarn i elmotorn är mycket bra där topphastigheten ligger på 20 km/h där räckvidden är på 40 km vilket gör att den här modellen är mycket bra när det kommer till att åka långa sträckor där laddningstiden bara är på låga 6,5 timmar vilket är bra i jämförelse med många av konkurrenterna. Tack vare en motoreffekt på 350 W så är Ninebot F40D stark och kraftfull vilket gör att den klarar stigningar på max 20 %.
 

Segway Ninebot Kickscooter Max G30 D II har en användarvänlig bluetooth anslutning som gör att man enkelt kan övervaka sin elscooter via appen. Vi tycker att LED displayen är tydlig och ger en bra indikering över körning. Maxvikten ligger på höga 120kg vilket ger en bra fingervisning om stabiliteten i modellen samtidigt som den är lätt att fälla ihop vilket gör den lätt att bära på om man ska gå i trappor eller behöver förvara den smidigt på jobbet eller i hemmet. Vi tycker att det här är en premium modell som passar alla typer av användare, speciellt om man vill ha en kraftfull motor och en bra räckvidd.

 

3. Xiaomi Mi 1S Elscooter

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Xiaomi Mi 1S  är en välgjord elscooter som vi tror passar för användare som vill hitta en bra men ändå billig och lite mer prisvärd elsparkcykel. Vi börjar med däcken som kommer i en 8.5 tums pneumatisk konstruktion vilket är tåligt och motståndskraftigt mot punktering samtidigt som de ger en god dämpning och komfortabel körning.

 

Mi 1S har som många andra modeller från Xiaomi, en kinetisk teknologi som innebär att rörelseenergi görs om till elektrisk energi vilket innebär att batteriet får lite extra energi när man bromsar. Det här gör att batteriet håller längre och att räckvidden blir bättre. Den här elscootern har fina strålkastare på 2W vilket ger ett bra ljus vid körning och kombinerat med det röda baklyset och reflexerna på samtliga sidor så får man bra egenskaper att köra speciellt när det är mörkt ute.

 
Vi tycker att instrumentbrädan är lättläst och kommer med en bra feedback under körning. Med hjälp av applikationen Mi Home går det bra att koppla ihop elscootern med sin telefon så att man kan få se rolig och spännande information och statistik. Xiaomi Mi 1S Elscooter besitter liknande egenskaper som vinnaren test MI Pro2 där den största skillnaden mellan de två är dels priset men också motor prestanda.
 
Motorn ligger på 250 W vilket genererar en förhållandevis bra hastighet på 20 km/h och där räckvidden är 30 km. Xiaomi Mi 1S kommer med 3 olika hastighetslägen där standard är en hastighet mellan 0 – 15 km/h, sportläget kan ge upp emot 20 km/h och gångläget som används vid trånga passager och hastigheter mellan 0 – 5 km/h vilket passar vid körning i stadsmiljö.
 
I övrigt är den lätt och smidig att fälla ihop och ta med eller förvara. Maxvikten är 100 kg och elscootern väger 12.4 kg vilken gör att den går bra att transportera och bära under kortare sträckor. Tack vare sina fina egenskaper och den billigare prisklassen elscooter så tycker vi att den här modellen passar en bred målgrupp för användare som inte behöver det allra bästa när det kommer till motorprestanda. Utan kan nöja sig med bra prestanda men ändå betala en billigare peng.
 

4. Ninebot by Segway Kickscooter F20D

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Vill du hitta en billig och prisvärd Elscooter med de enklaste funktionerna? Då rekommenderar vi Ninebot by Segway Kickscooter F20D som är ett bra alternativ till en enklare modell elsparkcykel. Vi börjar med 10 tums pneumatiska däcken där Ninebot har applicerat ett gelélager som bidrar till en bättre stötabsorbering samtidigt som däcken ger en mer komfortabel och stabilare körning även om underlagen kan vara ojämnt.
 
Motorn har en effekt på 250 W vilket ger en hastighet på 20 km/h samt en räckvidd på 20 km. Det är kanske inte bland de högsta och bästa modellerna men det gör också att prislappen för F20D går ner något. Därför tror vi att den här modellen passar bra för användare som inte är i behov av en längre räckvidd utan tycker att prislappen är viktigare. Tack vare en mindre motor så blir också laddtiden kortare och denna modell har en kort laddtid på bara 3 – 4 timmar vilket är bland de bättre på marknaden.
 
Den är inte kompatibel med någon smartphone app eller bluetooth men däremot så har den en snygg och stilren LCD display. Det här är helt enkelt en billigare modell utan en massa extra funktioner och fräsig motorprestanda utan den här är för användare som bara vill ha de enklaste funktionerna.

5. Denver SCK-5300

4.3/5

Betyg 4.3 / 5

Kommentar : Är du på jakt efter en elscooter till ditt barn? Då vill vi tipsa om Denver SCK-5300 som är en snäll och lätthanterlig elscooter som passar till barn från 6 år och uppåt. Den är lätt att komma igång med, det är bara sparka igång manuellt och när ditt barn kommit upp till hastighet omkring 10 km/h så håller elsparkcykeln denna hastighet. Motoreffekten ligger på 100 W med en max räckvidd på 6km vilket kanske är något lägre än större elsparkcyklar men ungefär vad man kan räkna med i den här storleken och därför kommer modellen även till ett lägre pris.

 

Den här barn elsparkcykeln kommer med 5 tums PU-hjul samt IPX4 stänkskydd vilket innebär att den tål en hel del regn. Maxvikten ligger på 50 kg och scootern har en laddningstid på 2 timmar. Tack vare att den är hoppfällbar är den enkel att ställa undan när ditt barn har åkt färdigt.

 

Det här är kanske inte den elscootern som går snabbast eller har längst räckvidd utan det handlar mer om att ditt barn ska kunna åka på ett säkert sätt och få grundläggande trafikvana. Den finns dessutom i flera olika färger och utföranden så ditt barn kan välja beroende på smak och tycke.

 

Våra Favoriter Till Elscooter Bäst I Test 2024

  1. Xiaomi Mi Pro 2 Elscooter – Bästa Elscooter
  2. Ninebot by Segway Kickscooter F40D
  3. Xiaomi Mi 1S
  4. Ninebot by Segway Kickscooter F20D – Billig & Prisvärd Budget Elscooter
  5. Denver SCK-5300 – Elscooter Barn

Vanliga frågor om Elsparkcykel Bäst i Test

Priset varierar såklart med kvalité men billiga elsparkcyklar kan kosta ett par tusenlappar medans mer exklusiva modeller kan gå upp emot tiotusen kronor.

De flesta elscootrar väger mellan 12 – 20 kg men det kan variera mellan olika modeller.

Det finns flera saker att tänka på bland annat :

  • Däck
  • Dämpning
  • Hastighet & Kapacitet
  • Bromsar
  • Körsträcka
  • Storlek & Vikt

Gillade du den här artikeln om att hitta den bästa elscootern? Läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

 

Källa :

https://www.transportstyrelsen.se/elsparkcykel
https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/170mpQ/det-har-galler-nar-du-kor-elsparkcykel

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 22

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *