Bästa Portabla AC – Bäst I Test – Ogteknik.se

Bästa portabla AC

Är du trött på de riktigt varma sommardagarna? En portabel AC är en smidig lösning för dig som vill sänka temperaturen inomhus samtidigt som den också är relativt prisvärd. Det finns många olika typer av lösningar för att få en lägre temperatur inomhus. Men den klart bästa lösningen är att använda sig av en portabel AC. En AC kan dock ta ganska mycket plats, men om man istället använder sig av en portabel AC så får man möjlighet att flytta runt den och ställa den där man vill ha den, vilket såklart är smidigt.

I den här artikeln går vi igenom olika varianter och modeller av portabel AC med målet att hjälpa dig att hitta de som passar dig bäst. Vi kommer inleda med att berätta om portabel AC och varför det är en sån bra och billig lösning till att få svalare i hemmet. Avslutningsvis kommer vi att testa och recensera för att utse vår topp 5 bäst i test lista till bästa Portabla AC 2022

placeholder

Vår Topp 5 Bästa Portabla AC 2022 - Bäst I Test

Woods Venezia

1. Woods Venezia 18k

4.8/5

Betyg 4.8 av 5

Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

2. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

4.7/5

Betyg 4.7 av 5

Woods Cortina Silent 12K

3. Woods Cortina Silent 12K

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Eeese Alba

4. Eeese Alba

4.6/5

Betyg 4.6 av 5

Innova IGPCX-27-1

5. Innova IGPCX-27-1

4.5/5

Betyg 4.5 av 5

Vad är en portabel AC?

En portabel AC med bra kylteknik använder sig i regel av air-condition teknik som innehåller propan-gas. Detta är samma teknik som används i bilar och du kan ofta sänka temperaturen inomhus till låga och svala 10 grader.

En nackdel med en portabel AC är att det låter ganska mycket när luften ska kylas ner. Men det man kan göra är att ställa in den i ett rum och vänta på att rummet ska kylas ner och sedan stänga av AC:n när man ska vara i rummet, exempelvis i sovrummet innan man ska sova.

Det finns även luftkonditionering som endast är en fläkt och som blåser ut luft via kylklampar. Denna typ av luftkonditionering är dock inte lika effektiv som en AC. Men om du har ett stort rum som ska kylas ner så är det bästa valet en portabel AC med air-condition teknik då den är betydligt mer effektiv och mer optimal för större ytor.

Vilken ljudnivå är ok för din portabla AC?

Något som man bör tänka på innan man köper en AC är ljudnivån. Precis som på många andra elektroniska apparater som mäts ljudnivån i decibel. Du kan ofta hitta en märkning på att enhetens baksida eller undersida som visar hur många decibel apparaten avger. Om du ska ha din portabla ac placerad någonstans där andra människor kommer att befinna sig så är det bättre att sikta på en AC som avger en lägre decibel. Många exklusiva portabla AC har en funktion som kallas för Silent mode, det innebär att du kan aktivera denna funktion om du vill att din AC ska gå tystare. När du aktiverar detta så sänker fläktarna hastigheten och ger dig därmed en lägre ljudnivå.

Eeese Alba

Ska du flytta din AC mycket?

Fördelen med en portabel AC är att den är väldigt enkel att flytta runt. Det finns vissa modeller som har lätthanterliga hjul och vissa modeller har praktiska handtag. Om du ska flytta runt din AC mycket och har öppna ytor i ditt hem så är en AC på hjul ett bra alternativ. Om du köper en AC som inte väger så mycket så fungerar det bra med handtag då du enkelt kan bära runt på den och ställa den där du vill ha den.

Energiförbrukning

Alla portabla AC förbrukar olika mycket energi och ström. Oftast finns det också olika ström alternativ som du kan ställa in via en fjärrkontroll som exempelvis energisparläge eller motsvarande. Precis som vi pratade om tidigare gällande märkningen av decibel så har även alla AC märkta med en energiklass. Energiklasserna går från A till G där A är den mest energisnåla klassen och G är den klassen som tar mest energi och ström som är därmed även den minst miljövänliga klassen.

Oftast är portabla AC med märkningen G billigare än produkter som har A som energiklass. Men och andra sidan drar de också mer ström och är inte lika bra för miljön. Därför blir detta en individuell fråga gällande energiförbrukningen och vad du prioriterar.

Portabel AC med eller utan Wi-Fi

Precis som med mycket annan hemelektronik så kan du även koppla upp din portabla air condition mot internet via wifi. Detta är främst praktiskt om du inte befinner dig hemma men samtidigt vill kunna styra din AC. Om du kopplar upp din AC mot ditt wifi så kan du med hjälp av appar styra temperaturen och andra funktioner i din portabla AC via din mobiltelefon. Portabel Air condition som har wifi funktion har ofta även en funktion för timer, vilket innebär att du kan starta din AC redan innan du kommer hem från exempelvis jobbet, enkelt och smidigt för att ha en sval temperatur redan innan du kommer till hemmet. Det är väldigt praktiskt men också roligt att ha en portabel AC med wifi anslutning då den blir betydligt mer flexibel och det blir enklare för dig att kontrollera.

Eeese Alba

Portabel AC med eller utan fjärrkontroll

De flesta AC har en fjärrkontroll som du kan styra alla funktioner ifrån, men det finns även AC utan fjärrkontroll. Detta har det egentligen ingen påverkan på kvaliteten på din AC, utan handlar mer om bekvämligheten. Om du känner att du vill kunna styra din AC från en annan plats i ditt hem än där AC:n står så kan du köpa en AC med fjärrkontroll. Men om du är okej med att gå till AC:n och ändra inställningar direkt på den så kan du lika väl köpa en utan fjärrkontroll. Detta är alltså mer eller mindre än individuell smaksak.

Anpassa AC efter huset eller lokalen

När du ska köpa portabel ac så bör man tänka på att försöka anpassa AC efter husets eller rummets storlek samt hur planlösningen ser ut. Varför detta är viktigt att tänka på är för att se till att köpa en AC med tillräckligt mycket kraft för att orka kyla ner till exempel ett större rum. Ska du däremot ha din AC i sovrummet vill du kanske hellre prioritera en portabel AC med lågt decibel tal. Här får man även ta hänsyn till sin budget då en större AC såklart kostar lite mer än vad en mindre gör. Men om det inte är budgeten som styr köpet så bör man överväga att köpa en kraftfull AC med mycket räckvidd. Det är alltid svårare att få kylan att flöda i ett hus som har en stängd planlösning än i ett hus eller byggnad som har en öppen planlösning. Detta beror på att luften enklare kan ta sig genom rummen om planlösningen är öppen och inte blockeras av väggar eller dörrar.

Portabel AC med eller utan luftavfuktare

Det finns vissa portabla AC som även har luftavfuktning som funktion. En AC med luftavfuktare gör sig väldigt bra i utrymmen som är känsliga för fukt som exempelvis tvättstugan eller källaren. Till skillnad från en AC som främst används på sommaren när det är varmt så kan du ändå använda luftavfuktaren året runt. Om du har behov av en luftavfuktare samt att spara pengar, så är det ett bra alternativ att köpa en AC med inbyggd avfuktare istället för att köpa både en AC och en luftavfuktare separat. Speciellt när det gäller en portabel AC med inbyggd luftavfuktare så blir det ännu smidigare eftersom du då kan flytta runt den mellan olika rum om behovet finns av det.

Bästa Portabla AC

Att tänka på när du ska välja en portabel AC

Det finns ett stort urval av air conditioners ute på marknaden och vilken som passar dig bäst beror främst på var och hur du ska använda den.

Nedan har vi listat några saker som kan vara bra att ha i åtanke och som förhoppningsvis kan hjälpa dig i ditt köp av din portabla AC

  • Det första du bör tänka på när du köper en portabel ac är var du ska ha den och hur mycket effekt som krävs för att kunna täcka rummet. Om du ska ha den i ett större rum så krävs såklart en AC med mer effekt än om du ska ha den i ett litet rum. Se därför till att alltid välja en effekt som är tillräcklig och mest lämpad för det rummet där du ska ha din AC.
  • Något annat som är viktigt att tänka på är att se till att välja en AC med låg ljudnivå om du ska ha den i ditt sovrum, speciellt om du tänker ha igång din AC medan du sover, då är det ännu viktigare att se till att den har en låg decibel nivå alternativt ”silent mode” eftersom att det kan bli svårt att sova om den låter för mycket.
  • Det är inte alla som tänker på det, men det är väldigt viktigt att ha alla fönster och dörrar i rummet stängda när AC:n är igång. Om du till exempel har öppet fönster så kommer den kalla luften som AC:n producerar att smita ut vilket resulterar i att luften inte alls kyls ned. Din AC kommer även behöva arbeta hårdare och därmed förbruka mer ström och energi vilket leder till en högre användningskostnad.

Vår favoriter till bästa portabla AC 2022 - Bäst I Test

  1. Woods Venezia 18k
  2. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU
  3. Woods Cortina Silent 12K
  4. Eeese Alba
  5. Innova IGPCX-27-1

1. Woods Venezia 18k

4.8/5

Betyg 4.8 / 5

Kommentar : Vill du hitta det absolut bästa när det kommer till portabel air conditioning? Då är Woods Venezia 18k ett bra och prisvärt val. Det här är en av de mest kraftfulla portabla AC på marknaden med en kylkapacitet på hela 18.000 BTU eller 5,2 kW vilket passar för rum upp till 52m². Woods Venezia kommer med 3 olika fläkthastigheter för att anpassa och skräddarsy kylningen i rummet.
 
Tack vare sina smidiga hjul och vikt på 32kg så är den lätt att flytta runt ifall du vill kyla olika rum i hemmet eller på kontoret. Ljudnivån ligger på låga 56 – 65 dB med en sleep funktion vilket gör att den även passar bra för att kyla ner sovrummet. Den kommer såklart med medföljande fjärrkontroll samt en användarvänlig display vilket gör den mycket lätt att använda. Denna modell har en energiklass på nivå A med en effekt som ligger på 2kW vilket innebär en energisnål i förhållande till den höga prestandan. Vår Bäst i Test portabel Air condition 2021 Woods Venezia 18k har helt enkelt allt vi söker i en effektiv och kraftfull portabel AC som snabbt sänker temperaturen i rummet på bara några få minuter.
 

https://www.proffsmagasinet.se/vvs-inomhusklimat/inomhusklimat/luftkonditionering-ac/woods-venezia-luftkonditionering-vs57631

webbhallen logo

2. Cleverio Portabel AC med wifi 9000 BTU

4.7/5

Betyg 4.7 / 5

Kommentar : Cleverio Portabel AC 9000 BTU är en billigare och prisvärd modell för dig som vill hitta en bra AC men i en billigare priskategori. Kylkapaciteten ligger på 9000 BTU eller 2600 W vilket passar till rum upp till storlek 35m2. Ljudnivån ligger på 65 dBA vilket kanske är något högre än sina vinnande konkurrenter. Men tack vare att den går att ansluta via Wifi till appen Smart Life så kan du enkelt och smidigt starta igång den här portabla AC via ett knapptryck i din telefon. Det här gör att du kan slå på denna AC innan du har kommit hem eller kommit till kontoret för att få ett svalt och komfortabel temperatur.
 
Cleverio portabel AC har en temperaturinställning som går mellan 15- 31° C med funktioner som luftkonditionering, fläkt och även avfuktare. Dessutom medföljer även en användarvänlig fjärrkontroll om du inte har tillgång till wifi. Denna modell har tillgång till hjul och en låg vikt på 24,5 kg vilket gör den lätt och smidig att flytta runt ifall du vill ha möjligheten att kyla olika rum. Den här Portabla AC från Cleverio har allt vi söker i en billigare modell som ändå gör jobbet vilket gör att den hamnar på en fin andra plats i vårt test till bästa portabla AC 2022.
 

3. Woods Cortina Silent 12K

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Tack vare att Woods Cortina Silent 12K ofta fått höga betyg av aftonbladet blev vi såklart nyfikna på att testa denna omtalade populära portabla AC modell. Vi börjar med den kraftfulla nedkylningskapaciteten som är 12.000 BTU eller 3,5kW vilket ska klara av att kyla ner rum som har en storlek upp emot 35m2. Temperaturintervallet ligger på mellan 15- 31° C vilket gör att du kommer kunna få ett svalt och komfortabelt rum att vara i, speciellt under de varma sommardagarna.
 
Woods Cortina Silent 12k kommer med flera spännande och användarvänliga funktioner så att det ska vara så lätt och bekvämt för dig som möjligt. Den har en Wifi funktion som går att koppla ihop med din telefon så att du enkelt kan styra din portabla AC, men även om du inte har wifi så medföljer även en fjärrkontroll. Dessutom kommer den med en timer funktion med upp till 24 timmar vilket gör att du kan lätt kan styra portabla AC. Den kommer också med hjul så att du enkelt kan flytta runt den till olika rum och miljöer vilket gör att den här luftkonditioneringen passar bra i både hemmet som kontoret.
 
Ljudnivån ska ligga på max dBA på 64 men den har även silentmode där lägsta värdet ligger på 53 dBA för anvädning medans du ska sova eller ta en eftermiddagslur. Tyvärr upplevde vi ändå att ljudnivån var något högre än sina konkurrenter och därför hamnar Woods Cortina 12k på en tredje plats i vår topplista till bästa portabla luftkonditionering 2022.
 
 

4. Eeese Alba

4.6/5

Betyg 4.6 / 5

Kommentar : Eeese Alba är en billigare luftkonditionerare som passar perfekt för dig som behöver billig ac till ett mindre rum. Kylkapaciteten är 7000 BTU eller 2,05kW där modellen är rekommenderat för rum i storlek mellan 0 – 20 m2 vilket gör att den här enheten är anpassad för mindre rum eller kontor. Eeese Alba är liten till storleken med mått på bara B: 30.5 D: 32.8 H: 67.8 cm där vikten hamnar på låga 21 kg så är den dels lätt att flytta runt, men framförallt så smälter den in bra i rummet och tar en mycket liten plats.
 
Eeese Alba kommer fler flera praktiska funktioner som en användarvänlig display, fjärrkontroll men den går dessutom att koppla upp emot wifi vilket vi tycker är bra för den här prisklassen. Ur ett miljöperspektiv så har den här produkten en mycket hög standard tack vare köldmedlet R290 vilket är ett giftfritt medel och har en så kallad global uppvärmningspotential på 3 som innebär att det inte bryter ner ozonskiktet. Eeese Alba har helt enkelt att vi söker i prisklassen billig portabel AC och passar för mindre rum.
 
 

5. Innova IGPCX-27-1

4.5/5

Betyg 4.5 / 5

Kommentar : Till kategorin billig portabel AC finner vi även Innova IGPCX-27-1 som är en prisvärd och enklare luftkonditionerare som passar till mindre rum. Kyleffekten är 2.6kW där rekommenderad maxstorlek på rummet är 20 m2. Den kommer med smidiga och praktiska hjul där enheten har en totalvikt på 27kg vilken gör den enkel och smidig att flytta på. Max ljudnivå ligger på låga 53 dB vilket gör det här till en något tystare luftkonditionerare i jämförelse med konkurrenterna. Displayed är användarvänlig med enklare funktioner. Det här är helt enkelt en bra och billig portabel AC för dig som vill ha det enklaste när det kommer till att kyla ner mindre rum.
 

Gillade du den här artikeln om att hitta bästa portabla ac? läs gärna fler av våra artiklar om hemelektronik

Källa :
https://sv.wikipedia.org/wiki/Decibel
https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/energideklarationens-innehall/

Betygsätt gärna vår artikel

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal Röster 25

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.